Jika anda selak resipi bakeri dan pastri, meringue ni kerap ada kan. Kalau nak tahu meringue adalah putih telur yng dipukul bersama gula hingga kental, hingga bila dicuit dengan jari jadi bertanduk atau ‘soft peak’.
Kredit Foto : lawsofbaking.com
Meringue selain dijadikan snek atau manisan yang boleh dimakan begitu sahaja , ia juga digunakan dalam penyediaan kek span, mousse, kastard , pelbagai jenis krim. Juga dijadikan hiasan atas biskut,muffin dan pai.
Kredit Foto : kingarthurflour.com
Ia juga adalah pencuci mulut yang sering dikaitkan dengan masakan Perancis, Switzerland, dan Itali. Secara tradisinya memanglah dibuat dari putih telur yang dipukul dan gula, dan kadang-kadang dimasukkan sedikit bahan berasid seperti lemon, cuka atau krim tartar.
Ads
Agen yang mengikat seperti garam, tepung jagung atau gelatin mungkin juga ditambah kepada telur. Tambahan serbuk gula, yang biasanya mengandungi tepung jagung, ke dalam meringue pula menghasilkan pavlova.
Kredit Foto : azeliakitchen.net
Meringue sering diperasakan dengan rasa vanila, sedikit badam, atau kelapa. Untuk nampak menarik pewarna diletakkan. Ia merupakan manisan yang ringan. Meringue buatan sendiri sering kenyal dan lembut dengan luar yang rangup dan dibakar pada suhu rendah 82-93 darjah celcius
Ok jom min share resipi pavlova yand dikongsi dari Kinrara Resort ini :
PAVLOVA
BAHAN-BAHAN :
Ads
300 gm telur putih
500 gm gula
Secubit garam
50 gm gula halus
75 gm tepung jagung
2 sudu makan air lemon
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur hingga kembang. 2. Setelah kembang masukkan garam,gula halus, tepung jagung dan air lemon sehingga sebati. 3. Bakar pada suhu 100 darjah celcius selama 60 minit.
Ads
INFO CHEF : Jangan pukul putih telur terlalu lama, cukup sekadar kembang. Jika tidak putih telur akan kehilangan ‘volume’nya bila disatukan dengan bahan lain.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu Memasak : 1 jam Cara : Bakar Jenis masakan : Pencuci mulut Keistimewaan : Pencuci mulut daripada ‘meringue’
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
1. Didihkan air, masak sagu hingga warna putih tidak kelihatan. Kemudian letak ke dalam tapis lalukan pada air buang kanji/lendir sagu. 2. Sediakan bekas yang sesuai letak sagu separuh daripada bekas sahaja. 3. Di dalam kuali satukan semua bahan lapisan atas, masak hingga likat timbul letup-letup terus tuang ke dalam bekas sagu tadi. Biarkan sejuk (boleh lihat video DI SINI)
4. Di dalam periuk satukan semua bahan sirap gula merah, masak hingga mendidih dan gula hancur, tutup api tapiskan. Sejukkan di dalam peti ais dahulu. 5. Cara hidangan siram sirap gula merah di atasnya sedia dinikmati, sedap sangat wajib cuba.
Masakan panas memang menjadi kegemaran ramai terutamanya bila tiba waktu makan malam. Sajiannya tidak terlalu berat namun sangat sedap dan membuka selera. Bagi anda yang tercari-cari idea hidangan makan malam terbaik yang mudah dan sedap, seleksi menu hidangan makan malam gaya gerai masakan panas perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni boleh dicuba.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang holland, daun limau purut, serai, halia, lengkuas dan cili padi hingga wangi dan keperangan.
Bila sudah naik bau, masukkan hirisan isi ayam. Tambahkan juga pes tomyam.
Masukkan air dan juga perencah mi segera. Kacau rata.
Untuk memekatkan kuah, tuang sos cili dan sos tiram. Perasakan dengan gula dan garam dengan secukupnya.
Kemudian masukkan hirisan bunga kubis. Masak hingga lembut.
Tambahkan juga hirisan cendawan, kalian dan juga tomato.
Masukkan hirisan sotong, udang dan juga mi segera.
Masak sekitar 1-2 minit hingga mi lembut.
Sedia untuk dinikmati.
3. MAGGI GORENG SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi segera perisa kari
1 biji bawang merah (saiz syiling 10 sen) – tumbuk
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi bahan tumbuk tadi. 2. Kemudian masukkan isi ayam yang dihiris nipis serta lebar. Gorenmg seketika. 3. Kemudian masukkan kicap pekat, kicap lemak manis, kicap cair, kicap sotong dan sos cili. 4. Masukkan pula hirisan sotong dan tambahkan air. 5. Seterusnya masukkan mi ke dalam kuali. Gaul hingga sebati. 6. Perasakan dengan gula dan garam dengan secukupnya. 7. Setelah urat mi menjadi lembut, masukkan udang. Selepas seminit dua, pecahkan telur. Gaul sebati. (Pastikan ada baki kuah dalam mi. Jika kering, masukkan sedikit air lagi sebelum dipecahkan telur) 8. Masukkan sawi, tauge dan hirisan cili merah. Kacau seminit sebelum ditutup api. 9. Mi Goreng sedia untuk dihidangkan. Nikmati bersama sambal cili, keropok ikan dan sedikit perahan jus limau nipis untuk rasa lebih enak.
Mudahnya nak buat AyamPopcorn homemade perkongsian saudari Amie Samuri ni. Sesuai dijadikan kudapan anak-anak sempena cuti perayaan Tahun Baru Cina ni. Bahan yang digunakan pun sangat ringkas dan mudah untuk diperolehi. Jom cuba.
RESIPI AYAM POPCORN HOMEMADE
BAHAN AYAM:
Dada ayam – dipotong dadu
Lada sulah secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
BAHAN GORENG:
Tepung gandum secukupnya ( campur dengan sedikit baking powder) – letak dalam mangkuk
Telur – dipukul rasa. Letak dalam mangkuk
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ayam ke dalam mangkuk. Gaul rata dan perap seketika.
2. Ambil isi ayam yang diperap, salut dalam campuran tepung hingga rata.
3. Kemudian celupkan dalam bancuhan telur dan salut sekali lagi dalam campuran tepung.
4. Masukkan dalam minyak panas dan goreng hingga garing dan keperangan.
5. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati bersama sos dan mayones.