Apa menu makan malam anda untuk hari ini? Buat yang tidak suka menu berat cukup hanya dengan menjamah mi yang berkuah dan juga kuih. Mi Nyonya ini memang istimewa dengan rencah yang menggoda rasa. Memang tak jemu makan. Sedap juga dapat nikmati kuih kegemaran ramai iaitu tepung pelita. Kalau disimpan dalam peti sejuk lagi nikmat rasanya.

Mi Kari Nyonya & Tepung Pelita Tak Jemu Makan

 Mi Kari Nyonya

Bahan-bahan:-

Minyak untuk menumis -BELI ONLINE DI SINI
3 potong dada ayam di hiris nipis2
Mi kuning (dicelur dalam air mengelegak)
50ml santan pekat
200gm tauhu goreng
100gm fish ball
100gm fish cake

1 liter air

Bahan-bahan kisar:-

10 ulas bawang merah )
3 ulas bawang putih )
1 1/2 inci halia ) dikisar
2 sudu makan udang kering )- BELI ONLINE DI SINI

1 batang serai (diketuk)
daun kari

50gm serbuk kari daging )jadikan pes
2 sudu makan cili kisar )

Bahan hiasan:-

Telur rebus
Daun pudina
Taugeh/Sawi

IKLAN

Cara memasak:-

1.Panaskan minyak
2.Tumiskan bahan-bahankisar, serai & daun kari sehingga naik bau
3.Masukkan bahan-bahan pes & kacau sehingga pecah minyak
4.Masukkan ayam dan kacau rata
5.Masukkan santan pekat dan 1 liter air
6.Biarkan mendidih masukkan tauhu goreng, fish ball & fish cake
7.Masukkan garam secukup rasa

Hidangkan dengan mi kuning yang telah dicelur dan hiaskan dengan telur rebus, daun pudina dan taugeh atau sawi

 

 

Mi Kari Nyonya & Tepung Pelita Tak Jemu Makan

Tepung Pelita

IKLAN

Bahan-bahan untuk bahagian bawah (hijau)

1 cawan tepung beras (sis guna tepung beras cap bunga teratai kerana rasanya lebih sedap untuk membuat pencuci mulut)
5 cawan air daun pandan (yang telah dikisar)
1 cawan gula kastor
Secubit garam

Bahan-bahan untuk bahagian atas (putih)

1 cawan tepung beras -BELI ONLINE DI SINI
6 cawan pati santan
Garam secukup rasa

Cara memasak:-

1.Sediakan 24 biji kelongsong tepung pelita
2.Isikan sesudu teh gula di dalamnya.
3.Sementara itu sediakan bahan-bahan untuk bahagian bawah

Bahagian bawah:-
1.Campurkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati
2.Masakkan di atas api hingga pekat dan berkilat
3.Tutup api dan tuangkan separuh adunan ke dalam setiap kelongsong kuih sehingga habis

IKLAN

Bahagian atas:-

1.Satukan semua bahan-bahan untuk bahagian atas ke dalam periuk dan masak atas api sehingga pekat dan berkilat
Tuangkan adunan ke dalam setiap kelongsong tepung pelita sehingga habis

2.Sejukkan dan sedia untuk dimakan

Nota : Kuih ini tidak perlu dikukus. Semasa memasak adunan perlulah sentiasa dikacau supaya adunan tidak bergentel.

SELAMAT MENCUBA!

Resipi Ikhlas daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour

Jika ingin membeli pengisar kering, boleh membelinya secara online DI SINI

https://www.rasa.my/menu-seminggu-gerenti-habis-semasa-berbuka-dan-sahur/

Resipi Tepung Bunga. Kuih Tradisional Sedap Hanya Guna 4 Bahan

Khopud Nung @ Pulut Jagung Kukus, Dessert Thai Bukan Main Sedapnya

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI