Lebihan Kacang Mazola Buat Ais Krim Cornetto Homemade. Sedap Sangat!

Share

‎Kacang lebih buat biskut mazola banyak lagi, daripada membazir Cik Mas Ayu kongsikan resipi buat ais krim cornetto hanya guna balik resipi viral aiskrim choki-choki dan tambah kacang mazola. Sangat senang dan sedap.

AISKRIM CORNETTO HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin susu cair
  • 1 tin susu pekat
  • 4½ tin air (sukat guna tin susu)
  • 2½ sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh garam
  • Choki² @ koko tube
  • Kacang tanah tumbuk
  • 2 sudu besar emulco vanila ( nk guna esen pon boleh)

CARA MEMASAK:

  1. Masak susu cair,susu pekat bersama 1 tin air dan garam….kacau sehingga garam hancur…x perlu mendidih…
  2. Dalam tin susu yang sama,kacau ½ tin air bersama tepung jagung hingga sebati..masukkan ke dalam adunan aiskrim td…
  3. Masukkan air selebihnya…kacau hingga sebati dan biarkan mendidih…lebih lama mendidih lebih menjamin kegebuan aiskrim…
  4. Biarkan suam sebelum pintal….masukkan emulco vanila….kacau sebati…tapis sebelum masukkan dalam jug….
  5. Choki² masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ratakan sehingga separuh plastik…
  6. Masukkan kacang dan adunan aiskrim….boleh pintal…..siapp….

 

Kongsi resipi: Mas Ayu Ghani

Published by
Mastura Abu Kassim