Kuih koci kalau dapat yang sedap memang tak cukup satu, Kombinasi tepung pulut dan inti kelapa serta gula melaka di dalamnya memberikan kenikmatan buat penggemar kuih ini.
Sukar untuk mendapatkan kuih koci yang memenuhi citarasa. Jadi bolehlah buat sendiri mengikut resipi yang dikongsikan oleh Salina Ismail.
Kuih Koci Lemak Manis
Bahan doh:
500g tepung pulut-beli online di sini
10 helai daun pandan (dipotong kasar)
1 cawan air
Sedikit garam
Bahan inti:
500g kelapa parut
Gula melaka-beli online di sini
Gula pasir
Bahan lain:
Daun pisang
Minyak
Cara membuat:
1.Kisar daun pandan dan tapis airnya. Masukkan air pandan ke dalam ke dalam tepung.
2.Tambah sedikit air.
2.Gaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan. Masukkan garam.
4.Rehatkan doh selama 10 minit.
Cara buat inti:
1.Masak gula melaka serta gula pasir dengan air hingga larut.
2.Masukkan kelapa parut, masak hingga inti kering, angkat dan sejukkan.
Cara buat kuih koci:
1.Ambil daun pisang yang telah disapu minyak.
2.Ambil doh tadi dan leper, kemudian letak inti.
3.Lipat daun pisang mengikut citarasa.
4.Susun dalam kukusan dan kukus selama 10 minit .
5.Siap untuk dihidang.
Kredit: Salina Ismail
Klik sini