
Resipi pemanis mulut yang sedap, pulut dikukus dengan santan dan kelapa parut manis gula yang enak.
PULUT INTI
BAHAN INTI
- 50gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300gm kepala parut
CARA MEMASAK
- Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
- Masak hingga gula larut.
- Masukkan garam dan kelapa parut. Gaul sebati, Biarkan agak kering. Tutup api dan ketepikan.
Resipi pemanis mulut yang sedap, pulut dikukus dengan santan dan kelapa parut manis gula yang enak.
BAHAN-BAHAN
- 100gm beras pulut
- 100gm air
- 50gm santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
- Kukus beras pulut dengan air, garam dan santan sehingga masak.
- Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN
- Ambil sedikit beras pulut. Letak dia atas daun pisang yang telah dilayurkan.
- Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus elok-elok.
- Sedia dimakan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Putu Perak, Kuih Lejen Yang Tetap Diminati Hingga Kini

Semakin lama semakin agak sukar untuk bertemu dengan kuih putu perak. Ini diakui sendiri oleh empunya resipi iaitu Riesha Liena.
“Putu perak ini antara kuih kegemaran saya. Tapi putu perak ni semakin susah nak jumpa di tempat saya. Kalau nak makan, masa balik sampung di Perak saja yang ada. Itu pun di pasar pagi saja. Teringin sangat punya pasal, dah bertahun-tahun tak makan, hari ini saya buat sendiri putu perak,” katanya.
Katanya, putu perak selalunya menggunakan kain kasa. Namun, tiada kain kasa, dia hanya menggunakan daun pisang.
PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
1 cawan air suam
1 cwn gula halus ( gula diblander )
1sk garam (saya guna sudu kfc kecik tu jer)
BAHAN INTI PUTU
Kelapa parut (putih sahaja)
Garam secukupnya
– Satukan kelapa dan garam. Gaul sebati.
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas besar, satukan tepung beras, tepung pulut dan garam. Gaul semuanya supaya sebati.
2. Kemudian masukkan air secara sedikit demi sedikiti. Ramas-ramaskan sehingga berketul-ketul.
3. Pastikan tepung peroi dan bukan lembap. Kita akan tapiskan tepung itu.
4. Apabila tepung sudah nampak peroi, masukkan sikit dalam penapis. Tonyoh dengan jari supaya tepung boleh ditapis.
5. Siap ditapis, masukkan gula. Gaul rata. Kemudian tapis sekali lagi.
6. Masukkan adunan dalam acuan. Jangan ditekan. Masukkan sahaja. Mula-mula masukkan separuh dahulu. Kemudian letakkan inti kelapa. Kemudian masukkan adunan lagi sehingga penuh. Ratakan atasnya dan letak daun pisang. Terlangkupkan dalam kukusan.
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan.
8. Kukuskan putu selama 10 minit.
TIP
– Kalau ketika masukkan adunan tepung itu kita tekan, putu akan jadi padat.
– Kesannya, putu susah untuk dikeluarkan daripada acuan.
– Air kukusan jangan terlalu banyak. Isi air kukusan sedikit sahaja supaya air tidak menitis atas putu.
– Pastikan air kukusan betul-betul mendidih, baru masukkan putu.
Selamat mencuba!
Sumber: Riesha Liena
Resipi Karipap Cheese Homemade, Sedap dan Boleh Sejuk Beku

Karipap adalah kuih yang sedap dimakan ketika sarapan atau minum petang. Karipap yang sedap bukan saja sedap pada intinya tapi juga dohnya. Lagi-lagi kalau karipap fusion yang diletakkan keju di dalamnya. RASA kongsikan resipi karipada daripada seorang rakan facebook Olie Norliy. Istimewanya karipap ini adalah rasanya tetap sedap walaupun sudah disejukbekukan.
KARIPAP CHEESE
BAHAN INTI (UNTUK 10 BIJI KARIPAP)
Minyak masak
3 biji kentang (potong dadu)
5 ulas bawang putih (potong dadu)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 biji tomato (potong dadu)
Daging kisar secukupnya
1 peket keju
1 sudu kecil oregano
2 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa
CARA MASAK INTI
1. Goreng kentang sampai masak. Ketepikan.
2. Bawang putih dan bawang besar ditumis sehingga naik bau. Masukkan tomato. Tumis lagi.
3. Masukkan daging kisar. Kacau sehingga betul-betul masak.
4. Masukkan keju, oregano, sos tomato dan garam. Kacau lagi.
5. Setelah masak, tutup api dan biarkan sejuk.
BAHAN DOH
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar marjerin atau mentega
1 kg tepung gandum
200 ml air sejuk
1 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dan masukkan marjerin atau mentega ke dalam kuali sehingga betul-betul panas.
2. Tuang tepung gandum ke dalam bekas. Masukkan minyak panas tadi ke dalam tepung dan gaul.
3. Setelah adunan rata, masukkan air sejuk yang sudah dibancuh dengan garam. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga dok tidak melekat di tangan dan bekas.
4. Biarkan setengah jam baru boleh mula buat karipap.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil sedikit doh dan buat bentul bulat. Leperkan.
2. Letakkan sesudu besar inti.
3. Kelimkan tepi karipap.
4. Panaskan minyak masak dan goreng karipap sehingga kekuningan.
5. Angkat dan sedia dihidang.
Yummy!
Kredit: Resipi Oleh Olie Norliy dari Aroma Puff
Cara Buat Karipap Inti Sedap & Kulit Rangup, Bolehlah Cuba.

Karipap antara kuih yang digemari ramai rakyat Malaysia. Kalau anda dan ahli keluarga menggemarinya, anda boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Intan Rosmina ini. Ia mudah dan hasilnya gerenti tidak menyesal buat. Tak boleh untuk klim tepinya boleh guna acuan yang ada dijual dipasaran, kerana yang pentingnya ialah kulit karipap rangup, inti sedap.
KARIPAP
BAHAN-BAHAN:
INTI:
1 biji bawang besar | kisar
2 ulas bawang putih | kisar
1 inci halia | kisar
1 sudu makan perencah sup
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan gula
Garam secukup rasa
3-4 biji keledek/4-5 biji kentang | dadu kecil
1 seduk daging kisar
Daun bawang/ sup | dihiris
4 sudu makan minyak masak
KULIT:
1/2 kg tepung gandum
2 biji telur
2 sudu makan majerin
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh garam
1 cawan air
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan inti: Panaskaan minyak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
- Kemudian masukkan campuran rempah sup dan kari yang dibancuh dengan air (lebih kurang satu cawan), terus tumis atas api sederhana hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kisar, kacau lagi sehingga daging bertukar warna baru masukkan kentang atau keledek yang telah didadu.
- Tambah sedikit air untuk melembutkan kentang atau keledek lembut.
- Setelah lembut, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Kecilkan api, terus kacau inti hingga garing dan masukkan daun sup atau bawang.
- Tutup api, dan gaul rata. Ketepikan dan biarkan sejuk.
- Seterusnya buat pastrinya. Panaskn minyak dan majerin.
- Tuangkan ke dalam tepung gaul dengan mesra sambil gembur-gemburkan tepung hingga jadi seperti serbuk roti.
- Masukkan pula telur dan gaul lagi.
- Larutkan garam dengan air dan tuangkan ke dalam tepung sedikit demi sedidkit gaul dan uli hingga jadi doh.
- Kemudian biar seketika beberapa minit.
- Kemudian canaikan doh tadi ikut saiz yang disukai, masukkan inti dan klimkan jadikan bentuk karipap.
- Panaskn minyak dengan api sederhana, apabila masukkan karipan ke dalamnya, kecilkan api dan sentiasa balik-balikkannya hingga garing.
- Angkat dan sedia dihidangkan.