Hidangan Bihun Goreng Tomyam perkongsian saudari Nurzuraida Zu ni memang mudah disediakan untuk makan malam. Tak perlu masa yang panjang, rasanya pun sedap serta membuka selera. Bagi mak-mak yang trak punya banyak masa, menu ni sesuai sangatlah anda cuba masak untuk petang ni. Rasa tomyam dengan udang memang serasi bersama bihun yang lembut dan berperisa ni.  Paling penting, hanya 15 minit dah boleh siap masak.

 

CARA MASAK BIHUN GORENG TOMYAM

BAHAN-BAHAN:

  • 1 bungkus bihun – rendam
  • 5 ulas bawang merah – cincang
  • 5 ulas bawang putih – cincang
  • 3 batang serai – titik
  • 1 genggam udang geragau -cuci bersih
  • Udang segar secukupnya
  • 2 sudu makan pes thai tom yam
  • 1/2 batang lobak merah- hiris
  • Sayur sawi – hiris

 

Masak 15 Minit Je Tapi Rasa Bihun Goreng Tomyam Ni Memang Power.

 

Ads

 

CARA MEMASAK:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga wangi. Kemudian masuk kan udang geragau tadi.

Masak 15 Minit Je Tapi Rasa Bihun Goreng Tomyam Ni Memang Power.

2. Bila sudah wangi boleh tambah pes tomyam, udang segar dan lobak merah. Kacau rata dan jangan lupa tambahkan garam secukup rasa.

Masak 15 Minit Je Tapi Rasa Bihun Goreng Tomyam Ni Memang Power.

3. Masukkan bihun dan gaul rata. Masukkan sawi, air 1-2 cawan dan daun limau purut. Tutup kuali dan biar hingga bihun lembut.

Masak 15 Minit Je Tapi Rasa Bihun Goreng Tomyam Ni Memang Power.

4. Bila bihun suka cukup rasa dan masak sempurna, angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Masak 15 Minit Je Tapi Rasa Bihun Goreng Tomyam Ni Memang Power.

INFO:

  1. Kalau suka masak boleh masukkan hirisan cili padi.
  2. Boleh tambah bahan lain seperti isi ayam, sotong dan sebagainya.

 

Kredit resipi & foto : Nurzuraida Zu

Ads

 

Tercari-cari KUALI NON -STICK yang murah & berkualiti? Boleh pilih DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Cara-Cara Buat Cream Cheese Homemade Guna 2 Bahan Je.

Cara Masak Kuah Ikan 3 Rasa Yang Sedap Tanpa Guna Sos Segera

Ads

Buat Puding Sedap Guna Biskut Lemak. Makan Sejuk Memang Best!

Resipi Puding Biskut Marie Mudah. Guna Santan Kotak Je!

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI