Tom Yam adalah di antara masakan yang paling mudah dibuat. Bak kata orang campak campak jadi aje.Janji bahan ramuan kenalah segar.
Ni resipi tom yam ayam dari Nurhayati Abd Malek. Ramuannya memasukkan santan, jadi tom yam ni memang sedap dihirup. Rasa masam dan berlemak sedap. Ada pulak sayur lagi berkhasiat jadinya.
TOMYAM AYAM (Versi Paling Sempoi)
.
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam sederhana (potong kecil)
- 4 sudu besar pes tomyam – beli online DI SINI
- 4 batang serai (dititik)
- 6 helai daun limau purut (buang urat tengah)
- 10- 15 batang cili api (diketuk) – beli online DI SINI
- 2 batang karot
- ½ biji kobis bunga
- 6- 7 keping asam gelugor – beli online DI SINI
- 1 biji bawang Holland – beli online DI SINI
- ½ inch halia
- ½ inch lengkuas
- Gula dan garam secukupnya
- 1 kotak santan/ 1 biji santan kelapa – beli online DI SINI
CARA MEMASAK :
1. Mula-mula masukkan ayam dan air dalam periuk, agak-agak paras tenggelam ayam.
.
2. Kemudian masukkan serai,halia dan lengkuas tadi. Biarkan mendidih sekejap. Kalau tiada lengkus boleh halia aje.
3. Dah didih tu bolehlah masukkan pes tomyam.
4. Gaul dan masuk cili. Nak pedas masukkan lebih. Sebab bila dah letak santan nanti pedas dia akan kurang.
.
5. Masukkan daun limau purut.
6. Masukkan pula sayur sayuran.
.
7. Masukkan bawang Holland.
.
8. Dah didih tu masukkan santan. Guna santan kotak pun boleh, kacau sekejap.
.
9. Kemudian masukkan asam gelugor dituruti cili padi . Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.
10.Biasa tak perlu banyak sangat pun sebab dalam pes sendiri dah ada gula dan garam.
11.Siappp! Senang sangat kan masak tomyam ni. Rasa pun sungguh sedap
Kredit foto & resipi : FB Nurhahayati Abd Malek
MAHU MEMBELI PERALATAN RUMAH & DAPUR TERKINI, JOM LAYARI DI SINI
ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Bihun Goreng Tom Yam Ikut Aje Langkah ini, 15 Minit Dah Siap
Menu Popular! Cuba Rasa Tom Yam Goon, Sup Paling Mantap Dan Luar Biasa.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI