Mi Bandung Muar memang istimewa rasanya. Air rebusan daging boleh maniskan kuah.

Ada pulak hirisan daging dan udang segar. Memang terbaiklah, dengan pes asli homemade. Boleh buat sarapan dan minum petang.

MI BANDUNG MUAR

Mi Bandung Muar, Pes Homemade Dengan Kuah Sedap Meletup

Ads

BAHAN-BAHAN :

Bahan pes :
10-15 tangkai Cili kering (buang biji & rebus)
6 biji bawang merah
5ulas bawang putih
100g udang kering (kisar kering & halus)
Minyak untuk menumis secukupnya
Garam & Gula secukupnya

CARA MASAK :
1. Kisar cili kering,bawang merah dan bawang putih dan tumis hingga pecah minyak.
2. MasukKan udang kering.
3. Perasakan dengan garam/gula ikut tekak korang.

Bahan untuk mi bandung :
200gm mi kuning | dicelur

80gm udang segar
Hirisan daging | direbus
2 @ cawan air rebusan daging
2 biji telur
Tauhu
Sawi

CARA MEMASAK :
1. Panaskan 4-5sudu besar pes mee bandung dalam air rebusan daging.
2. Bila dah mendidih sikit masukn udang, daging. Try la rasa dulu, kalau pedas adjust la dgn garam gula. Kalau tak pedas tambah pes lagi.
3. Perlahankan api. masukan tauhu/sawi & telur sebiji-sebiji. Jangan kacau. Bila telur dah masak, kuah sedia dihidang bersama mee kuning.

Nota: Original mee bandung muar takde sebarang rasa masam. Takde letak tomato ye.
Kalau nak style Batu Pahat, boleh tambah kacang tanah.

Ads

Selamat mencuba 😊

Kredit : nisa liyana (mahn)
Foto : simplysugarstudio

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

Ads

DAN JUGA RESIPI INI :

Resipi Mi Goreng Daging Cara Kampung Paling Mudah & Sedap.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI