Banyak lagi stok daging korban dalam peti sejuk, bolehlah buat menu enak ni. Daging Malbari ni bukan hanya sesuai makan dengan nasi, boleh saja makan dengan ketupat dan juga nasi impit. Rempah ratus yang ada dalam masakan ini sungguh mengundang rasa.

Daging Malbari

(Untuk 1 kilo daging )

Bahan kisar:

Ads
  • 1 batang kecil kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 sudu besar rempah biji ketumbar
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 2 sudu besar jintan manis
  • Segenggam cabai kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 2 inci halia

( semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan. Kemudian kisar semua bahan ini.)

Bahan-bahan :-

  • 1 kilo daging – potong kecil
  • 1/2 botol kicap manis kipas udang
  • 3 bungkus kerisik
  • Gula merah ( masak dengan sedikit air tapis)

Cara memasak:

1.Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi – api perlahan, kisar semua bahan ini.
2.Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 – 2jam
3.Setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi, masukkan sedikit air.
4.Masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
5.Bila daging lembut, masukkan kerisik, garam , gula & air gula.
6.Masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.

Kredit : Saba Natasha

Ads

ANDA MENCARI PEMANGGANG ELEKTRIK. BOLEH KLIK  DI SINI.

LIHAT JUGA RESIPI INI:

Macam Ni Rupanya Cara Buat Kuah Bakso Asli Indonesia. Memang Padu!

Ads

Daging Harimau Meraung & Sambal Pencicah Paling Sedap, Cikgu Afy Kongsi Rahsia.

Patutlah Sedap Phad Kra Pao Daging Ni, Daun Selasih Penyedap Masakan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI