Bagi anda yang suka makan kek, seleksi kek homemade boleh masak guna Air Fryer ini antara yang patut dicuba. Sangat mudah, sedap dan dijamin menjadi. Sesuai dicuba pada bila-bila masa. Tidak perlu lagi ketuhar atau periuk kukus. Hanya menggunakan AF anda juga boleh membuat kek kegemaran dengan lebih senang. Berbaloi kan? Bukan setakat masak lauk, macam-macam boleh dihasilkan dengan gajet ini. Jom lihat resipi-resipi mudah yang anda boleh cuba.
1. KEK PANDAN SANTAN GEBU
BAHAN A: 4 biji telur 1 sudu makan ovalette – beli online disini 1 cawan gula – boleh kurangkan 4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini (semua bahan dikisar @ diblender hingga gebu)
BAHAN B: 2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini 1 sudu makan soda bikarbonat – ayak – beli online disini 1 cawan santan kotak kara (200ml) – beli online disini 1 cawan air kisaran pandan ( kisar 3-5 helai daun pandan)
CARA MEMASAK: 1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan senduk hingga sebati. 2. 2. Tuang ke dalam loyang bersesuaian dan bakar dalam AF dengan suhu 160c selama 45 minit atau sehingga masak. 3. Kek Pandan Santan moist sedia untuk dinikmati.
BAHAN-BAHAN: 1 cawan milo – beli online disini 2 cawan serbuk coklat – beli online disini 2 sudu besar minyak jagung @ minyak masak lain pun boleh 3 sudu besar tepung naik sendiri – beli online disini 3 biji telur gred B 2 sudu besar susu pekat 1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini Sedikit almond slice atau chocolate rice Sirap coklat
CARA MEMASAK: 1.Adun semua bahan-bahan diatas (kecuali sirap coklat) menggunakan mixer hingga sebati dan gebu. Empunya resipi guna hand mixer sahaja. 2. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper. 3. Tabur almond slice di atas adunan kek. 4. Kek akan dibakar menggunakan 2 suhu menggunakan air fryer mengikut kesesuaian AF masing. 5. Bakar kek pada suhu 120c selama 30 minit. Kemudian ubah kepada 160c dan bakar lagi selama 20 minit. 6. Bila kek telah sejuk, boleh siramkan dengan sirap coklat mengikut selera masing-masing.
BAHAN-BAHAN: 2 biji telur 1 cawan susu pekat – beli online disini 1 cawan minyak masak 1 cawan susu cair – beli online disini 1 cawan koko – beli online disini 1 1/2 cawan tepung gandum – ayak 1 sudu teh baking powder – ayak 1 sudu teh soda bikarbonat – ayak
CARA MEMASAK: 1.Pukul @ kisar telur, susu pekat manis, minyak masak dan susu cair selama 2-3 minit. 2. Kemudian masukkan serbuk koko. Ksiar lagi hingga sebati. 3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Kacau sebati. 4. Ambil loyang yang muat dengan AF. Lapik dengan baking paper dan tuang adunan kek tadi. 5. Bakar pada suhu 160c selama 35 – 40 minit atau hingga kek masak. 6. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Gaul rata kesemua bahan-bahan diatas dan adun hingga sebati. 2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dan bakar menggunakan AF pada suhu 180c selama 15 minit.
3. Bila kek sudah masak, angkat, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar @ blender, kisar hingga sebati dan lembut. 2. Sediakan loyang, alas dengan baking paper dan tuang adunan yang dikisar tadi. 3. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit. 4. Setelah siap, biarkan kek selama 15 minit di dalam air fryer. 5. Burnt Cheesecake siap disediakan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
1.Pukul putih telur guna mixer sampai kembang dan licin. Masukkan gula. Pukul lagi sampai gula hancur. 2. Masukkan ovallette diikuti dengan cuka. Adun sampai bertanduk. 3. Masukkan esen vanilla. Adun lagi. 4. Masukkan kuning telur. Kacau guna senduk. 5. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau guna kaedah balik kaup. 6. Campurkan minyak, susu pekat, susu cair dalam cawan. Kacau sehingga rata. Masukkan dalam adunan. 7. Kacau guna kaedah balik kaup lagi sampai semua sebati. 8. Lapik baking paper dalam loyang sebelum tuang adunan kek. Jika tiada baking paper, sapu minyak sekeliling loyang. 9. Guna pewarna kalau nak buat corak diatas kek. 10. Panaskan AF pada suhu 180c selama 5 minit sebelum masukkan adunan kek. 11. Bakar dalam Af pada suhu 180c selama 19 minit. 12. Kek siap untuk dihidangkan.
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar hingga sebati dan halus. 2. Ambil acuan 6 inci yang muat dengan AF. Alas dengan parchment paper/baking paper. 3. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 180C. 4. Bakar kek selama 25 – 30 minit pada suhu 180C. 5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong dan dinikmati.
BAHAN B (KISAR SEBATI): 6-8 biji p – potong kecil 1 cawan minyak jagung – beli online disini 1 cawan gula (kurangkan jika suka kurang manis) 3 biji telur
CARA MEMASAK: 1.Satukan bahan-bahan A. Ayak bersama. 2. Satukan bahan-bahan B. Kisar hingga sebati. 3. Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam bekas besar. 4. Tuangkan bahan B yang dikisar. Kaup balikkan hingga sebati. 5. Ambil loyang yang muat Af dan sapu mentega disekeliling loyang. 6. Masukkan adunan kek.
7. Panaskan AF pada suhu 160c selama 5 minit. 8. Masukkan loyang ke dalam AF dan bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
CARA MEMASAK: 1.Kisar susu bersama oreo. Bsikut tidak perlu dibuang krimnya. 2. Setelah halus, tuang bahan kisaran ke dalam loyang bersesuaian atau cawan kertas dan bakar dalam AF. 3. Jika suka, boleh letak cip coklat pada adunan kek. 4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Masa mungkin berbeza mengkut AF masing-masing.
Teringin nak masak kek eh tiba-tiba baru perasan oven rosak pulak . Maklumlah guna oven pun jarang-jarang, mahu tak ‘mogok’ oven tu. Jangan panik, pengukus kan ada.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Samada kek buah , pandan, coklat, brownies apa sahaja jenis kek ia boleh dimasak menggunakan teknik kukus.
Jom cuba ‘kehebatan’ kek kukus dari Norbaini Rahwi, penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21 dengan koleksi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS PANDAN GULA MELAKA
Bahan-bahan : Bahan A :
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
100 gm gula kastor
½ sudu kecil garam
Bahan B :
125 gm tepung gandum | diayak
25 gm tepung jagung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
25 ml susu segar
25ml perahan air daun pandan
Bahan D :
35 ml minyak jagung/masak
Bahan untuk topping :
400gm whipping cream/fresh cream
20 gm gula aising
10 gm kelapa kering yang telah di gaul dengan pes pandan
Sedikit gula Melaka | telah dicairkan.
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 15 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati 4 .Akhir sekali masukkan bahan D, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 bahagian.
Buat topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 2. Sapukan krim di setiap potongan dan ditaburkan kelapa kering dan disirakan gula Melaka. Lakukan sehingga bahagian atas. 3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara dua bahagian dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 15 sm @ 6 inci Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan :Rasa pandan yang mewah dengan krim, kelapa kering dan gula Melaka Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF :Untuk kek yang gebu dan ringan bagi kek kukus, cara pembuatan yang digunakan adalah secara kek span. Jika dibuat secara method kek mentega (butter cake) kek akan padat dan kurang enak rasanya.
2.KEK KUKUS MARBLE ZEBRA
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
8 biji kuning telur
2 biji putih telur
115 gm gula kastor
½ sudu makan ovalet
Bahan B:
130 gm tepung gandum }diayak sekali dengan serbuk penaik
½ sudu teh serbuk penaik
100gm minyak jagung/masak
25 ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh coklat emulco
½ sudu teh kopi emulco
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersize 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan susu segar. Gaul hingga sebati 4. Masukkan minyak jagung,kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan esen vanilla 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan bahagian lagi digaul bersama coklat dan kopi emulco. 7. Sendukkan berselang seli dengan satu senduk/1/2 cawan ke dalam loyang. 8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasanya tidak ubah seperti kek mentega marble, menariknya kek ini hanya dikukus dan tidak dibakar. Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF: Jangan menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang, ia akan menyebabkan kek mengecut.
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati. 4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil. Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak ke dalam ramuan akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
4.KEK KUKUS BUAH
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
310 gm gula kastor
60 gm air panas
250 gm mentega
500 gm buah-buahan campur
1 sudu teh krim tartar
2 sudu teh baking soda
Bahan B:
350 gm tepung gandum | diayak
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh oren emulco
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 20 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2 .Masak gula halus sehingga perang dan larut, kemudian masukkan air panas secara perlahan-lahan. Gaul rata. 3. Masukkan mentega dan gaul rata. 4. Kemudian masukkan buah-buahan campur dan renehkan sebentar sahaja bersama dengan krim tartar dan baking soda. Sejukkan. 5. Setelah sejuk masukkan Bahan B dan gaul rata. 6.Kemudian masukkan telur dan pukul sedikit telur sebelum di campurkan ke dalam adunan. 7. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat emulco, di kacau hingga rata. 8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 4 jam. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 4 jam Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus ini tidak terlalu manis dan boleh di sejuk bekukan. Anggaran kos: RM20
INFO CHEF : Seperti juga kek kukus yang lain, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis ke dalam adunan kek buah.
5.BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
115 gm putih telur
110 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak. 8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar. Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari pengukus supaya brownies tidak basah.
Nak cuba buat kek yang sedap tapi senang, korang kena cuba buat kek marjerin ni. Hanya dengan 5 bahan, korang dah boleh dapat makan kek yang sedap. Resipi ni dikongsikan oleh Siti Sobri. Cubalah buat.
Cara membuat
1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur ayam satu demi satu. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan susu pekat. Pukul lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul lagi.
5. Bakar dalam oven 170 darjah selama 40 minit.
6. Keluarkan dari acuan. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kek Sarang Semut, antara kek yang dikatakan sukar untuk membuatnya disebabkan tak semua dapat hasil ‘sarang semut’ yang cantik.
Menerusi resipi yang dikongsi Ieda Jahaya ini, kek sarang semut yang dihasilkan menjadi dan sangat cantik walaupun adunan tidak diperap dan bakar di atas dapur saja.
Resipi ini sesuai untuk mereka yang baru belajar untuk membuat kek legend ini. Jom kita cuba!
KEK SARANG SEMUT
BAHAN AYAK:
100g tepung gandum – beli online di sini 100g tepung ubi – beli online di sini ½ sudu makan baking soda ½ sudu makan baking powder *Ayak dan ketepikan dulu
2. Kacau hingga gula larut dan cair. Jangan nampak sikit pun ketulan gula dalam tu. 3. Kemudian, masukkan air panas. Tuang sedikit demi sedikit, sambil kacau. Jangan tuang sekali gus ye dan hati-hati sebab panas.
4. Kacau-kacau hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan dulu. 5. Di dalam bekas lain, masukkan telur, susu pekat dan esen vanilla. Pukul guna whisk je selama 1 minit atau hingga sebati.
6. Cairkan buttercup dan ketepikan. 7. Selepas pukul telur, masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit berselang-seli dengan gula karamel tadi.
8. Buat hingga habis. Kacau hingga sebati, kemudian tuang buttercup yang dicairkan tadi sedikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati.
9. Untuk bakar, guna nonstick pan saiz besar ye untuk senang nak msuk loyang. 10. Sapu loyang 9 inci dengan marjerin atau mentega. Tapis adunan masuk ke dalam loyang.
11. Panaskan non-stick pan selama 10 minit. Kemudian, bakar 20 minit.
12. Jangan tutup loyang. Biar adunan membuih dan naik.
13. Bila kek dah nampak kembang membuih, sambung bakar lagi dan tutup kuali.
14. Guna api perlahan je. Terus membakar selama 45 minit. Bila kek dah masak, tutup api. Tunggu sejuk, baru potong.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!