Menentukan menu apa setiap hari kadangkala membuatkan rasa buntu. Resipi ini praktis dan mudah disediakan. Terutama buat mereka yang masih belajar memasak dan teraba-raba apa yang mahu dihidangkan buat keluarga, resipi mudah ini boleh membantu anda. Bahan-bahan yang digunakan tidak rumit dan banyak. Ringkas dan penyediaannya juga mudah.
Bahan-bahan
Ayam dipotong sederhana besar
Serai (diketuk)
Daun limau purut
Pes tomyam
Beberapa biji cili api (ikut tahap kepedasan masing-masing)
Bawang holand
Secukup rasa
Garam
Gula
Cara-cara:
Goreng ayam kemudian angkat dan asingkan.
Panaskan minyak dan tumiskan pes tomyam.
Masukkan ayam beserta serai, daun limau purut dan cili api.
Kemudian gaulkan hingga sebati.
Biarkan sehingga kering. Kemudian masukkan bawang holland yang dipotong bulat.
Sedia dihidang.
Ikan bilis sambal petai.
Bahan-bahan
Ikan bilis
Kentang
Petai
Lada kering (dikisar)
Bawang besar (dikisar)
Garam
Gula
Cara-caranya
Goreng ikan bilis sehingga garing kemudian asingkan.
Goreng kentang yang dipotong dadu kemudian asingkan.
Panaskan minyak, kemudian masukkan lada kering yang telah dikisar bersama bawang besar tadi.
Biarkan sehingga kering. Masukkan garam dan sedikit gula.
Setelah itu, masukkan ikan bilis dan kentang yang elah digoreng tadi. Kacau sehingga sebati. Masukkan petai.
Siap dihidang. Sesuai dimakan bersama nasi panas.
Kari daging bersama kentang
Ads
Bahan-bahan
Daging
Sedikit minyak masak
Santan
Kentang
Serbuk kari
Lada kering
Bawang merah
Daun kari
Cara-caranya
Panaskan minyak.
Tumiskan lada kering yang digaul sebati bersama rempah kari daging dan daun kari.
Masukkan daging, kemudian kacau.
Biarkan sehingga naik bau.
Masukkan santan. Tambahkan sedikit air.
Kemudian masukkan kentang.
Akhir sekali, taburkan sedikit garam dan juga gula.
Siap dihidang
Sambal ikan masin terbang
Bahan-bahan
Ikan masin terbang
Lada kering (dikisar)
Bawang (dikisar)
Garam
Gula
Ads
Cara-caranya
Panaskan minyak da gorengkan ikan masin terbang sehingga garing.
Setelah itu, masukkan lada kering dan bawang yang telah dikisar tadi.
Biarkan sehingga kering.
Masukkan sedikit garam dan gula.Kemudian kacau.
Masukkan ikan masin terbang tadi.
Sedia dihidang.
Kerang bercili
Bahan-bahan
Kerang (direbus)
Lada kering (dikisar)
Bawang (dikisar)
Sos cili
Sos tiram
Daun kari
Garam
Gula
Cara-caranya
Panaskan minyak ke dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar. Masukkan sedikit sos cili dan sos tiram. Kacau sehingga naik bau.masukkan daun kari, garam dan sedikit gula.
Kemudian masukkan kerang yang telah siap direbus tadi. Kacau sehingga sebati.
Siap dihidang.
Cara-caranya
Panaskan sedikit minyak kedalam kuali.
Masukkan bahan yang telah dikisar. Biarkan sedikit kering.
Masukkan garam dan gula.
Kemudian masukkan sotong.
Siap dihidang.
Cara-caranya
Panaskan minyak. Masukkan bahan yang di kisar.
Masukkan daging.
Tambah sedikit air. Masukkan kicap, garam dan juga sedikit gula.
Biar sehingga kering.
Setelah kering, masukkan bawang yang dipotong bulat itu tadi. Kacau dan sedia dihidang.
Kredit resipi: sudugarfoo lunch box
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Bebola daging atau meatball memang banyak guna dan boleh dipelbagaikan cara hidangannya. Sama ada menu barat atau timur, semuanya pasti membuka selera. Ramai yang suka membeli meatballsejukbeku yang dijual di pasaraya. Tapi tahukah anda bebola daging yang dibuat secara homemade mempunyai rasa yang lebih sedap berbanding yang dibeli di pasaraya? Malah bila buat sendiri, anda boleh tambah bahan-bahan lain seperti aneka sayur -sayuran bagi menjadikan sajian tersebut lebih berkualiti dan berkhasiat. Caranya pun mudah. Jom cuba resipi perkongsian saudari Dapur Hayati ni. Boleh buat niaga juga tau.
Wow… Ayam Panggang Pedas Manis perkongsian saudari Marian Zainal ni nampak sangat sedp dan membuka selera. Bahan-bahan yang digunakan untuk memasaknya juga cukup ringkas dan mudah didapati.
Bahan kisar yang digunakan untuk menyalut ayam, boleh disediakan awal dan boleh disejukbekukan jika ada lebihan. Jadi bila-bila masa anda rasa nak makan Ayam Panggang, boleh keluarkan dan lumur sahaja pada ayam. Dah boleh masak.
Selain ayam, rempah ini juga boleh kita gunakan untuk perap daging, ikan, udang, sotong dan juga aneka bebola atau kek ikan. Sesuai sangatlah andai ada buat BBQ Bersama keluarga. Senang nak sediakan bahan untuk bakar-bakar.
Ayam Panggang ini dimasak menggunakan Air Fryer. Tapi jika tiada, boleh sahaja menggunakan ketuhar. Nak lagi mudah? Panggang sahaja menggunakan pemanggang ajib atau arang. Lagi mudah dan cepat. Nak cuba? Jom lihat cara-cara masaknya.
CARA MASAK AYAM PANGGANG PEDAS MANIS YANG SEDAP & MUDAH
Pucuk paku hendaklah dicelur terlebih dahulu sebelum dipotong dan diadun di dalam kerabu. Satukan semua bahan dengan secukupnya untuk mendapatkan rasa kerabu yang enak.
BAHAN-BAHAN:
200gm pucuk paku | dicelur
50gm tauge | dicelur
100gm isi kerang | direbus
30ml pati santan
1 sudu teh kerisik
1 labu bawang besar | dihiris
4 tangkai cili padi | dikisar halus
2 tangkai cili merah | dikisar halus
2 sudu makan udang kering | dikisar halus
1 sudu makan serbuk belacan
2 sudu makan jus limau
1 sudu kecil garam
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
Di dalam sebuah bekas, satukan bahan yang telah dikisar bersama serbuk belacan dan jus limau. Gaul rata.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!