Kuih muih tradisi menjadi kesukaan dan puas jika dapat nikmatinya. Kuih ulat bulu mempunyai persamaan dengan buah melaka. Bezanya cuma pada inti dan bentuk. Jika buah Melaka berintikan gula Melaka atau gula merah tetapi kuih ulat bulu diletakkan kacang merah di dalamnya. Warnanya juga pelbagai terpulang pada individu mengikut citarasa.
Bahan-bahan:
3 cawan tepung pulut -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar tepung gandum BELI ONLINE DI SINI
1 cawan air
Sedikit air kapur
Secubit garam
Kelapa parut
Pewarna ikut suka
Inti kacang hijau
Bahan inti.
Sedikit kacang hijau
Gula melaka
Gula
Garam
Daun pandan
Sedikit santan
Cara buat inti
1.Rebus kacang hijau bersama daun pandan.Rebus hingga empuk.
2.Bila sudah kering air, masukkan sedikit santan, gula, gula melaka dan garam.
3.Rasakan manis masinnya ikut selera sendiri.
4.Bila dah hampir kering bolehlah diangkat. keluarkan semua daun pandan dan kisar kacang hijau tadi sehingga hampir hancur
5.Sejukkan dahulu.
Cara membuat ulat bulu:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air kapur.. gaul semua sehingga sebati
*jika suka boleh goreng sedikit beras pulut taburkan atas kuih ulat bulu masa hidang
selamat mencuba 😊
kredit : Faezan Afza & Ida Hanie
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini