Menu ringkas dan lazat ini sesuai dihidangan untuk makan tengahari atau malam. Resipi mudah untuk disediakan wanita berkerjaya pun boleh masak lauk ni pasti anak-anak menyukainya. Jom cuba!

RESIPI AYAM SOS TIRAM CILI KERING

 

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 250gm ayam > 3cm halia
  • 1/2 bawang besar > 7 cili kering – rendam hingga separuh lembut
  • daun bawang – hiris
  • minyak utk menggoreng

Bahan A ( Perap )

  • sos tiram – 1 sd teh
  • kicap cair – 1 sd teh
  • sedikit kicap pekat

Bahan B ( utk kuah )

  • air masak – 1/2 cawan
  • sos oyster – 1 sd mkn
  • kicap pekat – 1/2 sd teh
  • gula – 1 sd teh
  • tepung – 1/2 sd teh ( optional )
  • sedikit serbuk lada putih & hitam

CARA PENYEDIAAN:

Ads
  1. perap ayam dgn bahan A selama 30minit
  2. campurkan semua bahan B hingga larut

CARA MEMASAK:

  1. goreng ayam yg telah di perap, ketepikan.
  2. panaskan kuali dan sedikit minyak, masukkan halia..setelah naik bau masukkan bawang besar & cili kering. goreng sehingga bawang sedikit layu.
  3.  masukkan bahan utk kuah & ayam yg telah di goreng tadi.
  4. setelah kuah sedikit pekat, angkat & hidangkan. .
    ☆taburkan hirisan daun bawang. Siap!

Nota: yang suka kuah boleh lebihkan air..sukatan bahan adalah bergantung kpd citarasa masing2 ya..kalau tak cukup rasa pandai2lah tambah hehe😉😜

Ads

Kongsi resepi Oleh: Jo Isabelle

Sumber: Resepi ringkas tapi sedap

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI