Sangat memudahkan jika kita ada simpanan stok Tart Shell di rumah. Bila-bila masa kita boleh makan tart dengan hanya isikan filling ke dalam tart shell mengikut selera kita seperti tart keju, tart coklat, tart telur dan sebagainya.
TART SHELL GEBU
BAHAN-BAHAN:
- 200gm butter
- 420gm tepung gandum
- 100gm gula icing
- 1 biji telur saiz C
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA :
1. Campurkan semua sekali bahan-bahan dan uli hingga menjadi doh.
2. Terapkan doh kedalam acuan tart yang ada.
3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150-160 selama 30minit atau hingga masak.
4. Setelah sejuk simpan kedalam bekas kedap udara.
Kredit: Zaidah zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Muffin Guna 3 Bahan, Hasilnya Macam Scones Boleh Makan Dengan Jem
Kalau anak minta makan muffin memang boleh terus buat, kerana cara buat muffin ini mudah sangat. Hanya gunakan 3 bahan saja.
Hasilnya macam scones, lembut sedap dan tak manis sangat. Muffin ini boleh juga makan dengan jem, sapuan coklat dan nuttella ikut cita rasa. Anak-anak mesti suka. Jika nak cuba boleh ikut saja perkongsian Puan Aliah Yahaya ini.
Bahan-bahan
1 cawan tepung naik sendiri (self rising flour)
3 sudu besar mayones (apa-apa jenama pun boleh)
1/2 cawan susu segar (fresh milk)
Cara membuat:
- Mula-mula masukkan tepung naik sendiri dalam bekas.
2. Kemudian masukkan pula mayones.
3. Gaul tepung naik sendiri dan mayonis. Kacau rata.
4. Kemudian masukkan pula susu segar.
5. Gaul asal sebati. Jangan lama sangat. Ingat ya. Dah sebati terus berhenti gaul. Jika gaul lama, muffin akan keras.
6. Masukkan dalam cawan kertas, adunan ini dapat dalam 6-7 cawan saja.
7. Bakar 200°C /20 minit .
8. Siap. Rasanya macam scones pun ada. Tapi lembut. Tak manis sangat. Boleh je tukar flavour kalau suka.
Info
- Muffin ini tak gunakan gula tapi ada rasa manis, cuma ringan saja. Jadi memang sesuai untuk dimakan bersama dengan sapuan jem, coklat, Nutella dan sebagainya.
Sumber: Aliah Yahaya
4 Resipi Sarapan Mudah Boleh Masak Guna Air Fryer Je
Bila bab sarapan untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
1. PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA MEMASAK:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak masa sarapan.
2. ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sosej ayam
Kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
3. PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
CARA MEMASAK:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
2. Susun beacon ayam/daging. Tabur lada benggala/nenas. Tabur keju Mozarella.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
4. SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
CARA MEMASAK:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Kredit resipi & foto: Afzal Sukasuki
Kredit resipi & foto: Afzal Sukasuki
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Jom Cuba! 24 Resipi Sambal Pelbagai Jenis Citarasa Orang Malaysia
Asam Pedas Daging Tetel Sedap, Resipi Mudah Boleh Masak Hari-Hari
Resipi Bingka Kelapa Muda, Kuih Tradisi Banjar Paling Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nampak Susah, Tapi Sebenarnya Mudah Je Nak Buat Sausage Bread Roll Ni
Biasanya kita nampak sausage bread rolls ni hanya dijual di kedai roti. Tengok pada bentuknya, nampak macam agak rumit nak buat kan tapi sebenarnya sangat mudah!
Menerusi resipi dan cara yang dikongsikan Khairunnisa Mohammad ini, sangat mudah dan boleh disediakan sendiri di rumah.
Manakala bahan-bahan yang diperlukan mudah didapati dan tidaklah serumit yang digambarkan.
SAUSAGE BREAD ROLL
BAHAN-BAHAN:
2 + ½ cawan tepung gandum* – beli online di sini
½ cawan air suam*
1 biji telur*
1 sudu besar yis* – beli online di sini
2 sudu besar gula* – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar marjerin – beli online di sini
Sosej secukupnya
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
BAHAN SAPUAN:
1 biji telur
Sedikit susu segar
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan semua bahan bertanda * dalam satu bekas dan gaul sehingga boleh diuli.
2. Kemudian masukkan marjerin. Uli sampai doh licin dan elastik.
3. Lepas uli, perap selama 1 jam. Lepas perap, bahagikan doh kepada 10 bahagian.
4. Canai nipis, memanjang. Kelar garisan memanjang dengan pisau.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Letak sosej, kemudian gulung. Perap lagi dalam 20 minit.
6. Bakar pada suhu 160°C selama 15 minit atau hingga masak.
7. Sebelum bakar, sapu dulu dengan campuran 1 biji telur dan sedikit susu segar.
8. Roti ini boleh dimakan dengan sos cili dan mayonis.
Kredit resipi: Khairunnisa Mohammad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Sagon Kelapa Nestum, Snek Tradisional Buat Sendiri Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: