Kuning Berseri, Resipi Kuih Lapis Labu Cantik Tanpa Pewarna!

Share

Sajian menu tradisional kuih lapis labu untuk hidangan pagi atau petang. Jarang sekali dilihat di gerai kecuali dengan tempahan baru dapat merasa. Warnanya sangat menarik, tanpa pewarna tiruan dan rasanya sungguh sedap berlemak. Rugi jika tak cuba!

 

 

RESIPI KUIH LAPIS LABU

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 biji labu | di potong kecil
  • 2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 3/4 cawan gula | terpulang jika suka manis boleh di lebihkan
  • 1/4 sudu teh garam
  • 4 cawan santan segar

 

CARA MEMASAK:

Mula² kupas labu, basuh dan kukus.

Kemudian di blend halus.. anggaran setengah cawan

Dalam 1 bekas besar, masukkan 2 cawan tepung beras

Kemudian masukkan setengah cawan tepung gandum

Masukkan pula setengah cawan tepung jagung

Ini gula pasir.. saya kisar halus supaya senang larut.. Disebabkan saya tak berapa suka manis, saya cuma gunakan 3/4cawan gula sahaja

Tambahkan sedikit garam..Anggaran 1/4 sudu teh kfc tu
Kemudian gaul rata semua bahan tu

4cawan santan segar.. Dipanaskan atas api perlahan sambil dikacau.. Panaskan hingga suam² kuku sahaja

Kemudian tuangkan santan suam ke dalam adunan tepung dan kacau sebati

Tapis.. supaya takda yang berketul² tinggal

Bahagikan adunan sama banyak.. Satu bahagian dimasukkan labu

Kukus selapis demi selapis dengan api sederhana.. 5minit setiap lapisan..

Lapisan terakhir, kukus selama 20-25minit

Pastikan loyang disapu minyak terlebih dahulu, dan loyang dah betul² panas baru tuang adunan

Potong pun elok ja cantik

 

Guna loyang bulat saiz 9”

TIP: Untuk jadikan kuih tahan lebih lama dari basi, lepas siap kukus, bukak penutup kukusan dan biarkan atas api dalam 5minit.. supaya wap air atas kuih kering, kuih tak cepat basi

 

Kongsi resipi: Marlia Lia

Published by
Mastura Abu Kassim