Masak Sendiri Sup Soto Letop So Sedap. Guna Resipi Ni Memang Puas Hati

Share

Resipi Sup Soto Ayam bersama Bergedil Kentang perkongsian saudari Khadijah Jaafar ni memang padu. Nak buat pun senang. Sesuai dinikmati sebagai sajin makan tengahari atau pun jika nanti ada bercadang nak buat makan-makan, menu ini boleh disajikan. Lengkap dengan resipi Sambal Kicap padu. Sangat sedap dan mudah nak masak. Kanak-kanak dan orang dewasa juga gemarinya. Jom cuba!

 

RESIPI SUP SOTO LETOP PALING SEDAP

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam – potong 4
  • 3 sudu besar rempah soto/rempah sup beli online disini
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada putih beli online disini
  • 1 jug air
  • Rempah 4 sekawan – cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga

 

BAHAN KISAR:

  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai

 

CARA MEMASAK:

1.Tumiskan 4 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau & sedikit kuning.

2.Kemudian masukkan ayam bersama dengan rempah soto/rempah sup. Jika tiada rempah soto ganti dengan rempah sup. Kacau sehingga sebati dengan ayam.

3.Bila sudah sebati dengan ayam, tuangkan air.

4.Masukkan serbuk lada putih dan perasakan dengan garam. Masakkan sehingga mendidih dan ayam masak.

5.Setelah masak, keluarkan ayam. Gorengkan ayam sehingga luarnya garing. 6.Angkat dan carikkan ayam. Ketepikan.

 

SAMBAL KICAP KETAGIH

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:

1.Goreng seketika dua bahan di atas.

2.Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng. Bila digoreng sambal kicap akan tahan lama & lebih sedap.

3.Kisarkan dalam blender dengan kicap. Kicap tu letak sehingga tutup paras cili.

4.Kisar sehingga hancur semuanya.

 

RESIPI BERGEDIL

BAHAN-BAHAN:

  • 5 biji kentang – kupas kulit dan potong setebal 1/2 inci beli online disini
  • 3 sudu besar daging cincang/ayam cincang
  • 3 sudu besar bawang goreng beli online disini
  • Sedikit daun sup
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada putih
  • Garam
  • 1 biji telur ayam

CARA MEMASAK:

1.Goreng dulu ubi kentang sehingga lembut dan kekuningan.

2.Lenyekkan ubi kentang semasa masih panas.

3.Masukkan daging cincang, daun sup, lada putih dan garam. Bentukkan bergedil.

4.Panaskan kuali. Sementara itu, pecahkan telur, kacau telur.

5.Celup Begedil di dalam telur dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.

6.Tunggu sehingga bahagian bawah Begedil keras sedikit baru diterbalikkan untuk mengelak Begedil dari hancur.

7.Angkat dan hidangkan bersama Soto.

 

 

Kredit resipi & foto: Khadijah Jaafar

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

Published by
Nur