Menu petang ni dapat mi goreng pun sempoi juga. Kali ni nak sedap kita letakkan daging. Air daging bila bersatu dengan mi rasa manis dan sedap. Boleh cuba buatnya nanti untuk minum petang bersama keluarga. Gerenti bertambah mereka makan nanti.
MI GORENG DAGING MELETOP
Bahan-bahan:
1 paket mi – dibasuh
Sayur sawi
Cili padi
Ads
Tomato
Daging ikut suka hati banyak mana,pastikan hiris nipis/lauk lain pun boleh sotong, udang, ayam
Bagi penggemar sajian Nasi Ayam, Bihun Sup, Bubur Nasi dan Spageti Carbonara, boleh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Sangat mudah, ringkas dan sedap. Tentunya membuka selera bagi yang mencubanya. Bagi ibu-ibu yang sibuk, keempat-empat resipi ni memang sesuai disediakan kerana sebahagian dari bahan-bahan asasnya boleh disediakan awal dan boleh menjimatkan masa. Menarik kan? Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah. Selamat mencuba.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
250 gm bihun | celur dengan air campur sedikit serbuk kunyit
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
Masukkan cendawan, kacau rata dan masukkan pula sos carbonaraaaaa.
Seterusnya masukkan susu cair, diikuti spageti kacau rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
Kecilkan api dan terus gaul lebih kurang 1-2 minit.
Tutup api, taburkan serbuk keju parmesan, serbuk lada sulah dan hirisan cili padi. Gaul rata.
Hidangkan bersama hirisan fillet ayam goreng tadi.
INFO CHEF: Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Sedapnya Lasagna… Anda gemarkan hidangan ini? Biasanya untuk menjimatkan masa, ramai yang menggunakan sos Bolognese segera sebagai sos. Tapi sebenarnya kalau buat sendiri juga rasanya lebih enak. Hanya menggunakan sos tomato, sos cili dan beberapa bahan lain, rasanya memang sedap. Jom cuba resipi Lasagna perkongsian saudari Noratiqah Nordin. Pasti puas hati.
CARA MASAK LASAGNA SEDAP & MUDAH TANPA GUNA SOS SEGERA
6. Tambahkan garam dan juga gula dengan secukup rasa.
7. Hasil Sos Bolognese yang telah siap dimasak.
8. Untuk membuat sos putih, masukkan susu full cream ke dalam kuali.
9. Kemudian masukkan air bancuhan tepung. Sebatikan.
10. Seterusnya masukkan kepingan keju cheddar.
11. Masukkan garam dengan secukup rasa. Gaul hingga mendidih dan pekat macam yang kita mahukan.
12. Tekstur sos putih yang pekat sempurna.
13. Siap sos bolognese dan sos putih. Masa untuk susun lasagna.
14. Panaskan air dan letak sedikit minyak masak supaya nanti kulit lasagna tidak melekat.
15. Rebus kepingan lasagna selama 5 minit lebih kurang.
16. Ambil bekas bersesusian kemudian susun kulit lasagna di bahagian dasarnya.
17. Masukkan sos Bolognese dengan secukupnya hingga rata di semua permukaan kulit lasagna.
18. Masukkan sos putih diikuti lapiskan dengan kepingan lasagna kembali. Ulang langkah yang sama sehingga penuh loyang. (empunya resipi letak 3 baris kulit lasagna sahaja.)
19. Akhir sekali, taburkan parutan keju mozzarella dengan secukupnya.
20. Lasagna yang sedia untuk dibakar.
21. Bakar hingga Lasagna berbuih dan keju cair. (RASA: boleh guna suhu 180C dan bakar selama 30 minit atau hingga keju cair serta keperangan)
Sapa suka makan mi kicap ? Makanan ini terkenal di kalangan masyarakat di Ipoh. Kini menu ini sangat digemari oleh berbilang bangsa. Ia sedap dihidangkan dengan sup bebola ikan dan sambal cili. Boleh buat untuk menu sarapan dan juga makan malam jika mahukan hidangan yang ringkas. Sedapkan sesekali tukar selera. Menu yang paling simple, cepat dan mudahkan.
Mi Kicap
Bahan-bahan:
Mi wantan, boleh guna mi kering
Bawang putih -tumbuk halus
Lada sulah-BELI ONLINE DI SINI
Sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
Minyak bijan-BELI ONLINE DI SINI
Kicap pekat & kicap manis
Garam & gula secukup rasa
Tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI
Mi kering dan sayur sawi celur sekejap.
Ayam guna bahagian dada sahaja.Perap dengan kicap masin, kicap manis & lada sulah kemudian goreng.
Daun bawang sebagai hiasan
Cara memasak:
1.Tumis bawang putih sehingga kekuningan. Titiskan sedikit minyak bijan, air, sos tiram, lada sulah dan kicap pekat.
2.Kemudian perasakan garam, gula dan secukup rasa. Akhir sekali masukkan tepung jagung, kuahnya biar agak-agak pekat.
3.Masak sehingga kuah mendidih padam api.
Cara penyediaan:
1.Mi yang telah ditos tadi masukkan dalam bekas.
2.Gaulkan dengan sedikit kuah kicap kemudian tuang dalam mangkuk.
3.Ayam yang digoreng tadi hiris nipis susun atas mi bersama sayur.
4.Tuang sedikit kuah kicap tadi, hias sedikit daun bawang siap. Simple saja.
Kredit resipi : Cik puan julieta
INGIN MEMBELI KUALI NON STICK, BOLEH LIHAT DI SINI