Kesempatan berkunjung ke kediaman Datin Diana Ibrahim, Pengasas D&D Beauty House hati berbaur suka. Manakan tidak rancangan untuk menemubual beliau sering sahaja tertunda dek kerana perkara yang tidak dapat dielakkan. RASA amat berbesar hati kerana beliau sudi meluangkan masa biarpun sibuk dengan rutin hariannya. Istimewa kali ini beliau turut menjemput sahabatnya yang dikenali selama 20 tahun untuk menikmati masakan dari air tangan beliau. Kecoh dan meriah suasana dengan kehadiran mereka.
Pengalaman 20 tahun dalam bidang perniagaan dan 16 tahun dalam bidang kecantikan menjadikan Datin Diana Ibrahim mampu tersenyum bangga dengan pencapaiannya. Suami, Datuk Kamarudin Mohamad dan anak-anak menjadi pemangkin semangat untuk terus berjaya dalam perniagaan yang dijalankan.
“Suami membenarkan saya berniaga, berkerjaya namun kena bijak menguruskan rumah tangga. Bagi saya menjalankan rutin harian di rumah dengan mengemas, memasak dan menyediakan keperluan anak-anak setiap hari mampu mengekalkan tenaga serta tubuh badan langsing. Memandangkan saya juga bekerja dalam bidang kecantikan membuatkan saya perlu sentiasa tampil menarik. Malah, saya juga memastikan imej diri sentiasa terjaga.
Bangun seawal pagi , menyediakan sarapan. Selepas berkemas rumah , sediakan keperluan suami dari A-Z. Selepas Datuk sudah ke tempat kerja barulah saya siap, dalam masa yang sama menu malam saya sudah fikir nak masak apa untuk anak-anak dan suami. Beginilah rutin saya setiap hari.
Menu juga berbeza untuk tengah hari dan malam. Kesukaan Datuk ialah masakan kampung iaitu mesti ada sambal belacan, masak singgang, asam pedas atau kari. Anak-anak pula tak kisah , apa yang saya masak untuk mereka, mereka tidak memilih,” cerita beliau.
Ilmu memasak
Akui beliau banyak berguru dengan ibunya hal memasak. Ibu beritahu kena pandai kemas rumah, begitu juga dalam soal memasak. Ilmu yang ada, beliau improvise ikut kesesuaian masa kini.
Oleh kerana karier bermula dari hotel dan ayah pula bekas tentera,disiplin dalam hal menjamu amat diutamakan. Jadi beliau sudah terbiasa jika nak menjamu sesiapa pun mesti beradap. Kalau nak beri air minuman walaupun pada siapa pun tetamu , mesti beralas dan berdulang.
Akui Datin Diana, seawal usia 12 tahun dia sudah boleh memasak. “Boleh masak nasi guna dapur biasa. Dulu tak ada dapur elektrik macam sekarang. Saya merupakan anak perempuan pertama dalam keluarga, sayalah kena kemas rumah dan memasak. Di bawah saya seramai enam orang.Jadi saya diajar dengan tanggungjawab begitu,” jelasnya.
Kongsi beliau penyediaan sup tulang banyak caranya. Cara beliau ialah merebus tulang terlebih dahulu, kemudian ditumis bunga lawang , kayu manis dan semua herba. Setelah ditumis, kemudian masukkan ke dalam air rebusan tulang. Untuk jadikan kuah pekat, agak-agak tulang sudah empuk, pastikan paras air dan tulang sama. Isi sama rata, jangan lebih. Lagi satu cara untuk pekatkan kuah ialah rebus ubi kentang, kisar dan masukkan dalam air rebusan tulang.
Butter prawn menjadi kegemaran anak-anak. “Resipi shell out adalah resipi Datuk. Kami suka nikmati ikan dan seafood. Menu wajib ada setiap hari ialah ikan tidak kira apa saja resipi asalkan menu ikan.
Tip masak shellout , pilih seafood yang disukai, jangan masak terlalu lama. Pastikan selepas bahan sudah ditumis, bila dah naik minyak, masuk semua seafood dan jangan letak air terlalu banyak kerana seafood ini akan mengeluarkan air. Nanti manisnya akan hilang. Datuk kalau pergi makan di suatu tempat dan menepati seleranya, balik beliau akan cuba memasaknya, “ ceritanya mengakhiri bicara.
Butter prawn
Bahan-bahan:
10 ekor udang bersaiz besar (dibersihkan tapi jangan buang kulit)
1 sudu makan tepung jagung
4 biji kuning telur
1 senduk mentega
Minyak masak
Daun kari
5 biji bawang putih(dihiris)
4 – 6 biji cili padi (dihiris)
½ cawan susu segar
Cara buat sarang telur:
1. Kuning telur dipukul ringan dan dicampur sedikit gula dan kiub ayam
2. Panas minyak masak dan masukkan mentega
3. Pastikan minyak dan mentega betul-betul panas dan tuang kuning telur tadi tinggi agar telur jatuh ke dalam kuali halus.
4. Kacau telur dalam kuali panas membentuk bulatan tanpa henti
5. Kacau hingga minyak menjadi berbuih dan telur berwarna keemasan, angkat dan toskan minyaknya dalam penapis.
Langkah ke 2
1. Gaul udang dengan tepung jagung.
2. Panaskan minyak dan goreng udang tersebut dan angkat
Langkah ke 3
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih yang dihiris tadi
2 .Masukkan hirisan cili padi dan daun kari.
3. Goreng hingga garing dan masukkan susu segar
4. Masukkan garam, sedikit gula pasir dan kiub ayam
5. Setelah bahan tumisan pekat masukkan udang dan gaul hingga sebati
6. Hidangkan udang di dalam bekas dan taburkan sarang telur di atas udang tersebut.Siap untuk dimakan
Sup tulang
Bahan-bahan:
1kg tulang rusuk lembu / kambing
3 biji ubi kentang
2 biji tomato
Daun ketumbar
Daun bawang
Bawang goreng
Bahan-bahan untuk dikisar-A
10 ulas bawang merah
2 labu bawang putih
1 inci halia
Bahan-bahan tumis – B
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga lawang
4-5 kuntum bunga cengkih
4-5 biji pelaga
Cara memasak:
1.Masukkan tulang rusuk ke dalam pressure cooker atau periuk biasa
2.Masukkan air mengikut paras tulang.
3.Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan B di atas hingga wangi
4.Masuk kan bahan-bahan A dan goreng sehingga naik bau
5.Curah kesemua bahan-bahan yang digoreng tadi ke dalam pressure cooker
6.Masukkan sup bunjut dan rempah sup 2 sudu
7.Tutup periuk dan setkan waktu masak yang bersesuaian untuk tulang rusuk
8.Masukkan ubi kentang setelah daging empuk dan tomato yang dipotong empat.
9. Boleh dihidangkan dengan daun ketumbar, daun bawang dan bawang goreng
Shell out
(untuk 6 org)
Bahan-bahan untuk shell out :
Seafood (lala, kupang, kerang, ketam, udang, sotong)
Daun bawang leek
Jagung (kalau suka)
Brokoli
Daun limau purut
Bahan untuk dikisar:
10 ulas bawang merah
2 labu bawang putih
3 inci halia
2 batang serai
Cili kering yang dimesin
Cara memasak:
1.Tumis semua bahan-bahan di atas dengan minyak ikut kesesuaian. Goreng hingga naik minyak
2.Masukkan cili kering yang dimesin 4 hingga 5 sudu
3.Masukkan tiga sudu sos tiram.
4.Masukkan tiga sudu tomyam pes.
5.Masukkan tiga hingga empat sudu sos tomato dan sos cili
6.Masukkan tiga sudu sos lada hitam.
7.Kacau sebati hingga kuah menjadi pekat. Jangan letak air kerana seafood akan mengeluarkan air.
8.Masukkan garam, gula dan perasa serta daun limau purut.
9.Masukkan semua seafood yang sudah dibersihkan ke dalam bahan-bahan yang ditumis tadi
10.Gaul dan biarkan sehingga masak.
11.Akhir sekali potong serong daun bawang leek dan jagung masukkan dalam seafood tadi
12. Siap untuk dihidang.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI