Hari Deepavali dah lama berakhir tetapi maruku memang sentiasa ada sepanjang masa. Kudapan kesukaan rakyat Malaysia ni . Buat Dr Pushpa Rao  resipi Maruku warisan ibu dan olahannya sendiri sentiasa menjadi piihan.

Meh cuba resipi yang dikongsikan Pushpa ni memang berbaloi dicuba, memang rangup.

MARUKU RANGUP


Maruku Rangup Kudapan Kesukaan Rakyat Malaysia. Makanlah Bila Masa Pun
.

Ads

BAHAN-BAHAN :

  • 2 cawan tepung beras – beli online DI SINI 
  • 1/4 cawan tepung kacang kuda – beli online DI SINI
  • 1/4 cawan tepung jagung (saya tambah sendiri) – beli online DI SINI 
  • 1/2 sudu kecil jintan manis (kecil) | lebih elok disangai dulu
  • 1/2 sudu kecil bijan putih – beli online DI SINI
  • 1/2 sudu kecil bijian omam ( kalau tak dapat tak apa)
  • Garam secukupnya
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar planta
  • Secubit serbuk hing (asafoetida) – beli online DI SINI 
  • Santan dari 1/2 kelapa

CARA MEMASAK :
1.Kacau semua bahan2 diatas sampai jadi macam dough chappati
2. Guna acuan muruku untuk hasilkan muruku yang bulat-bulat begini dan goreng sehingga kuning keemasan

Maruku Rangup Kudapan Kesukaan Rakyat Malaysia. Makanlah Bila Masa Pun
.
Maruku Rangup Kudapan Kesukaan Rakyat Malaysia. Makanlah Bila Masa Pun

Maruku Rangup Kudapan Kesukaan Rakyat Malaysia. Makanlah Bila Masa Pun
.

3. Selamat mencuba

Kredit foto & resipi : Pushpa Rao

 

Ads

INGIN MENCARI KUALI ANTI MELEKAT, JOM BELI DI SINI

JOM TENGOK VIDEO MASAKAN INI : 

ANDA MUNGKIN JUGA TERTARIK DENGAN RESIPI – RESIPI INI :

 

Ads

Cara Mudah Buat Muruku Cheese Yang Lemak Manis

Cornflakes Ala Muruku, Jom Buat Jajan Homemade

https://www.rasa.my/pasta-spiral-krup-krap/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI