Manisan Istimewa Peanut Tang Yuan, Rasa Lemak-Lemak Kacang

Share

Nama manisan ini, Peanut Tang Yuan ataupun bebola beras pulut. Manisan ini disediakan masyarakat Cina sempena Winter Solstice Day.

Manisan Peanut Tang Yuan ini sedap dimakan panas-panas. Bila gigit bebola itu, boleh rasa lemak-lemak kacang disamping kemanisan kuahnya.

Resipi yang dikongsi Manja Mafiaa ini, senang saja untuk dibuat kerana caranya sama seperti nak buat kuih onde-onde.

 

PEANUT TANG YUAN

BAHAN INTI KACANG:

1 cawan kacang tanah tanpa kulit – beli online di sini


2 sudu gula – beli online di sini
½ sudu marjerin – beli online di sini

TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live

TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Kacang tanah dipanggang dalam ketuhar dengan suhu 180C selama 20 minit.


2. Kemudian, kisar kering sampai halus dengan gula. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan marjerin.
3. Siap untuk inti kacang. Ketepikan.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

4. Sediakan doh. Tepung pulut dibancuh dengan air. Caranya macam nak kuih buah melaka.
5. Uli sehingga doh tak melekat di tangan. Dah siap doh, boleh bahagi kepada 3 bahagian untuk diwarnakan.


5. Gentel doh dan isikan dengan inti kacang tadi (sama cara macam buat kuih buah melaka).


6. Masukkan di dalam air mendidih dalam periuk. Apabila timbul, boleh angkat dan terus masukan ke dalam bekas yang berisi air dan ais. Ini bagi mengelakkan ia lekat antara satu sama lain.

BAHAN UNTUK KUAH:

200ml air tapis
1 ketul gula kerek (boleh juga guna gula melaka) – beli online di sini
Daun pandan
3 sudu gula putih – beli online di sini
Garam sedikit

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA BUAT:

Masukkan semuanya ke dalam periuk. Masak sehingga ia mendidih. Tutup api. Tunggu sejuk.

Kredit resipi: Manja Mafiaa

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff