Pemanis mulut seperti agar-agar dan laici kalau dimakan sejuk memang ketagih makan. Pastikan tersedia di dalam peti sejuk. Jom kita buat pusing laici untuk seisi keluarga. Ikut resipi yang dikongsi ini,satu adunan dapat 46 bekas. Kalau letak penuh sampai garisan dapat dalam 40 bekas. Puding ni boleh adjust nak kurang/lebih sikit air jika suka puding yang lebih pejal/lembut, ikut cita rasa masing-masing. Kalau suka manis, boleh lebihkan gula. Ikut sukatan ni, tak manis dan tak tawar sangat.
Puding Laici Mama
Bahan A
Bahan B
Cara membuat:
1.* didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
2.**bila bahan B sudah larut, kecil kan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih, nanti berketul, kemudian tutup api.
3.Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil. Lepas tu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair. Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras.
Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais.
Kredit: Aida Sarida
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official