Terdapat pelbagai biskut moden yang telah di ubah suai. Pelbagai bahan telah ditambah ke dalam biskut untuk menyedapkan lagi biskut seperti oat, susu, Horlicks dan sebagainya. Jadi, anda mempunyai banyak pilihan untuk memilih biskut yang anda sukai. Jom cuba 10 jenis biskut ini.
1. PUTU KACANG BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung kacang hijau
- 150gm susu tepung
- 100gm gula ising
- 50gm gula ising untuk hiasan
- Sedikit air untuk lembapkan adunan
CARA MEMASAK:
- Gaul semua bahan di atas kecuali air. Kemudian barulah direnjis sedikit air ke dalam adunan. Jangan terlalu basah.
- Taburkan sedikit gula ising ke dalam acuan. Kemudian tekan kuat adunan ke dalam acuan. Keluarkan dari acuan. Ulangi langkah hingga selesai.
- Bakar menggunakan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera masing-masing.
2. BATANG BURUK BERSUSU HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
- 20 keping kulit popia
- Minyak masak secukupnya
UNTUK SALUTAN:
- 200gm serbuk kacang hijau
- 150gm Horlick
- 100gm susu tepung
- 100gm gula ising
CARA MEMASAK:
- Kulit popia dipotong mengikut cita rasa. Panaskan minyakdan goreng kulit popia. Angkat dan toskan.
- Campurkan kesemua bahan untuk salutan dan kemudian gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa kacang hijau beri kelainan
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
3. JEJARI SUSU BEROAT
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm susu pekat
- 100gm oat
- 100gm gula halus
- 150gm marjerin
- 1 biji telur
- 10gm soda bikarbonat
- 10gm baking powder
HIASAN:
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan susu, oat, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
- Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh. Terap adunan tadi beralaskan plastik.
- Potong memanjang kemudian sapukan kuning telur dan sedikit oat sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Tekstur oat dapat dirasa ketika digigit
INFO CHEF: Agak menyihatkan kerana mengandungi oat.
4. BEBOLA SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm susu pekat
- 100gm gula halus
- 150gm marjerin
- 1 biji telur
- 10gm soda bikarbonat
- 10gm serbuk penaik
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan susu pekat, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.
- Bentukkan adunan seperti bebola.
- Bakar sehingga masak pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
5. BISKUT BUNGA HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm susu pekat
- 100gm gula halus
- 150gm marjerin
- 100gm Horlicks
- 1biji telur
- 10gm soda bikartbonat
- 10gm serbuk penaik
- Cip Coklat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang.
- Masukkan pula susu, Horlick, soda bikarbonat, baking powder. Gaul sebati.
- Masukkan tepung kemudian uli hingga membentuk doh.
- Bentukkan adunan menjadi bunga. Letakkan cip coklat sebagaihiasan.
- Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak Horlicks
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
6. BISKUT SUSU BERTAKTHA
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung jagung
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Ceri merah secukupnya |hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Sekiranya adunan agak lembik, boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit.
- Bentukkanm adunan tadi bulat-bulat dan leperkan sedikit. Letakkan ceri merah di atasnya. Letak di dalam dulang pembakar.
- Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa susu yang sedap
INFO CHEF: Boleh juga hiaskan dengan manik warna-warni untuk lebih menarik.
7. BISKUT RERAMA
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung jagung
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.Sekiranya adunan agak lembik,boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi doh.
- Uli dan tekap menjadi bentuk rama-rama. Paipkan coklat masakan yang dicairkan untuk membentuk rama-rama.
- Masukkan di dalam loyang pembakar. Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Bentuk yang unik
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
8. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm marjerin
- 100gm gula ising
- 100gm soda bikarbonat
- 100gm serbuk penaik
- 80gm Nestum
- 20gm Horlicks
- 1 biji telur
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama gula dan marjerin hingga kembang. Masukkan tepung bersama soda bikarbonat, serbuk penaik, horlicks dan Nestum. Kacau sebati.
- Uli hingga menjadi doh dan bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
- Letakkan di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Sangat mudah dibuat dan sedap.
9. BISKUT JEJARI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung gandum
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Coklat masakan | hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
- Uli adunan dan bentukkan memanjang. Masukkan di dalam loyang pembakar.
- Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Dengan menggunakan ‘piping’, hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan sedikit ceri warna-warni di atasnya.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Coklat masakan dicairkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
10. BISKUT BURGER COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung jagung
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan, gaul sebati.
- Setelah itu, bentukkan adunan bulat leper. Letakkan coklat masakan yang telah dicairkan di atas sekeping biskut dan lapiskan dengan sekeping lagi. Bentukkan seperti burger.
- Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh letakkan manik warna-warni atau lukiskan corak di permukaan atas biskut untuk lebih menarik.