Ramadan sering mengingatkan kita dengan nostalgia makanan tradisi Di bulan inilah segala macam makanan akan dijual di Pasar Ramadan. Itulah keistimewaan bulan yang mulia ini. Bercakap tentang nostalgia Ramadan , buat penyanyi dan pelakon Zarul Husin tidak terkecuali dari mengimbau seleksi makanan yang menjadi kesukaannya.
“ Biasanya bulan puasa ni akan mengingatkan saya dengan hidangan Nasi Kerabu bersama Ikan Percik dan juga Sarea ( rumpai laut) yang digaul dengan kelapa . Bulan puasa sahaja ada makanan ni. Lagi satu ialah kuih cek mek molek dan seri muka.
Masa kecil saya selalu ikut arwah ibu berniaga dekat pasar besar Pasir Putih. Di pasar itu terdapat pelbagai jenis makanan. Antaranya Jala Emas, Kuih Tanjung, rata-rata semua masakannya manis. Itulah antara menu-menu special hanya ada pada bulan Ramadan,”terangnya.
Cuma tiap kali Ramadan teringin akan kuih Cek Mek Molek. Kuih Cek mek molek memang menjadi kegemaran Zarul dari kecil kerana di Kelantan mamang banyak dijual dan salah satu kuih kegemaran keluarganya.Ia memang sedap dimakan waktu panas-panas.
Tambah Zarul yang paling istimewa ialah Nasi Kerabu yang dimakan bersama ikan kembung percik. Ikan percik cara Kelantan berbeza warnanya putih manakala di tempat lain kuah perciknya merah. Menurut Chef Wan bezanya kerana diletakkan sedikit cili. Cili bergantung kepada kepedasaan masing-masing.
Ads
Bagi Chef Wan pula menyukai kuah percik merah. Nasi Kerabu olahan Chef Wan diletakkan sedikit santan untuk memberi rasa lemak. Menurut beliau ada yang meletak serai dan dititik sahaja sekadar memberi bau. Kuah percik biar berlebih jangan kurang agar puas menikmatinya.
NASI KERABU DAN PERCIK IKAN KEMBUNG
IKAN PERCIK
BAHAN-BAHAN:
1 kg ikan kembung
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu teh asam jawa
1 sudu teh halba
1 batang serai
Sehelai daun kunyit
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Serbuk kunyit secukup untuk menggoreng ikan
Daun selom,ulam raja, daun kesom, pegaga, bunga kantan, daun limau purut, daun kunyit | dihiris halus
1 biji bawang besar | dicincang
BAHAN KISAR:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
1 inci halia
CARA MEMASAK PERCIK IKAN KEMBUNG:
1Tenggekkan santan di dalam periuk dan masukkan halba.
2.Kemudian masukkan bahan-bahan yang sudah dikisar, garam dan gula secukup rasa, asam jawa dan kacau untuk seketika.
3.Titikkan serai dan koyakkan daun kunyit lalu masukkan ke dalam periuk. Gaul seketika.
4.Panaskan sedikit minyak masak, celupkan ikan kembung yang telah disalut dengan kunyit, garam dan gula ke dalam kuah percik goreng ikan tersebut.
5.Sediakan hirisan daun selom,ulam raja, daun kesom, pegaga, bunga kantan, daun limau purut, daun kunyit yang dicincang halus dan bawang besar yang telah dicincang yang disajikan bersama nasi kerabu.
6.Setelah ikan digoreng, sediakan di atas pinggan dan tuangkan kuah percik bersama dengan ikan tadi. Sajikan nasi dan ulam-ulam yang telah dihiris dan dicincang . Sedia untuk dinikmati.
Tip: Boleh tambahkan bunga kantan dan daun kunyit ke dalam masakan untuk haruman yang lebih.
BAHAN NASI:
5 1/2 cawan beras
Air secukupnya
Pewarna kuning secukupnya
2 helai daun pandan
Ads
CARA MEMASAK NASI:
1. Basuh bersih hingga bersih dan masukkan ke dalam periuk nasi.
2. Masukkan air dengan secukupnya mengikut sukatan yang biasa digunakan untuk masak nasi.
3. Tambahkan sedikit pewarna kuning dan daun pandan. Gaul rata dan masak menggunakan periuk nasi elektrik seperti biasa sehingga masak.
CEK MEK MOLEK
Bahan-bahan:
300gm ubi keledek ( direbus sehingga masak dan dikupas)
50gm tepung gandum serbaguna ( diayak)
Gula secukupnya
Secubit garam
Minyak masak untuk menggoreng
Ads
Cara memasak:
1.Rebus ubi keledek sehingga masak. Ramas atau tumbuk keledek tadi sehingga lembut.
2. Masukkan gula ikut citarasa sendiri dan tepung gandum. Jangan masukkan tepung terlalu banyak agar tidak keras dan tidak terlalu sikit agar tidak melekit.
3. Gaulkan adunan keledek tersebut dan bentukkan adunan keledek bersama inti gula di dalam. Pastikan inti gula adunan keledek tersebut menutup inti gula dengan betul.
4. Panaskan minyak masak dengan api yang kecil, goreng keledek tersebut sampai warna kekuningan dan boleh diangkat.
5. Kuih Cek Mek Molek sedia untuk dihidang.
*JANGAN LUPA TONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN ESOK BERSAMA SHARIFAH SHAHIERA
Setiap hari jam 5 petang , pastikan anda di depan kaca televisyen untuk menonton rancangan masakan ini .
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kuih Tepung Gomak antara kuah tradisional yang bukan sahaja disukai oleh golongan ‘orang lama’ tetapi juga ‘orang-orang muda.’ Sebenarnya tak adalah susah mana pun hendak membuat kuih tepung gomak. Marilah kita cuba resipi kuih Tepung Gomak Perisa Pandan yang dikongsikan oleh Rozita Daud ini.
RESIPI TEPUNG GOMAK PERISA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN UNTUK INTI:
1 biji kelapa muda (ambil putih sahaja) *2 senduk gula merah –BELI ONLINE *Sedikit gula pasir –BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam kuali dan letak sedikit air.
2. Masak supaya gula merah cair, barulah masukkan kelapa putih.
3. Kacau sampai kering sikit. Tutup api biar sejuk.
BAHAN UNTUK DOH/KULIT:
1 biji keledek oren (buang kulit dan rebus) letak 1 sudu kecil garam 1/2 bungkus tepung pulut –BELI ONLINE Sedikit perisa pandan
CARA MEMBUAT:
1.Siap rebus keledek, kisar sekejap. Letak ke dalam bekas keledik. Masuk sekali perisa pandan.
2. Seterusnya masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit.
3. Uli sampai tidak melekat pada tangan (siap seperti doh).
4. Sangai tepung beras. Ketepikan.
5. Ambil sedikit doh, buat bulat-bulat. Tekan ke dalam.
6. Ambil inti kelapa dan diletakkan di tengah-tengah doh. Buat bulat-bulat.
7. Masak air panas. Masukkan doh yang siap dibulat-bulatkan tadi. Biarkan naik sendiri macam buah Melaka.
8. Angkat dan toskan sekejap.
9. Letak dalam kuali yang berisi tepung beras yang disangai tadi. Gaul adunan tadi.
10. Biarkan sejuk sedikit. Apabila sudah sejuk, tekan leper. Buat sehingga habis.
Puasa tak lama lagi, kuih muih tradisional Melayu termasauk talam antara yang menjadai pilihan ramai. Malah sekarang dah macam macam inovasi kuih talam sesuai mengikut cita rasa semasa, namun rasanya tidak mengecewakan, tetap sedap. Lemak manisnya tetap menambat selera, tapi kalau korang nak cuba buat sendiri, ini 12 koleksi resipi talam RASA kongsikan.
TALAM LAPIS BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan santan
1/4 sudu teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros
CARA MEMASAK:
Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci.
Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk.
Seterusnya masukkan santan. Gaul rata hingga tidak yang bergentel.
Bahagikan adunan kepada dua
Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
Masukkan loyang yang telah disapu sedikit minyak ke dalam kukusan.
Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama lima minit dengan api kuat.
Setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi.
Ulang proses hingga habis dengan diakhiri dengan lapisan merah.
Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong.
TALAM LAPIS SAGU
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN SAGU:
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
1 cawan air
LAPISAN ATAS:
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan
2 cawan air
3/4 cawan gula
Sedikit pewarna hijau
1 sudu teh perisa pandan
CARA MEMASAK:
Basuh sagu dan tapis, kemudian ketepikan.
Satukan gula dan air, masak dalam periuk hingga mendidih dan gula hancur.
Masukkan sagu dan kacau hingga pekat.
Pastikan menggunakan api perlahan supaya sagu masih berbiji-biji putih.
Sementara itu, sediakan loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.
Tuangkan sagu di dalamnya, ketepikan.
Satukan semua bahan bahagian atas dalam periuk, kacau hingga sebati.
Kemudian masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga tepung tidak berketul-ketul.
Apabila naik wap, tutup api.
Tuang ke dalam bekas berisi sagu.
Akhir sekali masukkan dalam pengukus yang telah dipanaskan. Kukus selama 20 minit.
TALAM PANDAN NYONYA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
1 1/2 cawan gula
2 1/4 cawan tepung beras,
1/3 cawan tepung gandum,
5 ½ cawan air pandan | 10 helai daun pandan
1 ½ sudu makan air kapur
LAPISAN ATAS:
1/3 cawan tepung beras
3 cawan santan
4 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan bawah (warna hijau).
Kemudian kacau agar tidak bergentel.
Masak hingga berwap dan gula hancur.
Isikan dalam loyan yang disapu minyak.
Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.
Untuk menyediakan bahagian atas (warna putih).
Campurkan semua bahan.
Kacau dan masak atas api sederhana hingga naik wap.
Perlahan-lahan tuang atas lapisan warna hijau.
Kukus lagi hingga
Potong apabila talam betul-betul sejuk.
TALAM JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
350gm tepung beras
60gm tepung gandum
1 sudu makan tepung ubi
350ml santan pekat
700ml air
120gm gula kastor
300gm jagung manis dalam tin
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pewarna kuning
LAPISAN ATAS:
150gm tepung gandum | diayak
150gm gula kastor
250gm santan pekat
450gm air masak
20gm daun pandan
2 biji telur
1 sudu teh perasa pandan
CARA MEMASAK:
Untuk bahagian bawah, campurkan tepung beras, jagung dan ubi. Ayak bersama dalam dalam bekas kemudian campurkan dengan santan pekat dan air.
Kacau sebati sehingga tidak berbintil, kemudian tapiskan adunan ke dalam periuk.
Masuk pula gula kastor, jagung manis, garam dan pewarna, gaul sebati.
Panaskan atas api, kacau sentiasa dan biarkan sehingga naik wap.
Tuang adunan dalam loyang yang telah tersedia dan ratakan.
Kukus selama 25 minit.
Untuk menyediakan lapisan atas, satukan kesemua bahan-bahan.
Seterusnya kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
Masak atas api sambil dikacau sentiasa sehingga naik wap.
Setelah lapisan bawah masak, lorekkan dengan garpu.
Perlahan-lahan, tuang adunan atas sehingga rata dan kukus lagi selama 25 minit.
Tutup api pengukus, angkat dan sejukkan.
Biarkan talam benar-benar sejuk baru dipotong.
TALAM BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung beras
200gm keladi
100gm udang kering
2 sudu teh garam
1000ml air
500ml santan
INTI DAN HIASAN:
200 gm daging kisar
2 biji kentang | dadu kecil
1 labu bawang besar | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dicincang halus
1 paket rempah kari daging
2 biji cili merah
1/2 batang lobak merah | diparut
Daun sup dan daun bawang | dihiris halus
2 sudu makan minyak
Garam dan sedikit gula
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan inti, panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
Sejukkan dan taburkan diatas adunan yg dikukus.
Sekiranya terdapat minyak, toskan.
Untuk menyediakan bahagian talam, keladi direbus dan dikisar bersama air. Ketepikan.
Satukan tepung beras, keladi kisar, garam, santan dan air. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
Seterusnya masukkan udang kering. Kacau rata di atas api sederhana sehingga naik wap.
Setelah itu, tuangkan ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
Akhir sekali, apabila hendak dihidangkan, barulah diletakkan bahan inti di atas permukaan sebagai hiasan.
TALAM SUJI
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
110gm tepung suji
110gm gula pasir
200ml santan pekat
800ml air
1sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
3 biji telur
220 gm gula merah
1/2 sudu teh garam
200ml santan pekat
55gm tepung jagung
55gm tepung gandum
500ml air
CARA MEMASAK:
Untuk lapisan bawah, masukkan tepung suji dan air dalam periuk. Kemudian masukkan santan pekat dan gula.
Selepas itu masukkan garam dan pewarna kuning. Kacau rata.
Kemudian letak di atas api sambil dikacau dengan pemukul telur sehingga naik wap.
Masukkan dalam loyang dan kukus lapisan bawah selama lima minit.
Untuk lapisan atas, satukan tepung gandum, gula merah dan santan dalam bekas pengisar.
Masukkan air tepung jagung dan pecahkan telur dan bolehlah dikisar kesemua bahan-bahan tersebut.
Selepas itu, masukkan dalam periuk dan kacau di atas api sederhana besarnya.
Apabila sudah naik wap, bolehlah diangkat dan tuang ke atas lapisan bawah tadi.
Kukus selama 25 minit.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
1 cawan gula merah
1 1/2 cawan gula
Sedikit air
1 1/2 cawan tepung beras
4 1/2 cawan air
Sedikit air kapur
LAPISAN ATAS:
1 cawan tepung beras
3 cawan santan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan lapisan bawah, masak gula merah dan gula putih dengan sedikit air. Sejukkan.
Seterusnya bancuh tepung beras dengan air dan sedikit air kapur. Kacau sehingga larut dan tapis ke dalam periuk.
Masak sebentar di atas api sederhana sehingga agak pekat. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
Kukus selama 20 minit. Setelah masak dilorek permukaan dengan garpu.
Satukan semua bahan lapisan atas dan tapis dalam periuk
Kacau rata atas api perlahan sehingga agak pekat.
Tuang menggunakan senduk dengan perlahan lahan ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.
TALAM PULUT SEKAYA
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
500gm beras pulut | direndam semalaman
200ml santan pekat
300ml air
2 sudu teh garam
LAPISAN ATAS:
10 biji telur | dipukul sebati
400ml santan pekat
250hm gula Melaka | dipotong kecil
2 helai daun pandan | dicarik & disimpul
1/4 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Toskan beras pulut dancampurkan dengan santan pekat, air dan juga garam. Kacau sebati dan kukus selama 25 minit.
Masukkan pulut yang telah dikukus tadi ke dalam loyang yang telah disapu minyak. Tekan pulut agar padat.
Bagi menyediakan lapisan atas, kisar santan dan gula Melaka hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam bekas diikuti bahan-bahan yang lain. Kacau hingga rata.
Tuang ke dalam loyang berisi pulut. Kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak.
Sedia untuk dinikmati.
TALAM LAPIS NYONYA
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
1/2 sudu kecil esen ros
Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan di atas, kemudian adun hingga rata.
Tapis supaya tidak ada tepung bergentel.
Kemudian bahagikan kepada tiga bahagian.
Buat lapisan putih dahulu dan kukus selama 6 minit.
Diikuti lapisan merah dan hijau.
Akahir sekali, kukuskan lagi selama 20 minit.
Sejukkan sebelum sedia dipotong dan dihidangkan.
TALAM CRACKERS PANDAN
BAHAN LAPISAN BAWAH:
20 keping biskut
400 ml santan
1 cawan air pandan (1 cawan air dikisar bersama 3 helai daun pandan)
1/2 cawan susu pekat
3 sudu besar gula
2 biji telur ayam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan
3 cawan air
1 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
Lapisan Bawah:
Satukan semua bahan di atas kecuali biskut.
Sediakan loyang. Patah-patahkan biskut menjadi kecil.
Satukan kedua-dua bahan dan kukus selama 25 minit.
Kemudian sediakan lapisan atas.
Satukan bahan di atas dan tuang ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 20 minit lagi.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.
TALAM LAPIS CENDOL
BAHAN LAPISAN ATAS:
200 gram tepung beras
250 ml santan
450 ml air
2 sudu besar tepung jagung
150 gram gula
1 sudu kecil garam
250 gram cendol
BAHAN LAPISAN TENGAH:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula halus
2 biji telur ayam
200 ml santan
200 ml air
Sedikit perasa pandan
Pewarna hijau
BAHAN LAPISAN ATAS:
[A]
30 gram gula pasir
100 gram gula merah
1 helai daun pandan
[B]
80 gram tepung gandum
10 gram tepung ubi
2 biji telur ayam
250 ml santan
1/2 sudu besar esen vanila
1/4 camca teh garam
CARA MEMASAK::
Campurkan semua bahan di atas kecuali cendol.
Masak sehingga naik wap.
Masukkan cendol dan kukuskan selama 20 minit.
Untuk lapisan tengah, campurkan semua bahan, adun rata hingga sebati.
Tapis dan masak sehingga naik wap dan tuang atas lapisan cendol.
Kukus selama 20 minit,
Sementara itu sediakan lapisan atas.
Satukan semua bahan A lapisan atas, dan masak atas api hingga gula larut. Sejukkan.
Satukan pula semua bahan B.
Setelah air gula sejuk tuangkan dalam mangkuk bahan B.
Adun rata kemudian tuangkan ke atas lapisan cendol dan kukus selama 20 minit.
Sejukkan sebelum sedia dipotong.
TALAM LAPIS UBI KAYU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
4 cawan ubi | diparut
1 1/2 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
4 cawan santan
2 camca teh garam
1 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan lapisan atas dan gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang telah dioles dengan mentega atau marjerin.
Kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.
Sementara itu sediakan bahan lapisan atas.
Campurkan semua bahan dan adun rata, kemudian tapis dan masak atas api kecil hingga berwap. Kemudian tuang atas lapisan ubi kayu.
Kukus lagi 15-20 minit.
Setelah masak, tutup api dan potong apabila sejuk dan sedia dihidangkan.
Wow, ini pertama kali min dengar nama Bolu iaitu kek span versi Indonesia. Memang nampak sedap.
Resipi bolu dan kek marble adalah perkongsian daripada Rini Handayani, manakala lapis tepung pula daripada Syafiqah Nasuha.
BOLU COKLAT KUKUS
Bolu ialah nama kek yang ada di Indonesia. Jika nama lainnya ialah kek span. Dimasak dengan menggunakan kaedah kukus, hidangan ini sedap dimakan untuk juadah minum petang.
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan coklat chips. Gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan kertas atau acuan plastik lain.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 10 minit.
CARA-CARA:
1.Kacau semua bahan kecuali telur dan tepung selama 20 minit atau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung, kacau lagi. Selepas itu, masukkan telur satu demi satu. Kacau rata.
3. Bahagikan mengikut warna yang disukai. Masukkan ke dalam loyang mengikut turutan warna. Boleh juga buat lorekan di bahagian atas.
4. Panaskan ketuhar. Bakar dengan menggunakan suhu 160C sehingga masak.
1.Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
2. Bahagikn kepada 6 bahagian (boleh letak warna kesukaan anda)
3. Sapukan minyak atas loyang atau atas plastik.
4. Panaskan pengukus. Setiap lapisan kukus 7 minit, api jangan kuat sangat . Ulang lapis hingga habis bancuhan.. Kukusan yang terakhir kukus 20 minit..
5. Siap! Tunggu sejuk baru potong.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira