Bagi mereka yang mudah mendapat alergi , telur adalah satu ramuan makanan yang patut dielakkan. Terdapat banyak koleksi menu kuih muih tradisi yang tidak mengandungi telur. Jadi sesuai sangat bagi mereka yang alergi.
Dahlah sedap kosnya pula sangat menjimatkan. Boleh jamu famili sampai puas dan kenyang. Jom semak resipi dari Chef Fame Taufiq Fakarudin dari UOW Malaysia KDU University College
1. PULUT DAKAP @ PULUT PISANG
BAHAN-BAHAN :
400gm beras pulut | direndam selama sejam bersama beberapa titik pewarna
250gm santan pekat
50gm gula
15gm garam
5 biji pisang raja @ secukupnya
Daun pisang secukupnya | dilayur
Beberapa helai tali untuk mengikat
Beberapa titik pewarna jika suka
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air didalam periuk kukus 2. Keringkan beras pulut yang telah direndam. 3. Letakkan di atas dulang yang dilapik daun pisang dan kukus pulut selama 25-35 minit, separuh atau 3/4 masak 4. Keluarkan pulut yang dikukus dan gaulkan santan, gula dan garam sebati 5. Layukan daun pisang untuk dibuat pembalut 6. Kupas kulit buah pisang dan belah 2 pisang secara melintang/memanjang 7. Letak sebanyak 120gm pulut tadi ditengak daun pisang secara melintang,ratakan. 8. Letakkan buah pisang yang dipotong di tengah tengah pulut. 9. Lipat 2 daun pisang tapi pastikan pulut membalut buah pisang 10. Gulungkan daun pisang, pastikan pulut dan buah pisang berada ditengah 11. Lipatkan kiri dan kanan daun pisang tadi dan pastikan balutan tadi kemas dan padat 12. Ambil 2 biji kuih yang telah dibalut tadi dan satukan kuih tadi, atas dan bawah 13. Ikat keliling 2 kuih dengan tali untuk dijadikan satu,pastikan ikatan kuat dan kemas 14. Letakkan di atas dulang dan kukuskan selama 10-15 minit 15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Elok pilih pisang raja sebab tak mudah lembik macam jenis pisang lain.
2. KACANG KASTURI
Ads
BAHAN-BAHAN:
Bahan inti kacang hijau:
250gm kacang hijau | direbus empuk
150gm kelapa parut
180gm gula
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan bancuhan tepung:
200gm tepung gandum
100gm tepung beras
5gm garam
5gm gula
2gm serbuk kunyit
50ml air kapur
300ml air
CARA MEMASAK:
Cara masak inti : 1. Gaulkan kacan hijau bersama kelapa parut, gula dan garam sehingga sebati 2. Kepalkan adunan tadi sebesar bola gof dan tekan setebal 10mm
Cara memasak kuih kasturi: 1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati. 2. Panaskan minyak di dalam kuali 3. Celupkan kepalan kacang hijau tadi ke dalam adunan tepung 4. Goreng sehingga kuning keemasan 5. Sedia dihidangkan
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Gandingan rasa lemak pulut dan pisang yang manis Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Ada yang panggil kuih kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas tapi cara memasaknya sama sahaja. Rasa inti kacang hijau berkrim dan bancuhan tepung diluar merangupkan kuih ini.
3. APAM ENO BERAS
BAHAN-BAHAN
Bahan Apam:
400gm tepung beras
200gm nasi sejuk
500ml air
10gm yis kering
60gm gula
Garam secukup rasa
1 paket ENO
Beberapa titik pewarna
Bahan kelapa parut :
2 biji kelapa parut | ambil yang putih sahaja
Garam secukup rasa *Gaulkan
CARA MEMASAK:
1. Campurkan nasi, gula, air dan yis ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus 2. Tuangkan ke dalam bekas tepung beras dan gaul sehingga sebati 3. Perap adunan tadi selama 2-3 jam di dalam bekas yang tertutup. 4. Campurkann ENO kedalam adunan dan bahagikan kepada dua adunan 5. Campurkan satu adunan pewarna merah 6. Masukkan adunan merah kedalam acuan yang disapukan sedikit minyak dan paipkan adunan putih keatas/ke dalam adunan merah 7. Kukus selama 10-15minit 8. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan kelapa parut pada apam yang telah dimasak
Saiz Hidangan : 12 orang Waktu memasak : 5 jam 20 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Eno dan tapai menjadikan tekstur apam gebu dan lembut lagi enak Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Kukus sekejap kelapa parut agar tahan lama dan tak cepat basi.
4. CARA BERLAUK
Ads
BAHAN-BAHAN :
Bahan Inti :
200gm daging | dikisar
60gm serbuk kari
60ml air
50gm bawang putih | dicincang
120gm bawang besar | dipotong dadu kecil
20ml minyak masak
Garam dan lada sulah secukupnya
5gm gula
Bahan hiasan :
100gm cili Merah
50gm bawang goreng
50gm daun bawang
50gm daun sup
Bahan adunan kuih cara :
200gm tepung gandum
450ml santan cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak inti: 1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar sehingga kekuningan 2. Masukkan rempah kari yang dicampurkan air dan masak sehingga pecah minyak 3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kacau sehingga air kering 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Cara masak kuih : 1. Bancuh kesemua bahan adunan di dalam balang pengisar, kisar sehingga sebati. 2. Panaskan loyang dan sapu sedikit minyak, tuang adunan ke dalam acuan 3. Sudukan inti ke atas adunan tadi, kemudian taburkan bahan hiasan di atas inti 4. Tutup Loyang dengan penutup 5. Masak selama 4-5minit diatas api yang perlahan 6. Cungkilkan kuih cara yang telah masak dan hidangkan apabila sejuk
Saiz Hidangan : 10 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Inti daging menjadikan ia kuih yang mengenyangkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Boleh juga menggantikan daging dengan ayam atau tuna. Tapi daging pilihan yang paling sedap.
5. KUIH JONGKONG
Ads
BAHAN-BAHAN :
Bahan hijau manis :
200gm tepung beras
600gm santan cair
25gm gula
30gm garam
10 helai daun pandan
150gm gula kabung/Melaka, dihiris halus
Bahan putih pekat :
200gm santan pekat
30gm tepung jagung
Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membalut | potong sebesar 2 inci
CARA MEMASAK :
1. Kisarkan santan cair bersama daun pandan, tapis 2. Di dalam pengisar yang sama, kiraskan tepung beras, gula, garam dan santan pandan sehingga sebati 3. Tuang kedalam periuk 4. Kacau dan masak adunan tadi di atas api yang sederhana sehingga pekat 5. Di dalam periuk yang berasingan, kacau dan masak santan pekat bersama tepung jagung dan garam diatas api yang sederhana sehinggan pekat. 6. Potong daun pisang dan layurkan di atas api 7. Letak 1 1/2 sudu besar adunan pekat yang berwarna hijau di tengah tengah daun pisang 8. Taburkan hirisan halus gula Melaka ditengah adunan hijau tadi, sudukan 1 sudu besar adunan hijau untuk menutupi gula Melaka tadi 9. Sudukan pula satu sudu besar adunan pekat putih ke atas adunan hijau tadi 10. Lipatkan daun pisang keatas, pastikan adunan tadi berada di tengah-tengah daun pisang 11. Sekarang lipat bahagian tepi kiri dan kanan daun pisang ke tengah, kemaskan lipat tersebut 12. Dengan mengunakan pencungkil gigi atau lidi buluh yang dipotong pendek, cucuk daun pisang tadi dibahagian atas daun pisang supaya tidak terbuka 13. Panaskan air di dalam periuk kukus 14. Kukus selama 10-15 minit 15. Keluarkan dari pengukus dan sedia untuk dihidang
Saiz Hidangan : 12 orang Waktu memasak : Sejam Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kuih tradisional lama yang lemak manis Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Anda boleh juga mencampurkan sedikit tepung ubi kayu ke dalam adunan kuih.
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN TERIMA KASIH:UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ayam masak apa pun tetap sedap . Dalam sajian barat pun ada macam-macam idea juadah yang dibuat berasaskan ayam.
Ni min kongsikan tiga idea sajian barat dari Chef Mohd Zamri yang juga pensyarah di Taylor’s University.
Tengok rupa pun dah meleleh air liur dibuatnya, gerenti lazat. Cubalah nanti ya.
BEGEDIL AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
Bahan begedil :
100gm isi ayam ayam | dicincang
4 biji ubi kentang | dipotong dan rebus hingga empuk
100gm serbuk keju Parmesan
5 ulas bawang putih | dicincang kasar dan digoreng hingga kuning
80gm keju ‘gruyere’ | dipotong dadu
½ sudu teh serbuk perasa
50gm tepung gandum
2 biji telur | dipukul sedikit
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan Sos :
80gm tepung keju segera
150ml air panas
CARA MEMASAK:
Cara membuat begedil:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masakkan ayam bersama garam dan lada sulah hingga kering.
2. Ubi kentang yang telah dimasak dilenyek halus dalam satu bekas.
3. Kemudian masukkan ayam ke dalam ubi kentang, keju parmesan dan bawang putih goreng.
4. Masukkan sedikit tepung, serbuk ketumbar dan serbuk perasa.
5. Gaulkan hingga sebati.
6. Bentukkan bulat, masukkan keju gruyere yang dipotong dadu dan tekan rata sedikit, taburkan sedikit tepung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
7. Panaskan kuali dan goreng sehingga kuning keemasan.
8. Hidangkan begedil dimakan bersama sos keju dan sos cili Thai.
Cara membuat sos keju segera :
1. Gaulkan serbuk keju segera bersama air panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 50 minit
Cara memasak : Menggoreng
Jenis masakan : Sajian asia fusion
Keistimewaan : Sajian ringkas dan cepat dimasak lagi dan mengenyangkan
INFO CHEF : Hati-hati bila menambah tepung ke dalam begedil kerana jika terlebih akan menyebabkan begedil menjadi keras.
CASSEROLE CHICKEN WITH ZUCCHINI & SPINACH
BAHAN-BAHAN :
4 bahagian kaki ayam | telah dibuang tulang
50gm daun bayam | direbus hingga masak
60gm zucchini | dipotong nipis
100gm bawang Holland | dicincang
30gm bawang putih | dicincang halus
350gm krim masakan
½ sudu teh garam
½ sudu teh lada sulah
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara membuat Casserole Ayam:
1. Ayam diperap dengan garam dan lada sulah
2. Bakar atas kuali dengan sedikit minyak untuk dapatkan warna kuning keemasan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang Holland dan bawang putih dan masukkan krim masakan.
4. Masukkan keju parmesan sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga pekat. Ketepikan sos keju ini sebentar.
5. Masukkan ayam yang sudah dibakar tadi dalam mangkuk casserole bersama zucchini dan bayam yang telah direbus.
6. Ambil sos keju dan taburkan sos keju di atas ayam dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit.
7. Boleh dihidangkan semasa panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Bakar dalam ketuhar
Jenis masakan : Sajian barat
Keistimewaan : Sajian ini sesuai untuk makan malam
INFO CHEF : Usah membuat sos yang terlalu pekat kerana ia menenggelamkan keenakan rasa bayam dalam ayam.
HONEY LEMON CHICKEN
BAHAN-BAHAN :
Bahan honey lemon :
70gm madu
300gm jus lemon
70gm sos plum
20gm tepung jagung
Garam secukup rasa
Bahan ayam :
4 ketul drumstick ayam
4 keping kepak ayam
½ labu bawang Holland | dicincang halus
2 ulas bawang putih | dicincang halus
80gm tepung jagung | campur dengan sedikit air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK: Cara membuat sos honey lemon:
1. Masak jus lemon, sos plum dan madu sehingga pekat dalam periuk.
2. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Biarkan adunan seketika untuk sejuk
Cara membuat honey lemon chicken:
1. Ayam dibasuh dan keringkan.
2. Gaulkan ayam dengan tepung jagung dan garam.
3. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan ayam, bawang putih dan garam.
3. Selepas itu masukkan sos honey lemon
4. Kacau hingga sos melekat pada ayam
5. Susun ayam dalam dulang pembakar dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit
6. Setiap 6 minit salut ayam dengan sos dan bakar hingga kuning keemasan,
7. Hidangkan ketika panas bersama sos.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 45 minit
Cara memasak : Tumis dan Bakar
Jenis masakan : Sajian Asia
Keistimewaan : Sajian ayam bermadu yang masam manis.
INFO CHEF : Jika sos terlalu masam, campurkan lebih madu atau masukkan gula sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tajaan Pinggan Mangkuk : RUSLIZA MD DRUS
Siapa je yang tak suka aiskrim kan? Lagi-lagi kanak-kanak yang memang suka aiskrim mewah ala magnum ni.
Kalau nak beli hari-hari, boleh tahan juga harganya. Sebenarnya, mudah je nak buat aiskrim mewah homemade ala magnum ni. Boleh ikut resipi dan langkah yang dikongsi Riena Eris ni.
AISKRIM MEWAH HOMEMADE ALA MAGNUM
BAHAN-BAHAN:
½ kotak dairy whipping cream Susu pekat manis (ikut suka nak guna banyak mana, kalau tak nak manis, boleh kurangkan) – beli online di sini Coklat masakan (panaskan secara double boiler) Almond nibs (sangai atau bakar) Acuan silicon aiskrim (boleh beli di shopee)
1. Mula-mula, tuangkan susu pekat. Kalau nak manis boleh letak lebih. Tiada sukatan tertentu sebab bergantung kepada tahap kemanisan yang diinginkan.
2. Tuangkan separuh kotak dairy milk whipping cream. Kalau nak habiskan satu kotak pun boleh. Rasa dia lemak-lemak tapi tawar. Kalau nak pakai non dairy whipping cream tapi bezalah sikit rasanya.
3. Kacau-kacau adunan tadi sehingga sebati. Rasakan sama ada dah manis ke belum. Boleh kacau guna sudu je, tak perlu guna mixer sebab tekstur whipping cream ni memang ringan dan gebu bila dah jadi aiskrim.
4. Adunan tadi terus tuang ke dalam acuan silikon aiskrim. Pastikan tinggal ruang sikit sebab nanti bila beku, dia mengembang sedikit. Pastikan dah letak batang aiskrim ye.
5. Bila dah siap, letak penutupnya dan terus masuk peti ais dan biarkan beku semalaman. Atau boleh bekukan lebih kurang 8 hingga 10 jam, supaya nanti senang nak coating coklat. 6. Coklat masakan tadi kite double boiler kan, tapi saya beli yang dah siap, senang terus celup je. Saya beli berryls gourmet dark coklat. Kalau nak pakai milk coklat pun bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang selera masing-masing.
7. Lepas dah beku, keluarkan dari acuan. Senang sangat nak kuarkan pakai acuan silicone ni. 8. Terus celupkan aiskrim ke dalam coklat yang sudah dicairkan tadi. Kemudian, bila angkat cepat-cepat taburkan badam nibs yang sudah disangai kerana coklat ni cepat beku.
9. Bila dah tabur badam, kemudian masukkan aiskrim dalam peti sejuk lebih kurang 15-30 minit bagi coklat betul-betul beku. Untuk 1 kotak dairy whipping cream tu, boleh dapat dalam 20 batang aiskrim.
*tapi kalau nak lagi jimat, campurkan dengan susu uht sekotak besar lagi banyak dapat memang berbaloi. *kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white chocolate, terpulang ikut kreativiti masing-masing.
Seiring dengan perkembangan zaman, dunia masakan juga semakin berkembang dengan pelbagai resipi baru tercipta. Bahkan, resipi-resipi tradisi juga turut diolah dan diberikan sentuhan moden.
KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu makan minyak sapi
3 biji telur
Secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja.
Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana.
Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata.
Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah.
Info chef: Boleh gunakan santan kotak.
BUBUR NANGKA SAGU
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan sagu | rendam ½ jam
1 cawan santan
1 cawan Air
1 cawan nangka | disiat
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Didihkan air dalam periuk.
Masukkan sagu dan masak hingga kembang.
Masukkan gula, hirisan nangka dan santan.
Kaca rata sehingga sedikit mendidih. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh juga gantikan santan dengan susu cair.
BREAD & PUDDING WITH BERRIES
BAHAN-BAHAN:
12 keping roti putih
125ml mentega
2 cawan frozen berries
BAHAN UNTUK KASTARD:
2 cawan susu
1 sudu teh ekstrak vanila
3 biji telur
100gm gula
Gula ising secukupnya untuk ‘dusting’
Buah beri merah dan strawberi segar secukupnya
CARA MEMASAK:
Potong roti bentuk tiga segi. Sapu mentega.
Oles bekas ramekin dengan mentega dan susun roti di dalam bekas ramekin.
Campur semua bahan kastard dan tuang di dalam bekas tadi. Tabur buah beri merah dan strawberi. Sejukkan sebentar di dalam 10-15 minit di dalam peti sejuk sebelum bakar pada suhu 165C selama 30-40 minit.
Setelah sejuk, tabur sedikit gula ising di atasnya. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan sejuk.
KUIH TALAM PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Secubit garam
Pewarna merah, oren, kuning, hijau, biru, purple
CARA MEMASAK:
Satukan ketiga-tiga jenis tepung, garam dan gula.
Masukkan air dan santan pekat. kacau sebati. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapis
Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan masukkan pewarna.
Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang dan alas plastik (plastik mesti besar sikit dari loyang)
Masukkan 1 bahagian warna (warna bawah sekali – ungu) dan kukus selama 10 minit atau sehingga adunan keras sikit. Ulangi langkah ini sehingga semua 6 warna habis.
Kukus selama 20 minit untuk adunan terakhir.
Sejukkan dahulu baru potong menggunakan pisau plastik supaya tidak melekat. Sedia dinikmati.
Info chef: Guna loyang empat segi 7 x 7 x 3 inci.
PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
250gm tepung gandum
300gm gula
2 sudu teh ovallate
1 sudu teh baking powder
250ml santan
Pewarna pink secukupnya
2 sudu teh kordial air sirap
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan. Sedia dinikmati.
Info chef: Letakkan sedikit kelapa dan kacang merah untuk lebih menarik.
KUIH SAGU MANGGA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan biji sagu | rendam selama 1 jam
2 ½ cawan air
½ cawan gula kastor
1 1/2 cawan santan
1 helai daun pandan | simpul
Secubit garam
Mangga potong dadu secukupnya
CARA MEMASAK:
Basuh dan tos sagu yang telah direndam. Campurkan dengan air dan gula. Masak atas api hingga kembang.
Di dalam periuk lain, masak santan dan masukkan secubitr garam. Masukkan juga daun pandan simpul tadi. Masak hingga mendidih.
Setelah semua sejuk, senduk sagu ke dalam mangkuk dan tuang kuah santan. Tabur mangga yang dipotong dadu.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Enak dimakan sejuk.
LEMPENG PISANG JEM STRAWBERI & PISANG
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang masak ranum
Tepung gandum secukupnya
Gula secukup rasa
Secubit garam
Jem strawberi secukupnya
Hirisan pisang secukupnya
Sedikit minyak sayur
CARA MEMASAK:
Dalam mangkuk, lenyekkan pisang, masukkkan gula dan garam, sebatikan. Masukkan tepung gandum, jangan banyak sangat kerana nanti keras. Biar lembik sedikit bancuhannya.
Panaskan kuali ‘non stick’, sapukan sedikit minyak sayur dan sendukkan adunan ke dalam kuali kemudian leperkan biar jadi bulat nipis. Sendukkan sesudu jem strawberi dan susun hirisan pisang di atasnya.
Masak selama 3-4 minit dengan api perlahan sehingga perang. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah hingga selesai.
Sedia dinikmati.
Info chef: Gunakan kuali ‘non stick’ bersaiz kecil untuk lebih memudahkan.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...