Lala Masak Ham Keong, Cita Rasa Masakan Cina Yang Disukai Ramai

Share

Sebagai masyarakat majmuk, pasti sesetengah masyarakat turut menggemari makanan kaum lain. Misalnya, masyarakat Cina dan India turut menyukai nasi lemak yang merupakan masakan kaum Melayu.

Begitu jugalah kaum Melayu yang turut menyukai hidangan masakan Ham Keong yang merupakan makanan kaum Cina.

Liza Idris, berkongsi resipi lala masak Ham Keong di facebooknya. Jom kita lihat resipi ini.

LALA MASAK HAM KEONG

BAHAN TUMIS


Minyak masak untuk menumis
4 ulas bawang putih (cencang)
2 inci halia (mayang halus)
1 biji bawang besar (cencang)
1 sudu besar udang kering (tumbuk /cencang)
2 tangkai daun kari
6 biji cili padi/cili kering (potong halus)

BAHAN PES


1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap biasa

BAHAN LAIN
Sedikit garam, gula dan serbu perasa
1/2 kg Lala
Sedikit daun sup untuk hiasan

CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak 5 sudu besar.
2. Masukkan bawang putih, halia, bawang besar, udang kering, daun kari dan cili padi. Goreng sampai naik wangi.
4. Satukan BAHAN PES dalam bekas kecil. Masukkan dalam bahan tumisan tadi. Goreng sampai pecah minyak. Tambah air sedikit supaya tidak kering.
5. Letakkan garam, gula dan serbuk perasa mengikut cita rasa kalian.
6. Masukkan lala. Gaul sebati sehingga lala masak.
7. Masukkan kicap lagi untuk pekatkan kuahnya dan gaulkan sebati.
8. Taburkan daun sup atau daun bawang. Tutup api.

Selamat mencuba!

Sumber: Liza Idris

Published by
Maryam Elyas