Masak Cara Kukus Lebih Sihat, Tetap Sedap

Share

Masak cara kukus lebih sihat, tetap sedap. Siapa kata masakan sihat tak sedap? Sekarang ini macam-macam masakan yang bukan saja lebih sihat bahkan sedap.

Selain itu, sudah tentulan teknik penyediaan makanan juga penting. Misalnya kukus berbanding digoreng.

Dikongsikan tiga resipi masakan lazat yang menggunakan teknik kukus untuk dicuba. Yang penting, sedap tau.

Masak Cara Kukus Lebih Sihat, Tetap Sedap

SUP AYAM KUKUS

Bahan-Bahan:

Bahan Ayam Kukus:

½ ekor ayam sederhana besar

2cm halia – boleh beli online di sini

1 batang serai (dititik) – boleh beli online di sini

2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

2 ulas bawang merah – boleh beli online di sini

1 sup Bunjut

Bahan perasa secukupnya

Air secukupnya

Cara Memasak:

  1. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk sehingga halus. Kemudian, lumurkan pada ayam yang sudah dicuci.
  2. Ayam perlu diperap selama 15 minit.
  3. Seterusnya masukkan ayam yang telah diperap bersama serai, sup bunjut, garam, bahan perasa dan air ke dalam mangkuk untuk dikukus.
  4. Kukus selama 45 minit dan sedia untuk dihidangkan.

TELUR DADAR KUKUS BERSAMA ISI AYAM

Bahan-Bahan:
500gm isi ayam

4 biji telur

2 tiub tauhu Jepun

Sedikit serbuk lada putih – boleh beli online di sini

2 biji cili padi – boleh beli online di sini

Dua batang cili merah – boleh beli online di sini

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

Bahan perasa secukupnya

Sedikit daun bawang untuk hisan

Cara Memasak:

  1. Isi ayam dicincang halus bersama tauhu Jepun, cili padi dan cili merah.
  2. Bahan yang dicincang dicampur bersama telur dan sedikit lada putih, garam secukup rasa dan sedikit bahan perasa.
  3. Semua bahan dikukus selama 10 – 15 minit.
  4. Angkat dan hiaskan dengan sedikit hirisan daun bawang.
  5. Sedia dihidang.

IKAN MERAH KUKUS KICAP HALIA

Bahan-Bahan:

1 keping isi ikan merah

2 sudu teh kicap cair – boleh beli online di sini

2 sudu teh sos tiram – boleh beli online di sini

1 sudu teh minyak bijan – boleh beli online di sini

Daun bawang (dihiris sebagai hiasan)

Garam dan bahan perasa secukupnya

1 batang cili besar hijau (belah sedikit di tengah)

Bahan Tumisan:

1 labu bawang besar         

2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini                    

2cm halia – boleh beli online di sini                                    

50gm daun ketumbar                 

4 batang cili merah – boleh beli online di sini          

4 batang cili padi – boleh beli online di sini  

100gm mentega – boleh beli online di sini    

Cara Memasak:

  1. Cuci ikan merah sehingga bersih dan hilang bau hanyir. Kemudian, lumurkan sos tiram dan kicap cair pada ikan dan kukus selama 5 – 10 minit. Ketepikan.
  2. Cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, halia, daun ketumbar dicincang halus. Tumis dengan mentega dengan kepanasan api sederhana. Masukkan cili hijau besar. Kacau sebati.
  3. Seterusnya, letakkan minyak bijan, garam dan bahan perasa untuk lebih enak. Ketepikan.
  4. Langkah terakhir, tuang bahan tumis ke atas ikan yang telah dikukus. Siap dihidang bersama daun bawang.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Published by
Nurul Azwa