Mudah je rupanya nak buat snek Kulit Limau Mandarin Oren ni. Hanya perlu sediakan tiga bahan sahaja dah menjadi snek mudah ni. Bila menjelang Tahun Baru Cina memang tiba-tiba banyak stok limau mandarin di rumah kan? Kulitnya boleh disimpan buat snek dengan langkah mudah yang akan dikongsikan dibawah. Boleh cuba di rumah sahaja tak perlu beli lagi.

Resipi penuh telah dikongsikan oleh Christine’s Recipe. Jom kita cuba!

KULIT LIMAU MANDARIN KERING

Kulit Limau Mandarin Oren Kering, Snek Tahun Baru Cina Yang Mudah

BAHAN-BAHAN:

Ads

Anggaran 10 biji limau
Garam
Air

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Buang kulit limau, kalau boleh kulit dia tu kupas sekali atau 2 kali kopek je.. sebab kan limau ni mudah lekang dari isinya kan.. senang nak cuci nanti nak buang putih kat dalam kulit limau tu
2. Sediakan air dalam mangkuk yang boleh tenggelamkan kulit limau dan masukkan garam.. agak-agakla garam tu ya.kacau sikit biar garam dan air tu sebati sikit
3. Rendam kulit limau dalam air bergaram nak bagi hilang wax kat kulit limau tu.. gosok-gosok sikit cuci nak guna dengan berus gigi pun boleh..
4. Rendam dalam 30 minit, bila dah nampak urat putih kat kulit limau dah mula serap air tu boleh la mula mengikis guna sudu .. buang yang urat putih tu pahit..
5. Masa proses merendam ni urat putih senang nak buang.
6. Bersihkan kulit limau dan mula atur atas dulang dan jemur dalam 3- 4 hari dan pastikan kulit limau betul-betul kering sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

Kulit Limau Mandarin Oren Kering, Snek Tahun Baru Cina Yang Mudah

SELAMAT MENCUBA!

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Sotong Siram Petang Untuk Penggemar Sotong

Ads

Resipi Telur Sambal Cili Kering Lauk Ringkas Paling Sedap

Resipi Sos Hijau Vietnam Roll Paling Menjadi

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI