Buat penggemar nasi kandar, menu ni memang sedap dan boleh membuka selera. Hidang dengan kuah banjir, lengkap dengan bendi dan cili hijau. Wah, memang makan tak pandang kiri kanan dah.
Menerusi perkongsian resipi daripada Sharinaz Redwan ini, semoga bermanfaat buat semua dan terubat rindu dekat kedai mamak.
NASI KANDAR KUAH BANJIR
RESIPI UNTUK NASI :
4 cawan beras – beli online di sini
4 biji bawang putih* | kisar – beli online di sini
8 biji bawang merah * | kisar – beli online di sini
3 batang kulit kayu manis* – beli online di sini
3 kuntum bunga lawang* – beli online di sini
5 biji buah pelaga*
3 biji bunga cengkih*
1 ½ sudu besar rempah sup*
6 sudu besar sos cili – beli online di sini
Garam
Perasa jika suka
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
6-8 titis pewarna kuning
TONTON Satay Lembut & Juicy… | Makan Di Mana Eps 20
CARA MASAK:
Bahan-bahan yang bertanda *, ditumis dengan minyak masak. Setelah siap tumis, masukkan beras, air, sos cili, garam, perasa dan pewarna kuning. Masaklah macam biasa.
===================================
RESIPI AYAM GORENG MAMAK:
1 ekor ayam | potong & cuci bersih
3 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
1 sudu besar tepung beras – beli online di sini
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar rempah kari daging – beli online di sini
1 sudu besar serbuk cili – beli online di sini
1 sudu besar kunyit serbuk – beli online di sini
1 sudu kecil lada hitam
1 biji limau nipis
1 sudu kecil gula – beli online di sini
3 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Minyak yang banyak untuk menggoreng
TONTON Muffin Coklat Biscoff Lotus Bersama Siti Norliza Mohd Misni
CARA-CARA:
1. Gaul tepung jagung, tepung beras, bawang putih dan halia.
2. Masukkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk kunyit, lada hitam, garam, gula dan perahan air limau nipis. Gaul.
3. Masukkan ayam, daun kari dan sedikit air. Perap dalam 30 minit. Kemudian, gorengkan ayam secara deep fry.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
===================================
RESIPI MASAK KUAH HITAM:
1 kiub pati ayam/daging – beli online di sini
½ cawan kicap – beli online di sini
½ cawan sos tomato – beli online di sini
3 sudu besar sos cili
BAHAN UNTUK DISANGAI & DIKISAR KERING:
2 sudu besar jintan manis – beli online di sini
2 sudu besar jintan putih – beli online di sini
¾ sudu besar biji ketumbar
TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live
BAHAN KISAR BASAH:
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah – beli online di sini
1 inci halia – beli online di sini
2 sudu besar cili kisar
REMPAH RATUS YANG LAIN:
3 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
1 sudu kecil pes asam jawa adabi
Minyak masak untuk menumis
**garam dan gula saya tak letak ye. Sebab dah okay dengan tekak. Kalau nak tambah, terpulang.
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak dan tumis daun kari, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga bersama bahan-bahan kisar basah sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kering yang dikisar tadi. Kacau-kacau.
3. Masukkan kiub pati ayam dan sedikit air. Masak api perlahan sampai pekat.
4. Setelah peka,t masukkan asam jawa, garam, kicap dan sos tomato serta sedikit air panas. Masak lagi sampai minyak terbit dan pekat. Rasa, tambah apa yang kurang. Siap.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
===================================
RESIPI KUAH KARI TELUR:
5 biji telur | rebus & kopek
2 paket kecil serbuk rempah kari daging Babas
2 paket kecil serbuk rempah kari ikan Babas
1 sudu besar serbuk cili (saya tak letak, anak tak makan pedas)
1 sudu kecil serbuk kunyit
**Semua rempah & serbuk-serbuk dicampur dan gaul dengan ½ cawan air, kacau sebati.
BAHAN-BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(Semua bahan bertanda * di atas dikisar halus)
1 ketul kiub pati ayam
Garam
Air asam jawa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya
REMPAH TUMIS:
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak, tumis rempah. Kemudian masukkan bahan kisar.
2. Agak-agak dah naik bau, masukkan bancuhan serbuk rempah, serbuk cili dan kunyit tadi. Masak sampai pecah minyak.
3. Selepas itu masukkan kiub pati ayam, garam, air asam jawa secukupnya. Masak api perlahan sampai mendidih. Lama sikit pun takpe.
4. Akhir sekali, masukkan telur rebus. Siap.
Kredit resipi: Sharinaz Redwan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: