Untitled design - 2021-10-04T111342.450

Siapa pernah merasa kuih kalakatar ni? Memang sedap dan berlemak. Sekali rasa gerenti nak lagi. Jom kita buat sendiri ikut resipi dikongsi oleh Arbainah Said. Boleh menggunakan loyang bersaiz 9x9x3′. Nak berlemak boleh saja tambah santan iaitu satu cawan santan kara dan tiga cawan air kelapa. Selamat mencuba.

KUIH KALAKATAR
Bahan-bahan:
4 cawan air kelapa muda
4 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 ¾ cawan gula pasir
(Kalau nak manis lebihkan gula)
1 sudu kecil garam halus
1 biji telur
Isi kelapa muda (asingkan)

Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan-bahan di atas, kemudian tapis.

Lemak Manis Kuih Kalakatar Ni Memang Ketagih Nak Makan

Lemak Manis Kuih Kalakatar Ni Memang Ketagih Nak Makan

2.Masukkan isi kelapa muda,kacau rata.Sapu minyak pada loyang.
3.Masukkan adunan ke dalam oven.
4.Panaskan oven terlebih dahulu.
5.Bakar dalam suhu 180C selama satu jam.
6.Guna api atas bawah,tambah 20 minit api atas sahaja,untuk garing kan permukaan atas.

Lemak Manis Kuih Kalakatar Ni Memang Ketagih Nak Makan

Kredit: Arbainah Said

Lempeng Inti Terengganu. Resipi Mudah & Masak Guna Kuali Je

Lain Orang Lain Cara, Wanita Ini Kongsi Cara Buat Pau Naik Gebu

Guna 4 Bahan Je. Ini Resipi Bahulu Homemade Paling Mudah

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI