Menu Wajib Cuba Hari Ni. Sardin Goreng Kicap Berkentang.

Share

Terasa nak buat Nasi Lemak atau lempeng esok pagi? Jika mahukan kelainan, boleh cuba hasilkan lauk Sardin Goreng Kicap Berkentang ni. Makan panas-panas memang layan habis! Tak sedar nasi sepinggan dah licin. Nak buat pun mudah, Rugi kalau tak cuba.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin sederhana Ikan sardin
  • 1 biji kentang
  • 1/2 biji bawang Holland
  • 2 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • 3 sudu pes cili kering
  • 5 biji cili padi
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan kentang kacau hingga kentang separuh masak.
  3. Seterusnya masukkan sardin, kacau rata.
  4. Masukkan hirisan cili dan daun bawang.
  5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Akhir sekali masukkan bawang Holland, kacau hingga bawang layu.
  7. Angkat dan hidangkan.

Lihat video penyediaan disini:

 

Published by
Nur