Ads
Home Makan Menu Tauhu Kukus Berinti Paling Sesuai Untuk Hidangan Hi Tea.

Menu Tauhu Kukus Berinti Paling Sesuai Untuk Hidangan Hi Tea.

Ads

Menu Tauhu Kukus Berinti Paling Sesuai Untuk Hidangan Hi Tea.

TAUHU KUKUS BERINTI

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 200gm isi ayam kisar
  • 6 keping tauhu kering
  • 1 biji cili merah | | dicincang
  • 1 pokok daun bawang | dihiris
  • 1 paket tauhu telur
  • 1 sudu teh serbuk pati ayam
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
  • 1 sudu makan minyak bijan

CARA MEMASAK:

1.  Satukan isi ayam, taufu telur, cili merah, daun bawang dan minyak bijan. Gaul rata.
2.  Kemudian masukkan lada sulah, garam dan serbuk pati ayam. Gaul sekali lagi.
3.  Potong tauhu menjadi dua bahagian dan sumbat inti tadi hingga padat.
4.  Susun tauhu di dalam kukusan dan kukus hingga masak.
5.  Sedia untuk dinikmati.

Ads

 

Ads

Lihat cara-cara penghasilan Tauhu Kukus Berinti disini:

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI



Jom cuba! Resipi Kuih Siput Lemak Manis & Kuih Siput Original Daun Kari

Jom cuba! Resipi Kuih Siput Lemak Manis & Kuih Siput Original Daun Kari

Sebut sahaja Kuih Siput sama ada yang original rangup berperisa kari  atau lemak manis, ramai yang menyukainya. Rangup dan enak. Sekali makan, memang ralit dibuatnya. Nak buatnya pun mudah je. Anda sendiri boleh hasilkan untuk kudapan suami dan anak-anak. Lagipun jika buat secara homemade memang lebih sedap, rangup dan puas makan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Azliza Mohamed ni. Berbaloi sangat.

 

RESIPI KUIH SIPUT LEMAK MANIS

Jom cuba! Resipi Kuih Siput Lemak Manis & Kuih Siput Original Daun Kari

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:

1.Campurkan tepung gandum, gula, garam dan marjerin dalam satu bekas. Gaul sebati semuanya.

2. Campurkan air sejuk sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi sambil diuli.

3. Bila doh sudah sebati (pastikan doh tidak keras, tidak lembut dan betul-betul sesuai untuk diterap), cubit doh dan gentle menjadi bebola kecil.

4. Ambil bebola doh dan terap menggunakan papan penerap kuih siput.

Jom cuba! Resipi Kuih Siput Lemak Manis & Kuih Siput Original Daun Kari

5. Bila semuanya sudah siap, panaskan minyak dalam kuali dan goreng Kuih Siput hingga keperangan.

6. Angkat, toskan minyak dan sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Jom cuba! Resipi Kuih Siput Lemak Manis & Kuih Siput Original Daun Kari

7. Rasanya memang sedap, rangup dan lemak manis.

 

RESIPI KUIH SIPUT RANGUP KARI

Jom cuba! Resipi Kuih Siput Lemak Manis & Kuih Siput Original Daun Kari

BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg tepung gandum
  • 1 cawan marjerin
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 3 sudu makan serbuk kari ikan/ daging beli online disini
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 1 kotak kecil santan (200ml) beli online disini
  • Sedikit air sejuk (kocak bekas kotak santan tadi)
  • Daun kari secukupnya

CARA MEMASAK:

1.Satukan semua bahan dan uli hingga jadi doh yang lembut.

2.Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.

3. Gentle-gentel doh menjadi bebola kecil. Lakukan sehingga habis dan terap di atas acuan kuih siput.

4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan masukkan kuih siput tadi.

5. Bila Kuih Siput hampir masak, baru masukkan daun kari. Goreng seketika.

6. Angkat dan toskan minyak. Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

 

 

Kredit resipi & foto: Nor Azliza Mohamed

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Cuci Periuk & Kuali Guna Sabun Ni Je. Berkilat Macam Baru

Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

 

 

 

 

Teruskan Membaca

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap

Rempeyek Kacang Tanah ada snek kudapan yang digemari ramai. Krup krap krup krap bila dimakan. Sangat enak. Mudah sahaja cara pembuatannya. Saudari Wan Husniza Ayu ada kongsikan. Bolehlah cuba buat nanti. Boleh pilih sama ada nak buat Rempeyek Kacang Tanah atau Rempeyek Kacang Tanah Ikan Bilis. Dua-dua sedap. Jom cuba!

CARA MEMBUAT REMPEYEK KACANG TANAH

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap
BAHAN-BAHAN:

500gm tepung beras ( cap teratai ) – beli online disini
5 cawan santan ( diperah dari 2 biji kelapa )
2 sudu makan jintan manis – kisar kasar – beli online disini
2 sudu makan jintan putih – kisar kasar – beli online disini
2 sudu makan ketumbar – kisar kasar – beli online disini
2 sudu makan udang kering – kisar halus – beli online disini
1 biji telur gred A
7 ulas bawang putih – kisar dengan santan
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur – beli online disini
Kacang tanah, kacang hijau, kacang dhal & ikan bilis
Minyak masak untuk mengoreng

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap
CARA MEMASAK:

1.Tepung beras di tapis terlebih dahulu untuk buang benda asing yang terdapat dalam tepung.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap2. Satukan semua bahan kecuali kekacang dan ikan bilis.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap3. Bancuhan yang telah siap diadun.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap4. Masukkan anggaran 2 senduk bancuhan ke dalam mangkuk kecil. Masa nak mengoreng baru letak kacang dalam mangkuk. Sedia untuk mengoreng.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap5. Tepekkan 1 sudu besar bancuhan di tepi kuali. Kemudian goreng Rempeyek hingga garing dan kekuningan.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap6. Hasil Rempeyek yang siap dimasak.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap

INFO:

1 paket bancuhan tepung tu dapat lah dalam 3 balang @ 3 1/2 balang saiz 3600ml. Bergantung pada berapa besar saiz rempeyek tu.

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap

Rempeyek Kacang Tanah

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap

Rempeyek Kacang Tanah + Ikan Bilis

Resipi Rempeyek Kacang Tanah Sedap Boleh Buat Untuk Kudap Kudap

Kredit resipi & foto: Wan Husniza Ayu

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Sizzling Tauhu Telur. Mudah Betul Cara Masaknya

Cara Masak Shrimp Omelette Sedap Macam Dekat Restoran Thai

Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera

Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Teruskan Membaca

SeeNI ×