Nak makan mi kolok ni sekarang dah makin mudah. Kat Selangor dan KL ni ada aje dijual. Sup dan gandingan cili kicap tu memang syoklah memakannya.
Sekali sekala jom tukar selera makan mi sarawak lah pulak.
Jom semak resipi dari Hidayah Syibly ni…
MI KOLOK
BAHAN-BAHAN :
CARA PENYEDIAAN:
1. Celur mee kolok dalam air mendidih sekejap, bilaskan dalam air sejuk.. Masukkan semula dalam air mendidih dan toskan.
2. Campurkan cuka, sos ikan, serbuk lada putih, minyak bawang putih, sos tiram, kicap hingga sebati kemudian gaulkan dengan mee yang telah dicelur. Ketepikan dalam satu bekas.
Bahan sup :
CARA MASAK DAGING :
1. Rebus daging hingga empuk. – Setelah daging empuk, masukkan cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dn buah pelaga, sup bunjut dan halia. – Akhir sekali masukkan bahan perasa, garam dan sedikit gula, tutup api. – Keluarkan daging, ketepikan..
2. Daging yang telah dikeluarkan dari sup tadi, dipotong nipis-nipis.
3. Gaulkan daging dengan kicap, garam dan serbuk lada hitam.
4.Masukkan sedikit minyak bawang putih ke dalam kuali dan goreng hirisan daging sekejap je. Tak mau kering dan keras sangat, nanti liat tak sedap. Jika gorengan terkering, masukkan sedikit sup tadi dan goreng seketika.
5.Ketepikan daging yang telah di goreng. Daging ini sebahagian daripada bahan bahan tabur atas mee kolok.
Bahan cili kicap :
Bahan-bahan tabur :
Selamat mencuba!!
.
Kredit Resepi: Hidayah Syibly
FB : Aneka Resipi Kampung