Cuaca mendung sedap juga dapat makan makaroni bakar. Makan panas-panas memang padu rasa.Guna bahan apa yang ada di rumah kita buat versi makaroni bakar tanpa sos prego. Jomlah cuba.
Bahan-bahan:
Sos putih:
Cara memasak:
1.Rebus makaroni.
2.Tumis bawang Holland dan bawang putih.
3.Masukkan daging cincang.
4.Masukkan rempah kari,rempah sup,sos tiram dan tumis.
5.Masukkan lobak merah, capsicum dan cendawang butang.
6.Kacau dan masak sehingga rata.
7.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8.Untuk sos putih, masukkan butter .masak hingga cair.kemudian tambah susu segar, tepung jagung dan keju. Sos putih boleh tuang atas permukaan makaroni sebelum dibakar.Untuk yang suka keju ,boleh tabur keju mozzarella.
9.Masak dalam masa 10 minit dengan suhu 180 darjah.
10.Taburkan parsley segar untuk hiasan.
Kredit: Mastura Mukhtar
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah & sedap di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official