Sebut sahaja Ayam Masak Vanggey, pasti ramai yang teringat-ingat akan keenakan hidangan istimewa ni. Malah ia antara sajian yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama. Bagi anda yang teringin nak cuba masak hidangan Ayam Masak Vanggey ni untuk keluarga, resipi perkongsian saudari Rani Genga ni boleh anda cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

RESIPI AYAM MASAK VANGGEY 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ½ ekor ayam – gaul dengan garam serta serbuk kunyit
  • 2 sudu makan serbuk kari ayam
  • 1 sudu makan serbuk cili
  • 1 cawan air
  • 6 sudu makan gula merah
  • Garam secukup rasa
  • 1-2 tangkai daun kari

BAHAN KISAR:

  • 2 biji bawang besar
  • 6-7 ulas bawang putih
  • Segenggam cili api
  • 6 tangkai cili kering
  • 2 inci halia – tak perlu buang kulit
  • 1 sudu makan jintan manis
  • 1 sudu makan jintan putih
  • 1 keping kulit kayu manis
  • 5-6 kuntum bunga lawang
  • 2 batang serai

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

BAHAN TUMIS:

  • 2 biji bawang besar
  • 1 batang serai – diketuk
  • 2 tangkai daun kari
  • 2-3 biji tomato
  • Rempah 5 sekawan

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

IKLAN

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

2. Panaskan minyak masak dan goreng ayam hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

3. Satukan bahan-bahan kisar dan ‘blend’ hingga halus.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.
4. Tumis rempah 5 sekawan seketika.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

5. Kemudian masukkan bahan-bahan tumisan yang lain dan masak hingga naik bau serta keperangan.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.
6. Masukkan bahan-bahan kisar.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

7. Tumis lagi hingga rempah masak dan pecah minyak.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

8. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

9. Seterusnya masukkan serbuk kari ayam dan serbuk cili. Gaul sebati.

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

IKLAN

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.
10. Tambahkan air. Sebatikan. Pastikan rempah tidak hangus.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

11. Masukkan gula merah dan garam secukup rasa. Gaul lagi supaya rasanya sekata.

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.
12. Bila ayam sudah kelihatan pecah minyak, masukkan daun kari bagi menyedapkan lagi rasa hidangan.
Menu Istimewa Ayam Masak Vanggey, Sedap Hingga Menjilat Jari.

13. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

 

IKLAN

Kredit resipi & foto: Rani Genga

 

Tercari-cari ‘HOME APPLIANCES’ yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.

 

Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:

Cara Masak Ayam Panggang Sedap Guna Air Fryer

https://rasa.my/cara-mudah-perap-masak-ayam-berempah-yang-sedap/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI