Sayur lobak merah antara yang selalu ada dalam peti sejuk kita. Tapi ada masa disebabkan lama tak masak yang awalnya segar jadi kecut dan lembik.

Bila dah jadi begini, ramai juga yang masuk dalam tong sampah sebab ingat dah tak boleh guna. Lepas ni kalau lobak merah dah jadi macam jangan buang tau sebab kita boleh segar semula dan guna kembali untuk memasak.

Lobak Kecut, Lembik Jangan Buang, Boleh Segarkan Semula Ikut Cara Ini

Nak segar dan keraskan kembali lobak merah ini pun mudah sangat. Tip ini dikongsi oleh Munirah Jamaluddin. Caranya;

Ads

1. Buang kulit lobak merah yang dah lembik dan potong beberapa bahagian.

Lobak Kecut, Lembik Jangan Buang, Boleh Segarkan Semula Ikut Cara Ini

 

2. Sediakan air dalam mangkuk, kemudian rendam dalam air.

Lobak Kecut, Lembik Jangan Buang, Boleh Segarkan Semula Ikut Cara Ini

Ads

 

3. Lobak merah akan kembali segar dan keras setelah direndam dan boleh digunakan dalam masakan.

Lobak Kecut, Lembik Jangan Buang, Boleh Segarkan Semula Ikut Cara Ini

Ads

 

@munirahjamaludin_ carrot dah lembik? Haaa.. jangan buang. Ni cara dia nak bagi fresh balik.. #tipsdapur #greatestmakanhits #fypシ ♬ Just the Two of Us LUVRS Remix – LUVRS

Selamat mencuba.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI