- 300gm daging hancur | ditumis bersama bawang besar hingga empuk
- 1 biji cencangan bawang besar
- 200ml sos bolognaise
- 6 keping pasta lasagne | direndam air panas sehingga lembut
- 100ml sos bechamel
- 30gm keju Mozarella
- 10gm keju Parmesan
INFO CHEF: Sos bechamel merupakan sos yang dihasilkan daripada susu, roux dan bawang. Dididihkan sehingga pekat menjadi sos yang kental.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rahsia Masak Maggi Goreng Ala Kedai Mamak Yang Enak & Tidak Masin
Maggi goreng merupakan antara menu kegemaran ramai kalau pergi ke kedai mamak. Kalau rindu nak makan maggi goreng mamak, tak perlu ke kedai dah. Boleh je buat sendiri di rumah menggunakan resipi yang dikongsi oleh Nana Sabrina Sarsan. Mudah sahaja cara nak membuatnya. Jom kita cuba lihat resipi perkongsian beliau.
MAGGI GORENG
BAHAN-BAHAN:
- 3 bungkus maggi | rebus separuh dan toskan air
- 1 biji bawang merah | saiz besar, potong kasar – beli online DISINI
- Lobak merah | potong memanjang – beli online DISINI
- Daun sup atau daun kucai
- Cili
- 3 sudu besar cili boh atau cili kisar
- Garam – beli online DISINI
- Gula – beli online DISINI
- Kicap manis – beli online DISINI
- Kicap masin
- Udang atau sotong | jika suka
- Minyak
- Sebiji telur
- Sepaket perencah maggi
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak, masukkan cili kisar, bawang merah dan lobak merah.
- Bila dah pecah minyak, masukkan kicap manis, kicap masin, garam, gula, perencah maggi serta udang atau sotong. Kacau dalam 3 minit.
- Kemudian, masukkan maggi dan kacau sebati. Kecilkan api.
- Pecahkan telur dan tunggu sehingga 3 minit, barulah kacau.
- Masukkan daun bawang dan cili. Siap!
Kredit resipi & foto: Nana Sabrina Sarsan
Anda mencari KUALI NON STICK? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Spageti Bolognese Dah Masak, Bakarlah Pulak Memang Berganda Sedapnya
Fettucine Carbonara Mushroom Ringkas, Sosej dan Udang Digril Dulu. Mantaplah Rasanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
5 Cara Masak Makanan Gerai Jepun Popular. Gerenti ‘Laris’ Lah…
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
- 2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
- Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
- 2 ulas bawang putih |dicicang halus
- 2 sudu makan kicap
- ½ sudu makan cuka
- ½ sudu teh tepung jagung
- Garam dan gula secukup rasa
- Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Gril/panggang
Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun
Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef : Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
- 200gm tepung pulut
- 4 sudu besar gula castor
- Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
- Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
- 200 gm buah kundur (rock melon)
- 100 gm gula
- 250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi.
Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis Masakan : Manisan Jepun
Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef : Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
- 120 gm tepung beras
- 40 gm nasi putih
- ¼ sudu teh garam
- 2 sudu makan minyak sayuran
- 4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang
Waktu Memasak : 45 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Keropok
Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 biji bawang besar | dihiris
- 1 biji lobak merah | diparut
- 2 helai daun kobis | diracik halus
- ¼ cili benggala hijau
- 500 gm udang
- 1 ikat daun bawang | dihiris kasar
- ½ sudu teh bijan
- 1 sudu teh kicap
- 1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Tumis
Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef: Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Cara Masak Kuah Spageti Bolognese, Campur 2 Sos Ni Barulah Lebih Sedap
Spageti Bolognese Meatball adalah antara sajian pasta yang menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Ini dek kerana cara penyediaannya yang mudah, rasa yang sedap dan tidak pedas. Di pasaraya, terdapat pelbagai jenama sos spageti yang ada. Resipi perkongsian saudari Nur Masri menggunakan dua jenis sos pasta tradisional dan juga sos pasta mushroom. Hasilnya memang sangat enak walaupun menggunakan sos segera. Terasa nak makan Spageti Bolognese Meatball? Jom cuba resipi ni.
RESIPI SPAGETI BOLOGNESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti – beli online disini
1 biji bawang holland – potong dadu – beli online disini
1paket daging cincang
1 botol sos pasta mushroom – beli online disini
1 botol sos pasta traditional – beli online disini
1 tin cendawan – potong nipis – beli online disini
3 sudu besar sos cili – beli online disini
2 sudu besar cili kisar – beli online disini
4 ulas bawang putih – dicincang – beli online disini
2 biji tomato – potong dadu
500gm bebola daging
2 helai daun bay – beli online disini
Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
Sedikit Italian herbs – beli online disini
Sedikit oregano – beli online disini
1 kiub pati daging – beli online disini
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air masukkan sedikit minyak dan garam. Rebus spageti hingga lembut. Toskan.
2. Untuk membuat sos, panaskan minyak, tumiskan bawang putih, cili kisar dan bawang holland hingga naik bau.
3. Masukkan daging kisar dan bebola daging. Kacau hingga masak dan air kering.
4. Kemudian masukkan kesemua sos pasta, sos cili, kiub pati daging dan sedikit air.
5. Masukkan juga tomato yang dipotong dadu, cendawan dan daun bay. Tunggu sehingga sos menggelegak.
6. Letak sedikit Italian herbs, oregano, serbuk lada hitam dan garam. Kacau hingga kuah nampak naik minyak. Tutup api.
7. Hidangkan kuah Bolognese bersama spageti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Nur Masri
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official