Langkah-langkah Buat Dorayaki ,  Penkek Jepun Kini Milik Keluarga Anda.

Share

Kalau anda pernah menonton kartun Doraemon kegemaran anak-anak, pasti anda kenal dorayaki yang menjadi kesukaan Nobita watak kartun utama.

Macam ala penkek, tapi ini versi Jepun. Tapi istimewanya ada madu di dalamnya. Gebu dan lembut sedap dimakan panas-panas. Lapiskan pula dengan jem di tengah dua keping dorayaki. Jom semak langkah demi langkah seperti yang dikongsikan oleh Nuhaz Kitchen.

DORIYAKI :

BAHAN-BAHAN :
• 3/4 cawan tepung gandum
• 1 sudu kecil baking powder
• 2 biji telur gred C
• 1/2 cawan gula halus
• 2 sudu besar madu
• 2 sudu besar susu segar
• 1 sudu besar minyak

CARA MEMASAK :
1. Satukan telur dan gula dalam bowl mixer.


2. Mix menggunakan speed tinggi sampai berbuih.


3. Sampai jadi macam ni


4. Masukkan susu segar.


5. Masukkan madu. Kemudian mix sebati.


6. Seterusnya masukkan tepung gandum dan baking powder.


7. Masukkan minyak dan mix lagi sehingga sebati.


8. Panaskan non stick pan dan tuangkan adunan ke atas kuali. Tak perlu sapu minyak atau butter.


9. Leperkan.
10. Masak menggunakan api kecil dan tutup kuali. Dalam 2 minit alihkan.


11. Dah siap bolehlah sapukan dengan jem.

Kredit foto & resipi : FB Nuhaz Kitchen 

 Terima kasih :Nurhaziqah

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

ANDA JUGA AKAN TERTARIK PADA RESIPI INI :

 

Published by
Faridah Talib