Kalau dah bosan sambut hari jadi dengan kek, lepas ni boleh cuba buat Makaroni Bakar pula. Resipi Makaroni Bakar ni di kongsikan oleh Nik Zamzurina Nik Mohamed di Facebook. Sangat menarik resipi ni sebab confirm kenyang kalau makan sepotong. Tapi kalau resipi Makaroni Bakar ni memang sedap, sepotong pun tak cukup! Sebab tu lah resipi ni di kongsikan memang untuk seloyang. Menu Makaroni Bakar ni sesuai juga dihidangkan untuk majlis keramaian. Confirm laku keras. Jom kita cuba resipinya.
Jom beli kuali baru dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
MAKARONI BAKAR
BAHAN-BAHAN:
2 cawan makaroni (direbus)
300gm daging kisar
Ads
1 biji bawang holland (potong dadu)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
1 biji kentang (dipotong dadu)
1 ketul kiub ayam
2 sudu besar serbuk kari
1/2 cawan susu segar
4 biji telur
2 sudu besar gula
1 sudu teh garam
Keju mozzarella (lagi banyak lagi sedap)
Sedikit air
Sedikit minyak masak
Bahan hiasan:
Ads
Daun bawang, daun sup, cili besar, sos cili dan mayonis
CARA PENYEDIAAN:
1.Makaroni direbus dan ditoskan air
2.Tumiskan bawang merah bersama bawang putih hingga garing dan naik bau. Masukkan daging kisar kacau hingga garing sedikit. Masukkan kentang, serbuk kari dan kiub ayam. Gaul rata. Masukkan sedikit air. Kemudian gula dan garam. Masak hingga kentang tadi empuk.
Ads
3.Masukkan makaroni. Campur susu bersama telur. Kacau dan tuang ke dalam kuali. Gaul sekejap hingga sebati dengan api yang perlahan. Tutup api.
4.Alaskan loyang 8×8 dengan baking paper. Tuang makaroni tadi separuh dalam loyang. Kemudian tabur cheese mozzarella ke semua tempat. Ulang proses tadi kemudian tabur cheese menutup semua permukaan. Bakar suhu 160 selama 20 minit sehingga keju cair.
5.Bila makaroni dah sejuk keluarkan dari loyang. Masukkan sos cili dan mayonis ke dalam plastik. Gunting hujung dan paipkan berselang seli atas makaroni. Kemudian tabur daun bawang, daun sup dan cili.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Nik Zamzurina Nik Mohamed
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Jom masak Ikan Cencaru Bakar istimewa ni. Menurut empunya resipi saudari Cik Amy, menu ni dipelajari dari orang Indonesia sendiri. Mesti padu. Bagi anda yang suka makan ikan bakar tu, boleh cuba resipi pes ni pulak. Selain cencaru, boleh juga aneka ikan lain yang menjadi kegemaran. Pasti layan! Tengok gambarnya pun dah rasa sedap. Jadi, bolehlah cuba masak untuk keluarga. Selamat mencuba!
CARA MASAK IKAN CENCARU BAKAR INDONESIA
BAHAN-BAHAN:
4 ekor ikan cencaru – belah macam dalam gambar
2 batang serai
1 inci halia
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu makan biji ketumbar – beli online disini
8 biji cili padi – jika taknak pedas, kurangkan.
1 biji cili merah
7 sudu makan kicap lemak manis – beli online disini
2 sudu makan gula
1 biji buah keras – beli online disini
Garam secukup rasa
1 biji limau kasturi @ nipis – ambil jus sahaja
CARA MEMASAK:
Bersihkan ikan dan toskan airnya.
Satukan semua bahan-bahan lain dan kisar hingga halus.
Letak ikan atas pemanggang ( boleh guna kuali atau pembakar bbq) dan sapu rempah kisar tadi dengan secukupnya.
Tutup ikan menggunakan penutup periuk supaya ia masak sekata. Jangan lupa untuk sapu rempah 2-3 kali pada ikan.
Bila ikan kelihatan separuh masak, sapu lagi rempah. Kemudian biar sehingga ikan masak.
Menu ringkas untuk masakan sotong yang sedap. Hanya guna bahan-bahan yang wajib ada di dapur. Ingat tau masak sotong ni kejap saja tau.
Kalau terlebih masak sotong ni boleh jadi liat pulak. Jadikan kekalkan rasa berjus dan lembutnya dengan memasukkan sotong kemudian dan dimasak sebentar.
1. Sangai oat bersama nestum hingga keperangan. Angkat dan ketepikan. 2. Gaulkan sotong bersama tepung jagung, tepung beras, lada putih dan garam hingga rata. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyak. 3. Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan cili padi dan daun kari. 4. Bila daun kari kelihatan sedikit garing, masukkan udang dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan nestum dan oat yang telah disangai. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidangkan.
Info chef: Guna minyak yang banyak semasa menggoreng sotong bagi memastikan ia masak secara sekata.
SOTONG BAKAR KICAP PEDAS
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong | buang kepala dan kulit arinya 2 sudu makan kicap pekat manis – beli online di sini 1 sudu teh gula perang – beli online di sini 1 sudu teh perasa ayam 1 helai daun salam Garam secukup rasa 2cm lengkuas | ketuk
1. Lap sotong yang dibersihkan dengan tisu dapur supaya tidak berair. 2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. 3. Tambahkan sedikit air, kemudian masukkan lengkuas, daun salam, garam dan gula perang secukupnya. 4. Tutup api dan tambahkan kicap, gaul rata. Gaulkan sotong dengan tumisan tadi hingga rata. 5. Sediakan pemanggang dan panggang sotong lebih kurang lima minit. Angkat dan hidangkan panas-panas.
SOTONG MASAK NYONYA SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
½ kilo sotong putih | cuci dan potong 3 biji limau kasturi | perah dan ambil jusnya – beli online di sini 4 sudu makan sos tomato Minyak masak secukupnya – beli online di sini Gula dan garam secukupnya
BAHAN KISAR:
5 biji cili merah 3 biji cili padi merah 3 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 1 sudu teh belacan Kunyit Halia 3 helai daun limau purut 2 batang serai – beli online di sini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. 2. Masukkan sotong dan jus limau kasturi. Masak selama 5 minit. 3. Masuk sos tomato, gula dan daun pudina. Perasakan dengan garam secukup rasa. 4. Sebelum menghidang, hiaskan dengan daun pudina. Sedia untuk dinikmati!
2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih 1 biji cili hijau 4 biji cili api merah Belacan sesedap rasa korang Garam Gula 1 sudu serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan tumbuk. Tumis sampai agak garing, sampai naik bau. (anda rasa nak terbatuk tersedak, maksudnya sedaplah tu). 2. Masukkan sotong dalam 4 – 5 minit. Kalau lama sangat sotong akan liat. Rasakan dengan garam, gula dan cukup rasa. 3. Masukkan pula kangkung. Masa ini boleh kuatkan api, Kacau laju-laju sikit.
INFO: Boleh tukar cili merah ke cili padi bagi yang suka pedas.
Kredit resipi & gambar: Dapur Lazz
SOTONG MASAK ASAM
BAHAN-BAHAN:
Sotong | dipotong 2 atau kecil bulat-bulat 1 inci halia | dihiris halus 3 ulas bawang merah | dihiris halus 3 ulas bawang putih | dihiris halus 1 biji bawang besar | dihiris besar dan tebal 1 tangkai cili merah | dipotong serong Asam jawa sebesar ibu jari | dibuat air asam Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan bawang merah, halia, bawang putih. 2. Bila sudah wangi, boleh masukkan sotong. Goreng sotong hingga hampir garing, 3. Kemudian masukkn sedikit air perahan asam jawa, bawang besar, cili merah dan sedikit garam. 4. Tambah air jika suka berkuah. Kacau sebati hingga mendidih. Angkat dan sedia untuk dihidang.
*INFO: Jika suka pedas boleh tambahkan cili padi. Boleh juga masukkan daun limau purut untuk bau wangi.
Hari ni jom kita memenuhkan balang kuih sempena dah boleh rentas negeri. Buat banyak-banyak boleh hadiahkan kepada ibu bapa dan sanak saudara yang dah lama dirindui. Swiss Tart Almond Nutella dengan rasanya yang rangup ditambah dengan kacang badam dan Nutella memang jadi kesukaan ramai.
Swiss Tart Almond Nutella Bahan-bahan: 2 ketul buttercup pure 140 gram gula aising-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu esen vanila-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung jagung(ayak)-BELI ONLINE DI SINI 3 cawan tepung gandum cap ros(ayak) 1/2 cawan coklat rice(hiasannya) Nutella Kacang badam
Cara membuat: 1.Satukan buttercup bersama gula aising dan esen vanila. Gaul sebati guna senduk kayu. 2.Masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan tepung gandum.Gaul sebati. 3.Selepas itu masukkan coklat rice ke dalam adunan dan gaul seketika. 4.Kemudian bolehlah masukkan adunan ke dalam piping beg yang telah diletakkan acuan. Picit ikut kreativiti masing-masing dan letakkan coklat nutella di tengah-tengah bersama kacang badam. 5. Bakar dalam suhu 150 darjah selama 25 minit mengikut oven masing-masing. Sebelum masukkan adunan, panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit. Selamat mencuba