Sambal Sardin adalah sejenis lauk ringkas yang boleh dimakan dengan pelbagai jenis makan utama. Misalnya nasi, roti atau lempeng. Boleh juga dijadikan pencecah makan dengan ubi kayu rebus. Sardin dalam tin ni umpama bahan masak penyelamat dikala buntuk memikirkan menu atau tatkala kehabisan stok lauk basah dalam peti ais. Ada macam-macam cara memasak Sambal Sardin yang sedap dan mudah. Kali ini RASA kongsikan resipi Sambal Sardin yang dimasak menggunakan cili padi perkongsian saudari Linda Mohd. Nampak sedap! Jom cuba.
RESIPI SAMBAL SARDIN KENTANG CILI PADI
BAHAN-BAHAN: 1 tin sardin – beli online disini 2-3 biji bawang merah – kisar / tumbuk – beli online disini 1-2 ulas bawang putih – kisar / tumbuk – beli online disini Cili padi secukupnya – ikut kepedasan yang disukai – kisar / tumbuk 1-2 biji cili merah – kisar / tumbuk 1-2 biji ubi kentang – beli online disini Garam, gula & perasa secukupnya Limau nipis – jika suka
Ads
CARA MEMASAK:
1.Satukan bawang merah, bawang putih, cili padi dan cili merah. Tumbuk atau kisar.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan sardin yang telah diasingkan dari sosnya hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
3. Kemudian dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ubi kentang yang telah dihiris kecil.
4. Kemudian tumis bahan kisar tadi namun jangan tumis hingga terlalu garing. Masukkan bersama sedikit air dari balang pengisar. Jika guna lesung, masukkan air dalam lesung sahaja.
5. Jika suka, boleh masukkan juga sedikit sos sardin. Perasakan dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya. 6. Bila kuah kelihatan sempurna dan pecah minyak, masukkan sardin dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan sedia untuk dihidang. Untuk rasa lebih padu, boleh perah sedikit jus limau nipis.
Kuih puding jagung yang enak di hidangkan ketika sejuk dan dinikmati untuk minum petang. Sangat sedap dan mudah untuk disediakan,. Anak dara dah boleh mula belajar buat kuih pertama untuk keluarga tercinta ibu jadi pemerhati ya.. Selamat mencuba!
RESIPI PUDING JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung birds custard
2 cawan gula
1 tin jagung (tak kisar lagi sedap, nak kisar pun boleh)
Biasa kalau kalau roti cinnamon ni bersaiz besar. Walau apapun saiznya, rasanya memang sedap. Boleh juga bakar dalam paper cup supaya senang nak letakkan topping nanti. Kalau nak roti besar boleh gandakan adunan saja. Jom kita meroti untuk jamu sekeluarga makan. Mesti laku keras nanti.
Untuk roti: (Saya buat setengah adunan) 150gm tepung high protein/tepung roti 20gm gula 1 sudu kecil yis Sedikit garam 80ml susu fullcream 1 biji kuning telur 25gm marjerin/butter
Cara membuat: 1.Masukkan semua bahan dan uli hingga doh elastik, perap dalam 40 minit baru bentukkan roti.
Untuk filling roti: 25gm gula pasir 25gm gula perang 1 sudu besar cinnamon 15gm marjerin/butter
Cara membuat: 1.Canaikan doh memanjang dan sapukan butter. 2.Campurkan gula dan serbuk cinnamon, taburkan pada doh tadi. 3.Gulung dan potongkan 4.Susunkan dalam loyang atau paper cup 5.Bakar dalam oven suhu 170 selama 20-25 minit atau sehingga roti masak
Cara membuat: 1.Putarkan gula aising dengan whiping cream. 2.Dah sebati masukkan cream cheese dan esen vanilla. 3.Masukkan dalam piping bag dan simpan dalam peti lebih kurang satu jam sebelum digunakan. 4.Paipkan topping tiramisu atas roti apabila roti dah masak dan sejuk. 5.Taburkan serbuk koko.
Buat penggemar keju, ini ada satu lagi resipi yang boleh anda cuba. Nampak sedap dan menarik. Bukan hanya sedap untuk anda, malahan anak-anak pun mesti suka. Sesuai dijadikan hidangan minum petang. Jom kita cuba resipi Roti Basque Burnt Cheese Topping oleh Ida Osman ini.
ROTI BASQUE BURNT CHEESE TOPPING
BAHAN-BAHAN:
100 gram cream cheese
2 keping keju cheddar yang telah disiat-siat
40 gram susu cair
40 gram gula caster
20 gram butter tawar
2 biji kuning telur
1/4 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN:
1. Dengan menggunakan api perlahan, panaskan cream cheese, keju slice dan susu sehingga cair. Sentiasa kacau untuk mengelakkan keju hangus.
2. Kemudian, masukkan gula. Setelah gula larut, masukkan butter. Kacau sehingga butter sebati, barulah masukkan kuning telur.
3. Kacau tanpa henti sehingga adunan pekat seperti kastard. Matikan api dan masukkan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
4. Sapu kastard ini di atas roti. Susun dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 200, kira-kira 1o minit atau sehingga bahagian topping kelihatan hangus.
TIP:
– Jangan bakar terlalu lama. Kastard keju akan mengering.
– Cara menyapu kastard keju bergantung pada selera masing-masing. Lagi tebal kastard, lebih sedap rasanya.
Jika anda sedang mencari MICROWAVE yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.