Masak Sendiri Sos Spageti Homemade Sedap Guna Buah Tomato

Share

Resipi Sos Spageti homemade yang sedap, mudah dan tanpa pengawet perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni memang kena cuba. Kalau anak-anak anda jenis peminat tegar pasta, seminggu 2-3 kali minta spageti, sos ni memang kena cuba buat. Jimat banyak. Malah sos ini juga sesuai buat anda yang gemar makan sos spageti yang kurang masam. Rasa dia tidak lah sepekat, masam dan berasid seperti di dalam tin. Rasanya lebih bersifat hambar tapi masih sedap dimakan. Jom cuba. Anda pasti sukakannya.

 

RESIPI SOS SPAGETI BOLOGNESE HOMEMADE GUNA TOMATO SEGAR

BAHAN-BAHAN:

BAHAN SOS SPAGETI:

CARA MEMASAK:

1.Bersihkan tomato, pilih buah yang merah ranum.

2. Hiris nipis bahagian luar buah tomato. Ia bertujuan untuk memudahkan proses mengupas kulit tomato nanti.

3. Kemudian rebus buah tomato tadi sehingga air mendidih, tak perlu lama sangat.

4. Toskan tomato dan tanggalkan kulit. Lenyek tomato sehingga hancur.

5. Masak semula ke dalam periuk dan perasakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan tomato menjadi sedikit berair.

6. Seterusnya tapis tomato tadi untuk mendapat pes tanpa biji.

7. Ini dia hasilnya pes tomato. Kalau buat banyak, boleh simpan dalam peti sejuk.

8. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang holland, bawang putih dan isi ayam hingga masak.

9. Kemudian masukkan pes tomato tadi dan sedikit herba Oregano.

10. Akhir sekali boleh masukkan spageti yang telah direbus. Kacau sebati.

11. Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan segera.

Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

Published by
Nur