Mi Goreng Ketagih, Punyalah Sedap Memang Teringin Makan Lagi

Share

Mi goreng ketagih, makan mi pun boleh ketagih. Mana taknya sekali makan punyalah sedap sampai nak berulang kali makan. Bila lama tak makan terbayang-bayang, nak masak lagi.

Ni resipi perkongsian dari Cikgu Afy AL Habibi, Mi Goreng Ketagih, tengok dalam gambar pun dah tahu sedap. Jom cuba masak esok.

MI GORENG KETAGIH

 

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 paket mi kuning
  • 4 ekor Udang
  • Isi ayam
  • 1 ekor sotong
  • 1 biji telur
  • Sawi
  • Taugeh
  • Hirisan cili

Bahan ditumbuk :

  • 2 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 bii cili merah
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 5 sudu besar kicap lemak manis
  • 5 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap sotong
  • 4 sudu besar sos cili
  • Gula secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 cawan air | jika kering tambahkan sedikit lagi

CARA MEMASAK
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi bahan tumbuk tadi.
2. Kemudian masukkan isi ayam yang dihiris nipis serta lebar. Selepas dua minit, tuangkan kicap pekat,kicap lemak manis, kicap cair, kicap sotong dan sos cili.


4. Masukkan pula seekor sotong. Tambahkan 1/2 cawan kecil air.
5. Seterusnya tos bersih mi kuning dan masukkan ke dalam kuali.
6. Perasakan dengan satu sudu besar gula ( kurangkan jika perlu) dan secubit garam.

7. Setelah mi melembut, masukkan udang. Selepas seminit dua, pecahkan sebiji telur. Gaul sebati.
(Pastikan ada baki kuah dalam mi. Jika kering, masukkan sedikit air lagi sebelum dipecahkan telur)
8. Terus masukkan sawi, taugeh dan hirisan cili merah. Kacau seminit sebelum ditutup api.
9. Sedia untuk dihidangkan bersama sambal cili dan keropok ikan. Perah asam limau sebelum dimakan.


Memang sedap, memang ketagih.

#resepicikguafy
Kredit foto & resipi ; FB Afy AL Habibi

ANDA GEMAR MEMBELI BELAH SECARA ONLINE, ADA BANYAK PILIHAN PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH DI SINI.

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

 

 

Published by
Faridah Talib