Wah..wah..wah…comel betul tengok donut warna kuning ni. Gebu pula tu. Donut Minion Viral atau donut susu kuning ini, sesuai untuk menarik perhatian anak-anak buat sajian minum petang.
Resipi yang dikongsikan Fienaz Shafie ini, memang teksturnya sangat gebu macam kapas!
Lembut dan bukan gebu donut angin tau tapi memang terasa isinya. Lagi-lagi bila tarik donut tu, memang boleh nampak tekstur lembutnya.
1 cawan tepung gandum – beli online di sini 8 sudu besar tepung high protein jepun (tepung roti) – beli online di sini 1 biji telur gred A ½ sudu kecil baking powder ½ sudu kecil garam 1 sudu besar gula kastor – beli online di sini ¼ cawan full cream milk (saya tak suka guna susu tepung sebab nak tekstur ala pastry di luar negara) 1 sudu besar marjerin (saya guna cap pelangi) – beli online di sini 1 sudu besar k-fine cream super (wajib untuk gebukan terutama donut @ roti – di shopee @ kedai bahan kek ada) Pewarna kuning (saya guna pewarna gel base fodd colouring)
CARA MEMBUAT:
1. Rendam yis dengan 30ml air suam selama 30-40 minit (saya guna instant yis mauripan. Masa rendaman bergantung yis anda, kalau dah kembang naik 4 kali ganda tu, walaupun tak sampai 30 minit dah boleh.)
2. Campurkan semua bahan dalam bread maker set kan pada dough. 3.Bila dah nampak doh terbentuk, titiskan pewarna.
4. Kemudian lepas 1 jam 30 minit stop dan keluarkan masuk dalam mangkuk / besen kemudian tutup dengan plastic wrap. 5. Biar doh kembang penuh mangkuk. Lebih kurang 1 jam kemudian, tumbuk doh keluarkan angin dan lenyekkan.
6. Kemudian bahagikan doh kepada 8 bahagian dengan anggaran setiap doh 35g. 7. Lepas tu bulatkan letak atas baking paper (tak perlu dan tabur tepung lagi sebab baking paper fungsinya supaya donut tak melekat senang nak masak).
8. Lenyekkan doh, kemudian lubangkan di tengah donut (saya guna besi yang deko icing cake je. Kalau anda tak dak, guna apa-apa janji ada lubang kat donut). 9.Tutup sekejap donut dengan kain lebih kurang 15 minit bagi dia kembang.
Kali ini apa kata kita masak Kuih Lompang Berlauk. Kalau tiada daging segar, tiada masalah. Boleh sahaja guna daging burger untuk masak rendang. Rendang kita buat lebih sedikit. Nanti bolehlah makan dengan roti dan juga nasi impit. Jom kita cuba resipi Kuih Lompang Berlauk seperti yang dikongsikan oleh Zainoor Aliza Ali
RESIPI KUIH LOMPANG BERLAUK
BAHAN UNTUK RENDANG:
10 keping daging burger (dipotong enam bahagian) 2 labu bawang besar 4 ulas bawang putih – BELI ONLINE 1 inci halia –BELI ONLINE 1 inci lengkuas –BELI ONLINE 1 inci kunyit hidup – BELI ONLINE 2 sudu kecil serbuk kunyit – BELI ONLINE 20 tangkai cili padi – BELI ONLINE 1 senduk rata cili kering kisar 2 sudu besar ketumbar (disangai dan dikisar halus) 1 sudu kecil jintan manis (disangai dan dikisar halus) – BELI ONLINE 1 sudu kecil jintan putih (disangai dan dikisar halus) – BELI ONLINE 4 batang serai (dititik) 1 cawan santan kara 3 cawan air 3 sudu besar kerisik – BELI ONLINE 2 helai daun kunyit (dimayang) Garam
CARA MEMBUAT:
1. Bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup, serbuk kunyit, cili padi dan cili kering kisar, dikisar halus dan ditumis hingga agak garing.
2. Masukkan ketumbar, jintan manis, dan jintan putih. Kacau sekata.
3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan seketika hingga terbit airnya.
4. Masukkan santan dan air. Masaklah hingga likat. Masukkan serai.
5. Perlahankan api. Masukkan kerisik dan garam.
6. Apabila sudah agak kering, masukkan daun kunyit. Kacau seketika. Ketepikan.
BAHAN LOMPANG:
1 1/2 cawan tepung beras 1/2 cawan tepung gandum 1 cawan tepung ubi 4 cawan air 1 sudu besar air kapur Garam Pewarna kuning
CARA MEMBUAT:
1. Kacau sebati kesemua bahan dan ketepikan.
2. Sapu minyak pada acuan.
3. Didihkan air kukusan. Apabila air telah mendidih panaskan acuan sekejap kemudian keluarkan.
4. Kacau bancuhan sebelum dimasukkan ke dalam acuan untuk elak mendapan. Sudukan ke dalam acuan. Kukus selama 10-12 minit.
5. Biarkan sejuk. Apabila sudah sejuk bolehlah dikeluarkan. Bolehlah sudukan rendang daging burger yang telah siap dimasak tadi. Bolehlah dihidangkan.
INFO: *untuk bancuhan ini boleh dapat 47 hingga 50 biji kuih lompang. *untuk bancuhan ini kalau guna tepung beras cap teratai, kurangkan air kepada 3 3/4 cawan)
Sesekali dapat nikmati kuih tradisi memang puas hati. Jika dibandingkan dengan kuih moden takkan sama rasa kepuasannya. Memang sukar untuk mencari kuih tradisi sebagaimana citarasa yang diingini. Namun usah risau, resipi yang dikongsi ini gerenti sedap dan memenuhi piawaian yang anda inginkan.
kulit jagung secukupnya untuk membungkus
pilih kulit jagung bersaiz besar
daun pisang pun boleh
Cara memasak:
1.Satukan kesemua bahan dan kacau sehingga sebati dengan api perlahan,masak adunan sehingga pekat sentiasa di kacau ya. Angkat ketepikan
2.Sediakan kulit jagung, sudukan
3.1 sudu besar adunan- bungkus dan kemaskan
**cara opah lipat, gulung dan selisihkan daun sebelah bawahnya, kemudian ikat menggunakan kulit jagung yang disiat halus
4.Kukus selama 20minit.
5.Angkat dan sejukkan
6.Siap untuk dihidang.
Rasa kongsikan resipi dari Jemah Jematul Adawiyah buat Cream Puff 3G Gebu, Gemok dan Gendut. Caranya sangat senang dan mudah, yang puan-puan boleh cuba.