Kukus Atau Goreng 2 Resipi Ala Thai Ni Selalu Jadi Pilihan, Sedap Yakmat!

Share

Sajian Thai ini memang menyelerakan jika tiba awal bulan, makan sedap bersama keluarga. Hidangkan sendiri 2 menu berasakan siakap resipi 3 rasa ala thai atau siakap stim lemon ni yang sangat sedap dan mudah di cuba. Goreng atau kukus ikut pilahan kamu suka yang mana berlainan cara rasa sedap tetap berbaloi. Selamat mencuba!

 

RESIPI SIAKAP 3 RASA ALA THAI

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan siakap – (boleh kukus atau goreng)
  • 100 ml air – boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
  • 2 sb minyak – untuk menumis
  • Garam secukupnya

BAHAN CINCANG HALUS:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia muda
  • 2 biji cili merah

BAHAN DIHIRIS HALUS:

  • 1/2 kuntum bunga kantan
  • 2 helai daun limau purut
  • 4 – 5 biji cili padi

BAHAN-BAHAN SOS:

  • 2 sb cili kisar
  • 1 sb sos tomato
  • 2 sb sos cili
  • 2 sb sos plum – guna sos ikan
  • 2 sb gula pasir
  • 1 sb jus limau nipis/lemon
  • 1 sk kicap manis

CARA MEMASAK:

1.Sediakan kukusan. Jika kukus, lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak. Atau jika digoreng, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing.

2.Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.

3.Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.

4.Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa.

5.Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.

6.Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.

 

Kongsi resipi: buatoranglapo

 

 

RESIPI SIAKAP STIM LIMAU ALA THAI

BAHAN-BAHAN:

  • Seekor ikan siakap dicuci bersih..
  • Bawang putih
  • Stok ayam ( kalau takde boleh guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 1/2 cawan air panas)
  • Cili api merah
  • Daun limau
  • Serai
  • Halia
  • Daun ketumbar
  • Limau nipis
  • Sos ikan (5 sudu besar)
  • Garam & gula secukup rasa

 

CARA MEMASAK:

  1. Serai dikerat serong kasar, daun limau dikoyak-koyakkan sahaja.. kemudian sumbat semua serai, daun limau & juga halia dalam perut
  2. Sediakan bekas yg sesuai mengikut size ikan ye.. letakkan dalam periuk kukusan..
  3. Curahkan dgn stok ayam…
  4. Satukan bawang putih yg telah dicincang, cili api merah, perahan limau nipis, sos ikan, garam & juga gula dalam satu mangkuk dan gaulkan sebati.. rasa dulu ye jgn lupa..ketepikan..
  5. Setelah air kukusan mendidih bolehlaa kukus ikan selama 20-25 minit ye.. atau hingga ikan betul2 masak..
  6. Ok.. selepas ikan masak boleh laa diangkat ye..
  7. Curahkan dengan bahan-bahan yang telah disatukan tadi bersama daun ketumbar.. siapp..!!

Selamat mencuba..

 

Kongsi resipi: Adnilsam Apat

 

 

Published by
Mastura Abu Kassim