Sebut sahaja laksa , siapa saja tak terliur, Setiap negeri laksanya berbeza-beza rasa. Kesedapan laksa terletak pada kepekatan kuah dan keseimbangan rasa. Tak kiralah sama ada laksa utaqa mahupun laksa johor keduanya mempunyai keenakan dan keistimewaan yang tersendiri. Memang boleh meleleh air liur dibuatnya bila dihidang dengan laksa ini. Ikan yang segar menjadikan rasa kuah yang dihasilkan enak.
Laksa Utaqa Ikan Sekoq
Bahan-bahan (hidangan 6 orang) Rebus
20 ekor ikan kembung
2-3 keping asam keping Kisar
10-15 tangkai cili kering (rendam dulu)
3 biji bawang besar
Belacan (besar ibu jari)
Ads
Kuah
1 batang bunga kantan
Daun kesum
Garam& gula, ajino moto secukup rasa
Cara memasak:
1. Mula-mula rebuskan ikan kembung bersama asam keping sehingga ikan masak dan masukkan sedikit garam.
2.Rebus ikan tadi, kisar ikan kembung yang rebus itu. Asingkan ikan dengan tulang dan kisarkan semua isi dahulu dan kemudian tapis isi ikan yang sudah dikisarkan tadi(Gunakan tapis yang sedikit besar supaya isi ikan itu dapat turun yang tinggal cuma tulang sahaja)
3.Selepas selesai kisar semua isi ikan,kisar pula semua tulang ikan itu. Semua bahan yang dikisar guna air rebusan ikan itu sahaja
4.Selepas kisar semua dan tapis masukkan ke dalam periuk buka api sederhana dan biarkan ia mendidih kemudian masukkan bunga kantan dan daun kesum.
5.. Kemudian masukkan terus bahan yang dikisar ke dalam periuk dan kacau hingga sebati. Masak hingga ramuan tadi sebati.
6. Siap untuk dihidang bersama laksa
Resipi: Mohd Zahir
Laksa Johor Bahan-bahan:
1 paket spageti
1kg ikan sardin/selayang
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yang dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu makan kerisik
Garam
Serbuk perasa Bahan kisar:
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar Ulam ulam:
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi Cara memasak:
Ikan dibersihkan kemudian dikukus. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.
Panaskan periuk letak 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.
Kemudian masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.
Masak hingga agak pekat sebelum dihidangkan.
Info chef : Ada orang rebus ikan tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan kepekatan yang disukai.
RESIPI : CHEF AZMI & CHEF SHAZWAN ARSHAD DARI LE QUADRI HOTEL KUALA LUMPUR
Bosan dah ke makan biskut-biskut raya dan juadah raya? Apa kata cuba pula masak menu kampung yang tentunya menjadi pembuka selera seisi rumah. Gulai Nangka Muda Dan Ayam Masak Lemak Cili Api ini pasti sesuai untuk anda cuba. Masakan kampung macam inilah yang selaluya membuatkan kita makan bertambah-tambah. Ini resipi cara masak Gulai Nangka Muda Dan Ayam Masak Lemak Cili Api yang dikongsikan oleh Muhamad Muktamin Abdul Karim
RESIPI GULAI NANGKA MUDA DAN AYAM MASAK LEMAK CILI API
Cuaca panas begini sedap juga nikmati ais krim kegemaran. Tambah sedap bila membuatnyanya sendiri. Boleh tentukan suka manis atau kurang manis.Anak-anak pasti tidak menolak kalau dihidang dengan ais krim homemade. Jom kita penuhi hajat anak-anak dengan membuat ais krim aiskrim vanila coklat.
AIS KRIM VANILA COKLAT Bahan-bahan: 1 tin susu cair (susu sejat) 4 sudu besar susu pekat manis (akak kurangkan susu sebab guna serbuk coklat yang buat minuman dan serbuk coklat sudah manis dan aiskrim rasa lagi sedap) 1 penutup esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar ovalette (akak guna ovelet special guna 1sudu besar)-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar milo (kalau nak letak, tak letak pun tetap sedap)-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar serbuk coklat (letak 3 sudu besar dan akak guna serbuk coklat yang buat minuman)
Cara membuat: 1.Adun susu cair, ovalette, susu pekat, esen vanila dalam 15 minit sampai gebu kental. 2.Lepas dah dapat adunan yang cantik bahagikan kepada dua bekas. Satu bekas masukkan serbuk coklat tadi dan adun hingga sebati. 3.Maka boleh lah melapis aiskrim dan dah siap biarkan semalaman dalam peti sejuk. Kredit: Kak Long Azzu Riana
Bila disebut kacang pasti snek rangup ini menjadi ‘teman’ paling menyeronokkan bila menonton tv, wayang atau pun masa tengah bersantai. Tetapi kacang pun boleh menjadi bahan asas pelbagai bahan ramuan lauk dan sampingan.
Nak guna kacang dalam sup dan nasi pun boleh. Jom semak 5 lagi resipi sihat berasaskan kacang dari Chef dan tenaga pengajar Kagumas Culinary Academy, Seksyen 19 Bandar Baru Bangi yang diasaskan oleh Tn. Hj Harun Nordin ini.
1. MINTED PEA SOUP
BAHAN-BAHAN :
25gm mentega
1 biji bawang besar | dicincang
1 ulas bawang putih | dicincang
1 cawan kacang pis hijau | segar @ sejuk beku
1 biji kentang saiz besar | dicincang
500ml air rebusan @stok ayam
1/4 ikat daun pudina | dicincang
150ml @ 2/3 cawan krim ringan rendah lemak (single cream)
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan mentega di dalam kuali dan layurkan bawang besar dan bawang putih selama 5 minit sebelum bertukar warna.
2. Masukkan kacang pis, kentang dan stok ayam dan separuh dari daun pudina dan biarkan mendidih.
3. Biarkan mereneh selama 5-6 minit sehingga kacang pis lembut.Padamkan api.
4. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga menjadi larutan sup.
5. Masukkan dalam kuali dan panaskan, perisakan dengan garam dan lada hitam dan tuangkan ke dalam krim. Usah sampai mendidih mendidih.
6. Hidangkan di dalam mangkuk bersesuaian dan hiaskan dengan daun parsli yang dicincang.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak :10 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan :Sajian pembuka selera berasaskan kacang pis hijau Keistimewaan : Rendah lemak dan sesuai juga dijadikan sarapan dimakan bersama roti Anggaran kos : RM 6
Info Chef : Kacang pis hijau dipenuhi nutrisi anti oksidan dan ia adalah sumber yang kaya dengan asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan.
2. PRAWN COCKTAIL WITH RED BEAN SAUCE
BAHAN-BAHAN :
1 salad (gem lettuce) | pisah-pisahkan daunnya
1/2 biji timun | dihiris nipis
250 gm udang | dicelur
Bahan sos :
1 tin kacang merah
Jus lemon secukupnya
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Lapiskan salad, udang dan timun dalam gelas berasingan secara individu.
2. Campurkan semua bahan sos, jangan lupa untuk rasa ikut citarasa anda, tetapi sos ini usah terlalu melekit.
3. Sudukan sos di atas salad udang tadi.
Saiz hidangan : 1-2 orang Waktu memasak :10 minit Cara memasak : Tidak perlu dimasak Jenis masakan :Sajian pembuka selera berasaskan kacang merah Keistimewaan : Salad segar yang rangup dan kacang merah menjadikan ia kaya nutrisi Anggaran kos : RM 5
Info Chef : Penggunaan sayur dan kacang merah tanpa menggunakan mayonis menjadikan ‘appetiser’ salad ini sesuai untuk mereka yang berdiet.
3. STEAM CHICKEN WITH BROWN RICE AND CLEAR VEGETABLE SOUP
BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam
1 sudu makan halia yang diparut
1 sudu makan daun bawang | dicincang ambil bahagian putihnya sekali
Bahan sos perapan :
1 sudu teh cuka
1/2 sudu teh garam
Bahan sos pencicah :
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap soya
4 sudu makan air
1 ulas bawang putih
1 sudu makan minyak bijanBahan sup sayur bening :
1/2 sudu teh minyak masak
2 ulas bawang putih | dicincang halus
2 sm halia | dicincang halus
1/2 cawan daun bawang | dicincang halus
1 cawan brokoli | dipisahkan tongkol kecilnya
5 biji cendawan | dihiris nipis
1 hirisan lobak merah
Sedikit kubis /secukupnya | dicincang kasar
5 cawan air rebusan sayur-sayuran (stok sayur)
Garam secukup rasa
1 sudu teh lada hitam
1 sudu makan jus lemon
30gm gajus panggang
*beras perang dimasak dan masukkan sekali gajus untuk dihidang bersama ayam stim dan sup sayur
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan sos perapan di kedua belah bahagian.
2. Letakkan parutan halia dan daun bawang cincang , diatas ayam dan biarkan perapa selama 30 minit.
3. Kemudian letakkan dalam pengukus, kukuskan dengan api kuat selama 20-30 minit sehingga empuk.
4. Kemudian keluarkan dan potong kepada beberapa bahagian yang anda sukai.
5. Hiaskan dengan daun bawang. Cara masak sos pencicah :
6. Di dalam kuali panaskan minyak bijan dan tumiskan bawang putih dan daun bawang hingga naik bau. Kemudian tambahkan sos tira, kicap soya dan air.
7. Kacau rata dan biarkan semua bahan tadi mendidih.
8. Masukkan dalam mangkuk pencicah .Hidangkan ayam bersama dengan sos pencicah ini. Cara masak sup sayur bening :
9. Mula-mula panaskan minyak zaitun dalam kuali.
10. Tumiskan bawang putih dan halia dengan api kuat dalam seminit.
11. Masukkan daun bawang dan teruskan menumis. Atau boleh juga gunakan bawang besar
12. Kemudian masukkan hirisan cendawan sehingga ia mengeluarkan air, dan tumis dalam masa 2 minit.
13. Masukkan stok sayur (air rebusan sayur) atau air.
14. Biarkan sup mendidih selama 10 minit sehingga sayur separuh masuk.
15. Masukkan lada hitam dan biarkan merenih lagi 5 minit, masukkan jus lemon. Hidangkan bersama ayam stim dan beras perang.
Saiz hidangan : 2-3 orang Waktu memasak :45 minit Cara memasak : Stim dan tumis Jenis masakan : Ayam kukus berjus Keistimewaan : Nasi perang dan sup melengkapi set sajian sihat ini Anggaran kos : RM 8
Info Chef : Penggunaan gajus di dalam beras perang melenngkapkan sajian ayam kukus yang sungguh ideal untuk mereka yang berdiet. Sajian yang mampu mengurangkan risiko sakit jantung dan obesiti.
4. MALAYSIAN ROLL WITH PEANUT BUTTER
BAHAN-BAHAN : Bahan inti :
¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
½ cawan parutan lobak merah
½ cawan sengkuang yang diparut
20gm badam panggang | ditumbuk kasar
3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit.
2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati.
3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan.
4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak :30 minit Cara memasak : Digaul tanpa masak Jenis masakan : Kudapan Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang Anggaran kos : RM13
Info Chef :Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
5. CHICKEN APRICOT DING
BAHAN-BAHAN :
570gm dada ayam dibuang kulit | kerat 2.5 sm setiap ketul
230gm sengkuang cina dalam tin | toskan airnya dan hiris
1/2 cawan biji aprikot panggang
3/4 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan tepung jagung | dicairkan dengan sedikit ari
2 sudu makan kicap soya
1 sudu makan cuka berat
2 sudu makan sos hoisin
1 sudu teh gula
CARA MEMASAK :
1. Di dalam mangkuk kecil pukul air rebusan ayam, tepung jagung, kicap soya, cuka beras, gula dan sos hoisin bersama. Ketepikan
2. Panaskan minyak sayuran dalam kuali besar dengan api sederhana. Perasakan ayam dengan garam dan lada hitam dan masukkan ke dalam kuali.
3. Masak dan kacau sekali sekala sehingga ayam empuk dan keperangan, lebih kurang 3-5 minit. Ketepikan.
4. Masukkan bawang putih, dan masak lagi 30 saat
5. Masukkan sayur-sayuran bersama 2 sudu kecil air. Masak dan kacau sekali sekala hingga sayur-sayuran lembut rangup, anggaran 4-5 minit bergantung kepada saiz sayur-sayuran anda.
6. Perasakan dengan garam dan lada hitam
7. Masukkan air rebusan ayam bersama campuran sayuran tadi ke dalam kuali, dan nyalakan api tinggi sehingga mendidih.
8. Masak dalam seminit atau hingga sos menjadi pekat.
9. Masukkan aprikot dan hidangkan bersama nasi.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Sayur-sayuran dan ayam Keistimewaan : Tambahan aprikot menjadikan ia sajian penuh khasiat dan menyihatkan. Anggaran kos : RM 25
Info Chef: Sajian yang kaya dengan potassium , vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh. Boleh membantu mengawal paras kolestrol. Biji aprikot pula dipercayai adalah makanan anti kanser.
RESIPI :Chef Mohd Kamarul bin Ariffin, Chef Nurmasshariza bt. Maskahawi, Chef Muhammad Izzat Amani bin Jamaludin Amini, Chef Muhammad Akmal Danial bin Abdul Rahim TERIMA KASIH : TN HJ HARUN NORDIN, Kagumas Culinary Academy, Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi, Selangor. Emel :kagumas@yahoo.com.my. Laman web: http ://www.kagumas.com.my