Bila memanggang makanan korang pernah guna aluminium foil tak. Alaa kertas aluminium untuk balut daging, ayam, ikan bila masak BBQ tu. Waspada lah ya sebab ia boleh memudaratkan kesihatan.
Ada bahaya di sebalik penggunaan aluminium foil itu.
Mengapa aluminium tu boleh jadi bahaya pulak ?
Tahukah korang aluminium ini adalah logam yang sangat reaktif dan bertindak balas dengan makanan yang dibalutnya. Jadi jika anda terlalu kerap menggunakann semasa memasak terutamanya untuk makanan yang berasid dan pedas. Masakan jenis ini boleh menyerap logam didalam foil bila dipanaskan.
Dos aluminium yang tinggi dipercayai boleh menyumbang kepada penyakit osteoporosis dan Alzheimer. Selain itu ia juga dikaitkan dengan pesakit tulang dan kegagalan buah pinggang Menurut kajian Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati bahawa 40mg logam ialah pengambilan harian yang selamat.
Ads
Tetapi satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Universiti Amerika Sharikat menunjukkan bahawa makanan yang dimasak dalam 'foil' tersebut boleh mengandungi lebih dari enam kali dari jumlah itu, dengan satu bahagian daging dimasak mengandungi sehingga 400mg.
Ads
Penyelidik tersebut iaitu Dr Fathia Mohammed dan Dr Essam Zubaidy telah memasak pelbagai daging dengan berbagai jenis bahan lain seperti tomato, cuka, garam bersama-sama dengan sayur-sayuran dan air. Mereka juga selaraskan suhu dan tempoh masa.
Kajian ini menunjukkan bahawa makanan yang berasid seperti menggunakan jus lemon atau sos tomato mengandungi aluminium yang tinggi. Tambahan pula, apabila ditambah rempah ratus kepada campuran tadi, ia menjadikan kandungan aluminium tersebut semakin tinggi.
Ads
Bagi makanan yang dimasak dengan alkohol dan garam pula, ia tidak menyerap banyak. Walaupun badan manusia sebenarnya boleh menangani jumlah logam yang kecil di dalam badan, tetapi ia akan menjadi bermasalah apabila tubuh kita menerima jumlah yang berlebihan.
Dah tahu kan, jadi carilah alternatif lain untuk membalut makanan untuk dimasak. Orang dulu-dulu guna daun pisang aje bila nak memanggang dan membakar ikan, daging dan makanan laut, Malah ia menyedapkan lagi masakan kerana aroma daun pisang akan menyerap pada makanan.
Memang sukar nak cari daun pisang ni lebih-lebih lagi bagi warga kota yang tinggal di pangsapuri, flat dan kawasan perumahan lain. Tapi cuba lah elakkan menggunakannya terlalu kerap, kesihatan tu lebih penting kan.Kata orang cegah sebelum rawat tu lebih bijak.
Rujukan : iluminasi.com, metro.co.uk, Risk Assessment of Using Aluminium Foil in Food Preparation
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Takde mood betul kalau nak masak tiba-tiba pisau tumpul. Nak memotong bahan untuk memasak pun jadi macam penat sebab terpaksa gunakan tenaga lebih semasa memotong. Kali ni saya nak kongsikan tips pisau kekal tajam supaya lepas ni bila korang nak masak dah tak bad mood dah.
Korang pernah tak potong bawang, mata terasa pedih? Itu sebenarnya tanda yang pisau korang tu tumpul tau bukan sebab bawang tu bagus atau segar.
Pertama sekali, korang kena pastikan asah pisau seminggu sekali untuk kekalkan ketajaman pisau. Setiap kali sebelum memotong bahan masakan, korang kena pastikan yang hujung pisau tajam jika tidak, asah dahulu.
Cara nak mengasah pisau pun kena betul tau, ada tips sikit untuk cara mengasah ni, boleh letakkan sedikit minyak kelapa pada batu asahan untuk memudahkan cara pengasahan. Paling penting sekali, megasah pada satu arah sahaja, jika bermula dengan tarik pisau ke belakang teruskan mengasah dengan cara begitu sehingga selesai.
Gunakan papan pemotong yang betul semasa memotong bahan masakan. Boleh pilih sama ada gunakan papan pemotong kayu ataupun plastik mengikut kesesuaian yang korang suka.
Tips seterusnya, pastikan cuci bersih, bilas dengan air suam dan lap sehingga kering dan barulah di simpan. Elakkan cuci pisau menggunakan mesin pencuci pinggan kerana boleh merosakkan pisau itu.
Dengan penjagaan yang betul, korang dah tak perlu kerap beli pisau baru haa jimat sikit duit. Pisau pun boleh pakai lama, nak masak pun dah tak stress sebab pisau sentiasa tajam.
Kredit: Dwi Ratih (ibupedia)
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pernah menggoreng menggunakan minyak masak baru sekali dan kotor dan hitam, terutamanya bila goreng makanan yang mudah hangus dan banyak campuran bahan perapan. Nak buang macam sayangkan, sebab baru sekali guna. Macam mana nak buat ni. Usah risau RASA boleh bantu jernihkan semula minyak masak tersebut dan minyak selamat digunakan semula tanpa risiko. Tapi kenalah baca info di bawah ini:-
Nasi
Cara paling mudah dan tak perlu keluar duit, kalau ada lebihan nasi, ambil segenggam nasi dan kepal-kepal hingga bulat. Masukkan dalam kuali berisi minyak jelantah yang panas dan golek-golekkannya hinga semua kotoran melekat pada nasi. Lakukan berulang kali dan ia memerlukan lebih dari satu kepal nasi.
Kentang
Kalau tidak ada nasi boleh juga guna kentang, caranya sama sahaja dengan nasi kepal. Korang hanya perlu kupas dan potong kentang kepada beberapa bahagian kemudian masukkan dalam minyak jelatan panas, golek-golek potongan kentang hingga minyak bersih semula.
Arang Kayu
Arang atau charcool juga boleh digunakan kerana sifatnya arang boleh menyerap kotoran dalam minyak. Caranya, kisar arang hingga menjadi serbuk. Kemudian masukkan dua genggam serbuk arang untuk 1 liter minyak jelantah panas, kemudian kacau hingga minyak menjadi lebih bersih dan boleh digunakan semula.
Kulit Pisang
Kulit pisang jangan dibuang, ia boleh digunakan untuk membersihkan minyak lelantah. Kerana kulit pisang masak mempunyai karbon yang boleh menyerap kotoran. Potong kulit pisang kemudan letakkan dalam penapis minyak dan penapis tersebut diletakkan di atas bekas tadahan minyak. Dengan cara ini kotoran akan melekat pada kulit pisang. Kalau ingin lebih mudah dan cepat. Kisar kulit pisang tesebut ambil ampasnya dan letakkan di dalam penapis minyak kemudian tapis minyak jelatah.
Mudah dan boleh menjimatkan minyak masakkan? Cubalah dulu ye…
Korang suka makan Bubur Kacang Hijau, tapi selalu ambik masa nak rebus kacang hijau tu kan. Sebenarnya masalah ini boleh selesai dengan cara ikut tip yang RASA kongsikan ini. Boleh cuba sebab mudah sangat.
Rendam Kacang Hijau
Sebelum rebus pastikan kacang hijau direndam dahulu lebih kurang 3-4 jam atau supaya apabaila direbus kacang cepat empuk.
Masukkan Kacang Bila Air Mendidih
Masak air dalam periuk dan masukkan kacang hijau selepas air rebusan mendidih. Air mendidih boleh membantu kacang lebih cepat empuk dan kandungan nutrisinya tetap kekal dalam rebusan kacang.
Api Sederhana
Disarankan menggunakan api sederhana, tidak terlalu kecil atau besar, dengan cara ini kacang hijau yang direbus lebih mudah empuk dan masak sempurna.
Campurkan Gula dan Garam Apabila Kacang Empuk
Jika ingin menambah perisa seperti gula dan garam pada rebusan kacang hijau sebaiknya tambah ketika kacang hijau mula kembang. Jika dimasukkan awal kacang hijau sukar empuk.
Diharapkan tip berikut membantu rebusan kacang hijau lebih cepat empuk dan masak sekata.
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.