Ada yang suka manisan halwa ni? Dulu selalu tengok kuih ni dekat kedai ja, nampak macam sedap dan teringin nak makan. Kalau ada yang nak mencuba, boleh ikut resipi yang dikongsi ini.Boleh buat kudapan untuk makan bila-bila masa disukai.
MANISAN HALWA
Bahan-bahan:
1 cawan tepung jagung
2 cawan air
1¾ cawan gula
¼ cawan minyak sapi
½ sudu kecil serbuk buah pelaga (saya tak letak sebab tak ada )
Ads
Pewarna pilihan
Bahan-bahan tambahan:
Kismis
Kacang pistachio
Gajus
**ikut selera nak letak apa-apa pun
kalau nak buat banyak gandakan bahan-bahannya
**bekas @ loyang yang sesuai dilenser dengan minyak sapi
Cara membuat:
1.Satukan tepung dan 1½ cawan air dalam satu bekas, kacau hingga sebati.Ketepikan sebentar.
2.Panaskan kuali, masukkan gula dan baki ½ cawan air tadi masak sehingga mendidih.
3.Masukkan pewarna,kacau sebati.
4.Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung tadi.
Ads
5.Kacau,sebatikan sehingga menjadi adunan yang pekat,kena sentiasa kacau jangan berhenti.
6.Bila dah agak pekat boleh masukkan minyak sapi sedikit berselang – seli sehingga habis.
7.Boleh masukkan kismis atau apa-apa yang disukai masa ni.
8.Kacau lagi agak-agak 15 minit dan adunan menjadi jernih cantik bolehlah matikan api.
9.Angkat dan tuangkan ke dalam bekas dan ratakan cantik-cantik.
Ads
10.Ketepikan dan sejukkan selama 1 hingga 2 jam sebelum dipotong.
Menjelang petang mulut terasa nak makan macam-macam. Baik yang manis, pedas, berlemak dan sebagainya. Apa pun yang diingini tepuk dada tanya selera. Kalau tak rajin memang biasanya kuih muih ini dibeli sahaja. Bila ada mood nak memasak sendiri ,macam- macam idea kuih yang nak dimasak. RASA kongsikan resipi yang memikat rasa. Boleh lah buat untuk minum petang nanti.
LEMPENG PISANG KELAPA BIDARA
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 20minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Lembut dan manis
Anggaran Kos : RM10
Info Chef : Pastikan lempeng pisang dimasak sempurna untuk mendapatkan kelazatannya
Bahan-bahan:
20 biji pisang abu
300gm gula kabung
200gm tepung gandum
100gm kelapa parut
2gm garam
Daun pisang
Cara menyediakan dan memasak:
1.Lenyek pisang dengan gula kabung sampai hancur.
2.Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
3.Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang.
4.Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja.
5.Lipatkan daun pisang.
6.Bolehlah dibakar di atas kuali leper sehingga masak.
PISANG GORENG KEJU MAKMUR
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Garing, manis dan lemak
Anggaran Kos : RM15
Info Chef : Keju lebih menambahkan lagi kelazatannya.
Bahan-bahan:
12 biji pisang (pisang abu atau pisang raja)
400gm tepung beras
200gm tepung gandum
20gm tepung penaik (baking powder)
3gm garam
1Sudu kecil Serbuk kunyit atau pewarna kuning
1biji telur ayam
0.5 liter air
1 kg minyak masak
Bahan Sos dan Topping:
200gm susu pekat manis
100gm coklat rice atau parutan coklat masakan
200gm Keju Cheddar (disagat halus)
Cara memasak:
1.Satukan tepung gandum, tepung beras, garam,kunyit,tepung penaik dan telur dan masukkan air
2.Gaulkan sehingga rata
3.Masukkan pisang ke dalam tepung yang telah dibancuh
4.Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kan pisang hingga kuning keemasan
5.Angkat dan toskan minyaknya
6.Curahkan susu pekat ke atas pisang goreng
7.Taburkan bersama coklat rice dan keju di atas pisang itu tadi. Enak dimakan ketika masih hangat.
POPIAH BASAH MAHSYUR
Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : adun rata dan gulung
Jenis masakan : Kuih
Keistimewaan : Sedap dan ringkas
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Tambahkan dan cicah sos pedas untuk menikmati rasa yang menyelerakan
Bahan-bahan:
8 keping kulit popiah
80gm sos manis
50gm sos pedas cili
40gm kacang tanah hancur
60gm sos tiram
160gm sengkuang
20gm gula
10gm kicap pekat
4 biji telur
100gm udang
200gm ayam
80gm Romaine salad
200gm tauhu keras
100gm timun
160gm taugeh
40gm bawang goreng
Cara memasak:
1.Sengkuang dipotong halus dan dimasakkan bersama sos tiram, gula dan kicap pekat. Kemudian disejukkan.
2.Telur digoreng seperti telur dadar dan nipis kemudian dihiris halus.
3.Timun dan romaine salad dihiris halus
4.Udang dan ayam direbuskan kemudian di potong dadu.
5.Letakkan kulit popiah kemudian disapukan dengan sos manis dan sos pedas, kemudian letakkan timun , taugeh, tauhu, kacang tanah,sengkuang, telur , udang atau pun ayam , bawang goring dan salad, kemudian digulungkan bersama.
6.Akhir sekali potong dua dan bolehlah dihidangkan.
OTAK OTAK DIBUAI RASA
Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar atau Panggang
Jenis masakan : kuih
Keistimewaan : Pedas dan lemak
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Pastikan semasa memanggang bara atau api jangan terlalu panas.
Bahan-bahan :
50gm cili kering
100gm bawang merah
150gm serai
60gm buah keras
15gm gula
5gm garam
60gm minyak masak
500gm ikan tenggiri
1 biji telur
80gm tepung jagung
3gm serbuk kunyit
100gm santan
5gm pewarna merah
10 helai daun kelapa
Cara memasak:
1.Rebus cili kering dan kisarkan bersama bawang merah, serai buah keras dan tumiskan sehingga naik bau, kemudian sejukkan.
2.Campurkan semua ikan,telur, tepung jagung ,santan, gula, garam ,sebuk kunyit dan gaulkan bersama bahan yang ditumiskan.
3.Letakkan sedikit pewarna merah dan isikan ke dalam daun kelapa
4.Kemudian bakarkan di atas bara
SOUS VIDE BURGER NUSANTARA
Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Rebus dan bakar
Jenis masakan : Burger
Keistimewaan : Sedap dan unik
Anggaran kos : RM80
Info Chef : Menggunakan Sous Vide mesin untuk memastikan rasa daging tidak akan berubah dan kualiti tekstur daging yang memuaskan apabila menikmatinya
Bahan-bahan:
1kg daging lembu (strip loin)
1kg dada ayam
10gm garam
5gm serbuk cili paprika
100gm minyak masak
10biji mini roti bun
5biji tomato
1batang timun
150gm salad
100gm cili sos
100gm tomato sos
100gm mayonis
Cara memasak:
1.Daging digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
2.Ayam digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
3.Kedua-duanya di sous vide (masak dalam air panas) selama 2jam.
4.Roti dipotong separuh dan diletakkan tomato ,timun dan salad.
5.Kemudian daging dan ayam dipotongkan menjadi bentuk bulat dan diletakan diatas roti tadi
6.Akhir sekali letakkan sos tomato, cili dan mayonis di atas burger itu tadi.
RESIPI : CHEF DE CUISINE ZULFIKAR MAHDI
TERIMAKASIH: BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL,KUALA LUMPUR
Bila dapat makan kuih yang memenuhi cita rasa seperti pulut sekaya bakar ni memang puas terasa. Lemak manis tak terkata. Kalau beli belum tentu dapat nikmati yang betul-betul sedap. Buat yang teringin nak buat sendiri, boleh lah mencuba resipi yang dikongsi ini.
1.beras pulut rendam 2-3jam
2.kukus beras pulut bersama santan sampai pulut masak
3.boleh panaskan oven dlu sementara pulut nak masak
4.bila pulut dah masak pindahkan masuk dlm loyang yg nak guna untuk bakar.. Kukus siap2 dlm loyang yg nak bakar pun xpa, sy kukus dlm bekas lain dulu sbb sy guna tray untuk bakar, x muat dlm pengukus.. Dah masak pulut baru sy pindahkan masuk dalam tray untuk bakar.. Sy guna tray 4segi sama.. Lebih kurang 12 x 15 ukuran tray..
5.pulut yg dah siap masak tu tekan2 bagi padat, nnti skaya dia x turun masuk dlm pulut..
Adunan skaya(bahagian atas)
– 4 1/2 cawan santan pekat(blend skali dengan daun pandan untuk dapatkan santan pandan)
-6biji telur gred A
-1 1/2 cwn gula pasir(boleh ejas ikut suka nak manis lagi atau nak tawar lagi, yg ni sedang2 saja)
-1 1/2 cawan tepung gandum
-garam sikit
Cara memasak:
1.Blend semua bahan di atas**
2.siap blend, tapis dan tuang atas pulut yg dah tekan2 bagi padat tadi..
3.Masuk dlm oven, bakar 75minit
4.Suhu atas 200°c, bawah 150°c… Suhu sila ikut oven masing2,hangit makcik x tanggungjawab no
5.Siap
Ada orang yang perlu ada kuih untuk berbuka puasa. Boleh cuba buat popia carbonara. Siap ada cheese. Mesti lagi sedap. Tak perlu cecah sos pun dah sedap dah. Jom try.
POPIA CARBONARA CHEESE
Popia carbonara yang siap dimasak.
BAHAN-BAHAN
• Sedikit minyak masak untuk menumis
• Sausage (potong kecil)
• Isi ayam (potong kecil)
• Lobak merah (hiris halus)
• Lada banggala (potong kecil)
• Bawang holand (potong kecil)
• Sos carbonara
• Garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya
• Mozzarella cheese
• Kulit popia secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Tumis bahan sampai naik bau.
2. Lepastu masuk sos carbonara home made atau carbonara prego.
3. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam.
4. Gaul sekata. Matikan api. Ketepikan.
CARA MEMBUNGKUS
1. Bentang kulit popia.
2. Letakkan inti secukupnya.
3. Letakkan mozzarella cheese secukupnya.
4. Bungkus kemas.
5. Goreng dalam minyak yang cukup sehingga kekuningan. Angkat.
Tip: Bungkus dua lapis kerana kalau selapis, mudah bocor.
Resipi nasi dagang sedap guna beras basmathi ini hasilnya memang enak. Nasi lembut berderai tapi cukup lemak dan harum bila siap dikukus bersama santan.Hidang...