Sekali sekala makan dessert atau pencuci mulut moden pun sedap juga kan. Bolehlah cuba oreo cheesecake yang mudah dan sedap ini.
Cheesecake ini biasanya buat dalam loyang. Tapi dengan resipi yang dikongsi Umi Watie ini, dibuat secara individual dalam saiz cupcake dengan bermacam-macam topping. Seorang boleh makan dua tiga ketul.
OREO CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
Ads
Biskut Oreo secukupnya 300g cream cheese ½ cawan gula – beli online di sini 2 sudu makan mentega – beli online di sini 1 biji telur saiz A 4 sudu makan tepung jagung – beli online di sini ¼ cawan uht whipping cream 1 sudu makan jus lemon
1. Ikut step-by-step tu mudah sangat. Memula masukkan cream cheese, gula, sebiji telur dan mentega. Pukul sampai sebati. 2. Lepas tu masukkan heavy cream. Gaul lagi. Akhir sekali masukkan tepung jagung. Kaul balik sampai semua sebati ya.
4. Saya gunakan biskut oreo sebagai base. Kalau tak ada, boleh guna 100g biskut marie yang dihancurkan. 5. Gaulkan dengan 15g mentega yang dicairkan. Gaul dan tekan dalam bekas acuan.
Ads
6. Kemudian, letakkan adunan cream ke dalam cupake. Letakkan topping yang disukai (boleh rujuk video DI SINI)
7. Dah sedia nak bakar dalam ketuhar. Bakar dengan suhu 170C selama 20 minit. 8. Bila dah masak, boleh terus makan atau simpan dalam peti sejuk dulu. Makan sejuk-sejuk pun sedap (boleh rujuk video DI SINI)
Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
4 biji telur size A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovellete
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
Bila tiba bulan Ramadan kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka biskut yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu resipi biskut yang popular adalah Biskut Semperit Susu perkongsian saudari Leeina Qaliena ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
RESIPI BISKUT SEMPERIT SUSU 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega @ buttercup
1 cawan susu pekat manis
400gm tepung jagung
3 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Pukul atau gaul hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.
3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur doh yang sempurna.
4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri.
5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit.
6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas. Elakkan letak tepung dalam jumlah banyak sekaligus bagi mengelakkan doh menjadi keras.
Ada yang tak suka sayur sebab konon katanya sayur tak sedap. Sayur boleh jadi sedap kalau anda tahu nak mengolahnya jadi lauk
yang bercita rasa. RASA kongsikan tiga lauk sayur yang simple untuk anda makan. Nak ratah pun boleh!
TEMPE GORENG DENGAN DAUN BAWANG
Bahan-bahan
1 keping tempe (potong dadu)
1 keping tauhu (potong dadu)
2 pokok daun bawang (potong 3 cm)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 sudu makan udang kering
2 ulas bawang putih (dititik)
1 sudu makan pes cili kering
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak (untuk menggoreng dan menumis)
Cara memasak
1) Panaskan minyak, goreng tampe dan tauhu secara berasingan.
2) Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
3) Tumiskan bawang merah, putih dan udang kering sehingga wangi.
4) Kemudian masukkan pes cili kering, kacau lagi.
5) Masukkan tempe dan tauhu diikuti daun bawang.
6) Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
7) Kacau seketika dan tutup api.
8) Sedia dihidangkan.
BENDI GORENG BERCILI BERSAMA DAGING BURGER
Bahan-bahan
20 batang bendi (dihiris serong)
5 keping daging burger (dicencang kasar)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 sudu makan cili kisar
Sos tiram secukup rasa
Garam dan gula secukupnya
Sedikit Air
Minyak masak untuk menumis
Cara memasak
1) Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga garing.
2) Kemudian masukkan daging burger. Masak sehingga sedikit kecut dan tidak melekat pada kuali.
3) Masukkan sos tiram, garam dan gula. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.
4) Akhir sekali masukkan hirisan bendi. Gaul sehingga rata dan semua bahan kelihatan mesra.
5) Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
TAUGE IKAN MASIN BERSAMA TAUHU & DAUN KUCAI
Bahan-bahan
150 gram tauge
1 keping tauhu (dipotong kecil)
3 cm isi ikan masin
1 pokok daun kucai (dipotong 3 cm)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis
Cara membuat
1) Panaskan minyak masak. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2) Masukkan isi ikan masin. Goreng sehingga sedikit garing.
3) Masukkan tauhu dan masak sehingga sedikit garing. Jika terlalu kering, tambah sedikit air.
4) Seterusnya masukkan tauge dan cili merah. Gaul rata. Perasakan dengan sedikit gula dan garam jika perlu.
5) Akhir sekali, masukkan daun kucai. Gaul rata dan angkat. Sedai untuk dinikmati.