Kulit ubi kentang biasanya kita buang selepas dikupas, ataupun diletakkan pada tanaman untuk dijadikan baja.
Tapi rupanya kulit kentang ini masih boleh digunakan sebagai makanan. Mungkin ramai tak tahu ia sebenarnya boleh dijadikan kerepek rangup yang enak.
Bagi yang nak tahu rasa kerepek kulit kentang boleh gunakan resipi yang dikongsi Azz MyAg
Kulit ubi kentang
Garam
Tepung serba guna
Minyak masak
1. Basuh dan sental ubi kental bersih-bersih. Kemudian kupas kulit dan asingkan.
2. Rendam kulit ubi kentang dengan air yang dimasukkan sedikit garam. Rendam selama 10 minit.
3. Air kulit kentang yang direndam akan jadi keruh, tos airnya. Rendam lagi sampai air bertukar jernih, tak perlu letak rendam untuk rendaman seterusnya. Selepas bersih, tos airnya.
4. Gaul kulit kentang ini dengan tepung serba guna. Perap dalam lima minit.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan kulit kentang satu persatu supaya tak melekat. Goreng hingga garing, jangan sampai hangus.
6. Inilah hasilnya
Kredit resipi & foto: Azz MyAg
Baca: Kerepek Jejari Ketam, Jajan Buat Sendiri Untuk Anak. Siat, Gaul Dan Goreng, Senang Betul