Karipap Daun Sup ni nampak sedap, unik dan menarik. Kalau biasa anda makan karipap kulit kosong tu, kali ni boleh cuba karipap daun sup perkongsian saudari Tie Watiezz ni. Mesti lagi wangi! Jom lihat cara-caranya.

 

RESIPI KARIPAP DAUN SUP

 

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

BAHAN KULIT KARIPAP:

CARA-CARA:

  1. Panaskan marjerin dan minyak. Setelah marjerin cair, biarkan suam.
  2. Satukan tepung, garam, daun sup dan marjerin suam tadi. Ramas supaya berderai.
  3. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh.
  4. Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit. Kemudian bolehlah mulakan proses buat karipap.

 

BAHAN INTI KENTANG:

  • 7 biji ubi kentang – direbus sebiji-sebiji. Jangan potong. beli online disini
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih 
  • Sedikit halia 
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 sekawan (pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis) 
  • 2 sudu makan rempah kari beli online disini
  • 1 biji kiub pati daging (optional)  beli online disini
  • Garam secukup rasa.
  • 1/2 cawan air
  • Daun sup secukupnya

 

CARA MEMASAK:

Ads

1.Rebus ubi kentang hingga empuk. Toskan kemudian tumbuk/potong kasar. Ketepikan.

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

2. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan, bawang besar, bawang putih, daun kari dan halia.

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

3. Masukkan rempah kari dan air. Tunggu hingga pecah minyak sedikit anggaran 5 minit.

4. Perlahankan api, masukkan garam dan kiub pati daging.

5. Setelah rempah masak, padamkan api, buang rempah 4 sekawan.

6. Masukkan ubi kentang yang ditumbuk kasar tadi. Gaul rata bersama rempah.

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

7. Akhir sekali, tabur daun sup yang dicincang. 

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

8. Ambil doh karipap tadi dan bentukkan bulat.

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

9. Ambil doh, canai jangan terlalu nipis.

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

10. Kemudian masukkan inti dengan secukupnya. Kelim dan bentukkan menjadi karipap. 

Kulit Karipap Letak Daun Sup. Buat Macam Ni Memang Sedap & Wangi

11. Sedia untuk digoreng dan dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Tie Watiezz

Ads

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang

Ayam Panggang Pedas Manis, Mudah Je Bahan Perapnya

Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!

Resipi Tart Telur Simple & Sedap. Wajib Dicuba

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Ads

 

 

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI