Kuih Tradisional Terengganu, Tepung Kapur Namanya

Share

Nampak macam kuih kaswi, tapi bukan kaswi. Inilah tepung kapur yang dikatakan sejenis kuih tradisional masyarakat Terengganu.

Teksturnya liat sedikit jika dibandingkan dengan kaswi. Kuih kaswi selalunya lembut. Selepas siap dibuat, kuih tepung kapur selalunya dipotong nipis-nipis dan digaul dengan kelapa parut.

Jom kita lihat resipinya.

KUIH TEPUNG KAPUR

BAHAN-BAHAN


1 cawan gula melaka
2 cawan air
1 helai daun pandan
3 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Kelapa parut
1 sudu besar air kapur

CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, masak gula melaka bersama air dan daun pandan sehingga gula melaka larut dan sebati. Selepas itu, tapis dan ketepikan.
2. Di dalam bekas lain, masukkan tepung gandum, garam dan air kapur.
Kacau sebati.
3. Kemudian, tuangkan air gula melaka tadi sedikit demi sedikit.
4. Pastikan adunan tidak terlalu cair tetapi jangan terlalu likat dan pekat.
5. Cara memasak adunan ada tiga cara. Cara pertama, direbus di dalam plastik tahan panas. Cara kedua, dibungkus di dalam daun pisang dan disepitkan dengan lidi lalu dimasak atas api. Cara ketiga, dikukus.
6. Selepas masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong.
7. Sebelum dimakan, gaulkan tepung kapur dengan kelapa parut yang sudah dicampur dengan sedikit garam.

Sebelum disalut dengan kelapa parut.

TIP 1: Kukus sebentar kelapa parut agar kelapa parut tahan lebih lama.
TIP 2: Jika hendak mengukus, pastikan loyang atau bekas dioleskan dengan sedikit minyak masak bagi mengelakkan adunan sukar dikeluarkan daripada loyang.

Sedap!

Selamat mencuba!

Sumber: Farisha Sofea

Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi.

Published by
Maryam Elyas